Grekland lättar på restriktionerna…

(…och vi har dragit igång ett nytt renoveringsprojekt…)

 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekland
 
UPPDATERING AV LÄGET I GREKLAND FINNER DU HÄR.

Många följer utvecklingen av coronaviruset i Grekland. Inte minst ligger det många segelbåtar under svensk flagg i landet. Man kan såklart undra om det blir någon segling eller semester i Grekland denna sommar, eller inte. Trots att Greklands premiärminister nu har talat till folket och redogjort för hur öppnandet av landet ska gå till, så är det inte helt lätt att svara på. Det beror helt och hållet på vad som händer med viruset när man börjar släppa på restriktionerna. Marknaden är tänkt att öppna i tre faser i motsvarande sju steg, med början den 4 maj. Skulle smittspridningen ta ny fart kan den expertpanel som noga följer utvecklingen plötsligt dra i handbromsen och stoppa öppnandet. Det gör det svårt att planera, vid dags datum är det inte ens klart när flygtrafiken kan tänkas komma igång. För oss som redan finns på plats är det något enklare, vi räknas lite som greker då vi varit fast här sedan utbrotten började.

 Grekland är tänkt att öppnas upp i följande steg.

 

4 MAJ

Kravet om ifyllt formulär (rörelsecertifikat) eller skicka SMS vid vistelse utomhus avskaffas. Däremot kvarstår trafikbegränsningar utanför hemregionen. Framför allt tillåts inga resor till och från öarna.

 Småbutiker öppnar, såsom blomster- och bokhandel, optiker och frisörer. Det blir obligatoriskt att bära ansiktsmask och det blir fortsatta restriktioner om hur många som får vistas i butikerna samtidigt. Böter för att inte bära ansiktsmask kommer ligga på 150 euro.

 Kollektivtrafiken rullar på, men det blir obligatoriskt att bära ansiktsmask. Trängsel är inte tillåten.

 

11 MAJ

 Övriga detaljhandelsbutiker öppnar, men dock inte gallerior (som öppnar 1 juni).

 

 18 MAJ

 Trafikbegränsningarna upphör, vilket möjliggör resor mellan regionerna. Däremot kommer resor ut till öarna sannolikt bara tillåtas för de boende.

 Hotell som är verksamma året runt öppnar, likaså parker, trädgårdar och arkeologiska platser.

 

1 JUNI

 Caféer och Restauranger öppnar sina uteserveringar, fortsatt förbjudet att sitta inomhus. Högst fyra personer per bord med minst två meter mellan borden.

 Köpcentra och varuhus öppnar med max en kund per 20 kvm och krav på ansiktsmask.

 

Första hälften av juni

Inrikesflyget kommer igång.

 

 Mitten av juni

 Fler hotell och boenden öppnar men gäller ej på öar där det saknas infrastruktur för god sjukvård

 Öppning av badstränder (organiserade)

 Sjötrafiken ut till öarna börjar komma igång.

 

Slutet av juni

 Internationella flygningar tillåts

 

Juli

 Fler säsongsbetonade boenden får öppna. 

 

När och var vi får börja segla kände vi oss lite osäkra på trots informationen, så vi gick förbi Port Police. Direkt kände killen igen oss som ”svenskarna” som varit i marinan ett tag. ”Kom tillbaka i början på nästa vecka, så ska ni få svar”. Det är med andra ord inte helt klart när vi utlänningar på plats får börja segla, och framför allt var. Men till och börja med på fastlandet. Själva siktar vi in oss på juni månad vilket sannolikt kommer att fungera. Detta passar fint för vi har ”råkat” dra igång värsta renoveringen av badrummet ombord på Wilma. Först skulle vi täta hålet vid skorstensröret, som släppt lite (med läckage av regnvatten som följd). Men steg för steg så slet vi ut det mesta och nu målar vi upp allt på nytt. Vi har lyckats finna färg trots de hårda restriktionerna. På bensinmacken minsann fann vi några få kulörter. Vad sägs om kycklinggult?! Jäkligt glatt och ett fint minne från tiden för pandemin. 

Vi avslöjar inget nu men visar gärna hur vi gjort förbättringar i våra kökslådor. Vi har ju lite udda nog ett IKEA kök och avdelarna som ingår är väl inte direkt anpassade för båt. Efter fyra år av sjögång gav de upp och nu har vi snickrat egna hållbara, av trä. Vi har även en karuscha, ett gummiband i bakänden av varje låda så den kan inte flyga ut med kraft utifall spärren skulle lossna. 

 

 Skepp o Hoj!

 

 

 

4 reaktioner på ”Grekland lättar på restriktionerna…

 1. Härligt att se att ni har varandra… det har vi med ….. Bara badar, lyssnar på humlor, vårfåglar och klipper gräsmattan…. jagar maskrosor 😄😉 och vi har det faktiskt ganska bra 😘
  Själva försäljningsindustrin på båtar har stannat ganska ordentligt…. håller ju på att bygga en Neptunkryssare som skall levereras till Tyskland men,….. de får ju inte hämta den 😳🤭 Även en Finne som skall hämta en Swan 38, får inte hämta den heller 🤣
  En ytterligare Finne är intresserad av en CB-365:a som vi har på försäljning… får inte komna 🤭
  Det har blivit en konstig värld nu 🤨
  Var rädda om er och så hoppas vi på lindring så småningom 🥰….. 😘🤗

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s