En smaskig historia…

(…om att ha champinjonodling ombord…) 
 
 (…hemmagjorda chokladbollar ombord på Wilma…)
 
 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

 

En dag stod två unga män ute på ön. De hade bestämt träff med Kaptens pappa Felix, som vid tidpunkten hade Wilma ståendes på tomten. Året var 1981 och det var inte mycket mer än ett tomt skal, ett grått betongskrov som kunde visas upp. Anledningen för besöket var en uppsats, ett specialarbete som ingick i pojkarnas utbildning – och nu skulle Felix intervjuas.

 Studenterna visade sig gå med egna drömmar, om att en dag bygga en båt att segla ut i världen med. Ämnet hade fallit på betongbåtar. Specialarbetet gick under den vitsiga rubriken ”Betongbåt, ett starkt alternativ” och handlade om hur man bygger båtar i materialet ferrocement. Uppsatsen beskrev noga tekniken kring spantbyggnation, cementering, armering och najning.

 Under intervjun berättade Felix stolt om sin uppfinning. Där det längst fram i fören sitter en kombinerad pollare och friskluftsintag. Den består av ett rostfritt fyrkantsrör med ett öppningsbart lock i toppen. Pollaren är enormt kraftig då den är genomgående och bultad nere i skottet. Under samtalet diskuterades ekonomi och tidsåtgång för bygget. Felix försökte förklara att ”det kostar tio gånger mer än man tror, och tar den dubbla tiden mot tänkt”. Killarna hade nog lite svårt att föreställa sig Wilma som färdig båt trots Felix vurmande ord. För stunden fanns bara betong att se samt en rostfri pollare med friskluftsintag, föga imponerande. När Felix märkte deras tvekan utbrast han till sitt försvar att ”ja blir det ingen båt, så är ju ett betongskrov perfekt att odla champinjoner i”.

 

 Felix och året är 1981. Han står inne i Wilma, som är helt tom sånär som på en pollare med friskluftsintag… 
 

Nu vet vi ju hur det gick, att Wilma inte blev någon champinjonodling – utan en båt. Och pollaren sitter där än idag, den som Felix var så stolt över. Personligen är vi inte så övertygade om det genialiska med friskluftsintaget. Vi tycker inte det gör någon större skillnad, det är god ventilation ändå. Tvärt om så har vi nödgats sätta i en packning uppe i locket för vi måste kunna stänga den helt tätt när vi seglar i kraftig sjö. Varje gång Wilma dyker ner i en svallvåg tar hon in vatten genom intaget om det inte är stängt.

Historien är både rolig och minnesvärd och uppsatsen finns här ombord. Emellanåt föreställer vi oss vad som hänt ifall Felix inte rott båtprojektet i land, hade han då blivit champinjonbonde på Stegesund? För lika sant som det är sagt – även en anläggning för odling av svamp behöver ventilation. Häpp!

 

 Under byggåren stod Wilma på tomten i ett stort båthus som Felix byggt…
 
 Pollaren med sitt friskluftsintag på toppen…här i uppskruvat läge. Vi har satt dit en packning för att kunna få helt tätt när vi stänger locket, vilket behövs när vi seglar i busväder…
 
 Renovering pågår och vi håller på för fullt. Badrummet ska bli grått och gult. Det blir väääldigt gult kan vi meddela, vi har inte slutat skratta än. På fotografiet syns ventilationsröret/pollaren mitt i bild… 
 
 Paus i arbetet, vi fikar i sittbrunnen…
 
 Vad gör man i tider av utegångsförbud, när man blir fikasugen?! Chokladbollar fixar man enkelt och snabbt, här med mindre mängd socker… 

Skepp o Hoj

 

4 reaktioner på ”En smaskig historia…

 1. Hej vänner …🤗🤗🤗👍🏻
  Här ligger man mitt i grönskan och lapar sol, stickar å dricker en kall 😉
  Korpen som blir jagad och gräset som blir kortare av ”Hugo” 👍🏻
  Vi gratulerade vår andra 12-åring igår och lämnade iväg en Utter till ny ägare idag 😁
  Vi har det bra som bor på vischan 😉…. e inte så många besökare där och vi träffar inte så många till och från Grötö ….. så det känns OK att sitta i poolen lite i det fria och tänka på Er ❤️
  😘🤗 på er och hoppas ni växlar med att vinna i Yatzy 😄😉

  Gilla

 2. Å nu var det dags/ natts again 😍😍😍😉😉😉

  Sicken härlig afton med månuppstånd …. ett glad rött och lite bubbel i poolen… kan det bli bättre i dessa tider 😍
  Vi mår bra och hostar inte 👍🏻
  Vi håller oss mellan Gåseberg och Grötö
  Önskar er en god natt 😘🤗

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s