Framför kameran…

 (…Styrman lagar en klassisk svensk smörgåstårta…)

 

 Kavala, Östra Makedonien, Grekland

 

Vi fick förfrågan om att delta i en stor multikulturell festival. Festivalen går av stapeln i Kavala och spänner över kulturområden såsom mat, musik, dans, konst och film med mera. På grund av pandemin har upplägget ändrats. Eventen sprids över hela staden och över flera dagar, allt för att undvika stora folksamlingar. En del evenemang filmas i förväg för att senare under festivaldagarna visas på stora bildskärmar i staden. Vår förfrågan gällde matlagning och intendent Elisabeth vid Svenska Huset frågade oss efter att hon blivit kontaktad av arrangören, om vi ville delta. Skulle vi kunna tänka oss att framföra Sveriges bidrag i denna festival med att laga någon svensk maträtt?

 

 Vi deltar i den multikulturella festivalen Cosmopolis i Kavala, Grekland…   Länk till cosmopolisfestivalen: https://www.cosmopolisfestival.gr/en/
 

Förutsättningarna var lite snäva, dels skulle matlagningen ske ute på terrassen (i avsaknad av kök). Därtill är det svårt att finna vissa råvaror i Grekland som är typiska för Sverige. Lingon går bort. Likaså är skaldjur knepigt, räkorna är inte fiskade i kalla vatten så smaken skiljer sig. Dessutom säljs de råa så man måste tillreda dem själv. Ättika och pepparrot är andra produkter som ofta används i svenska köket som inte går att finna. Till slut kom vi fram till att laga en smörgåstårta, med rökt lax. Fördelen med smörgåstårta är att den är förlåtande, man kan egentligen garnera och smaksätta den som man vill. Den klassiska smaksättningen med ägg, majonnäs, räkor, lax, dill och citron kan ju faktiskt bytas ut mot mer grekiska dito såsom oliver, feta och tomater och grillat kött. Endast fantasin sätter gränsen för en smörgåstårta.

 Full fart på förberedelserna i köket, här får matlagerskan hjälp av Stella…
 
Här snackar vi ihop oss, vi måste komma överens om vilka språk vi ska översätta emellan…
 
 På måndagsmorgonen dök filmteamet upp tillsammans med Maria från La Maison de Gourmet. Dagen innan och samma morgon hade Styrman Pimpsten förberett ingredienserna, allt skulle gå lite fort framför kameran innan gänget drog vidare på nästa filminspelning. Solen sken från en klarblå himmel och när kameran rullade så visade Styrman och berättade medan intendent Elisabeth översatte till grekiska. När basen till smörgåstårtan var monterad började tiden tryta för filmteamet och de undrade om inte Styrman kunde lägga på all garnering på en och samma gång. Liten kulturkrock anades – för dekorationen är ju (jämte de goda fyllningar) själva grejen med smörgåstårta. Man kan ju inte börja med dillen, liksom.
 
En snabbare smörgåstårta har Styrman då aldrig tillrett, aldrig i Grekland och inte i Sverige heller för den delen. Ändå är hon inte helt novis, otal är de smörgåstårtor hon tillagat under åren hon drev matbutik i Trosa. Resultatet lät sig duga ändå och det man inte ser på bilderna, är att baksidan av smörgåstårtan är odekorerad. Lite ringrostig inför uppgiften kände sig Styrman Pimpsten ändå efter alla år som gått, så innan kontaktade hon sin brorson i Stockholm som är kock. Lite goda tips och råd kunde vara på sin plats, särskilt när matlagning sker framför kamera. Tusen tack Fredrik Ehrenkrona för stödet, guld värt!
 
 In action…
 
 Elisabeth översätter till grekiska…
 

Detta var jätteroligt, men det allra bästa hände efteråt. Då fanns det en stor smörgåstårta i kylskåpet som vi tillsammans med personalen i Kavallahuset kunde mumsa på i dagarna två. Det smakade fantastiskt och smörgåstårta är något vi riktigt längtat efter. Vi kan faktiskt inte minnas när vi åt denna svenska klassiker senast. Nu vet vi dessutom att den är minst lika god i Grekland som i Sverige.

 Färdigt resultat…och visst blev det räkor på smörgåstårtan trots allt. Styrman kokade råa räkor i 3-4 minuter i rikligt saltat vatten med dill och öl, då smakar räkorna rätt så svenska. 

 

Tusen tack till intendent Elisabeth Gullberg, Svenska Huset för att vi fick äran att representera Sverige med vår smörgåstårta, för husrum och visning av huset. Tack även till den underbara personalen som bidrog till en fantastisk upplevelse. Långt ifrån alla känner till att Kavallahuset står öppet för er som är verksamma inom konst, litteratur och forskning. Vi länkar adressen till Kavallahusets vänner och till athenvannerna.se där ni läsa närmare hur man gör för att få komma hit. En vistelse här ger god möjlighet att under några veckor kunna fördjupa sig i sitt arbete. Platsen är ljuvlig och miljön är fantastisk, vi lovar!

 

Men nu är vi klara med Kavala och drar vidare. Häng med! Skepp och Hoj!

 

 Fler fotografier från dagen… (en film kommer nog också så småningom)

 Bordet riggas ute på terassen…
 
Kapten lyckas fånga Styrman i farten, snart dags för filmning…
 
Kan du lägga på lite av samtliga garneringar, så kan vi åka vidare sen…? Frågan kommer från filmteamet. Men hur gör man då tänker Styrman, inte ställer man sig och gör en smörgåstårta framför en kamera om man inte får fixa till hela dekorationen. Nu får det gå undan…
 
Ett par minuter senare så får den bedömas vara klar för fotografering, men det ingen vet är att baksidan av smörgåstårtan inte är dekorerad…
 
Den avslutande delen, sen lämnas vi och Kavallahusets personal med en god smörgåstårta att äta på i dagarna två…
 

Båda i bild… Kapten är inte så pigg på att laga mat, däremot är han en hejare på att äta och uppskatta andras mat…
 
Maria från La Maison de Gourmet organiserar festivalen…
 
Nästan hela gänget, Stella och Elisabeth är inte med på bild…Tack för att vi fick vara med och hoppas vi kan komma tillbaka och se oss på storbild under festivaldagarna…
 
Skepp o Hoj!
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s