(…Styrman lagar en klassisk svensk smörgåstårta…)

Kavala, Östra Makedonien, Grekland
Vi fick förfrågan om att delta i en stor multikulturell festival. Festivalen går av stapeln i Kavala och spänner över kulturområden såsom mat, musik, dans, konst och film med mera. På grund av pandemin har upplägget ändrats. Eventen sprids över hela staden och över flera dagar, allt för att undvika stora folksamlingar. En del evenemang filmas i förväg för att senare under festivaldagarna visas på stora bildskärmar i staden. Vår förfrågan gällde matlagning och intendent Elisabeth vid Svenska Huset frågade oss efter att hon blivit kontaktad av arrangören, om vi ville delta. Skulle vi kunna tänka oss att framföra Sveriges bidrag i denna festival med att laga någon svensk maträtt?

Förutsättningarna var lite snäva, dels skulle matlagningen ske ute på terrassen (i avsaknad av kök). Därtill är det svårt att finna vissa råvaror i Grekland som är typiska för Sverige. Lingon går bort. Likaså är skaldjur knepigt, räkorna är inte fiskade i kalla vatten så smaken skiljer sig. Dessutom säljs de råa så man måste tillreda dem själv. Ättika och pepparrot är andra produkter som ofta används i svenska köket som inte går att finna. Till slut kom vi fram till att laga en smörgåstårta, med rökt lax. Fördelen med smörgåstårta är att den är förlåtande, man kan egentligen garnera och smaksätta den som man vill. Den klassiska smaksättningen med ägg, majonnäs, räkor, lax, dill och citron kan ju faktiskt bytas ut mot mer grekiska dito såsom oliver, feta och tomater och grillat kött. Endast fantasin sätter gränsen för en smörgåstårta.




Detta var jätteroligt, men det allra bästa hände efteråt. Då fanns det en stor smörgåstårta i kylskåpet som vi tillsammans med personalen i Kavallahuset kunde mumsa på i dagarna två. Det smakade fantastiskt och smörgåstårta är något vi riktigt längtat efter. Vi kan faktiskt inte minnas när vi åt denna svenska klassiker senast. Nu vet vi dessutom att den är minst lika god i Grekland som i Sverige.

Tusen tack till intendent Elisabeth Gullberg, Svenska Huset för att vi fick äran att representera Sverige med vår smörgåstårta, för husrum och visning av huset. Tack även till den underbara personalen som bidrog till en fantastisk upplevelse. Långt ifrån alla känner till att Kavallahuset står öppet för er som är verksamma inom konst, litteratur och forskning. Vi länkar adressen till Kavallahusets vänner och till athenvannerna.se där ni läsa närmare hur man gör för att få komma hit. En vistelse här ger god möjlighet att under några veckor kunna fördjupa sig i sitt arbete. Platsen är ljuvlig och miljön är fantastisk, vi lovar!
Men nu är vi klara med Kavala och drar vidare. Häng med! Skepp och Hoj!
Fler fotografier från dagen… (en film kommer nog också så småningom)







