Förolämpningen…

(…att kalla varandra för saker kan ha sitt pris…)

 
 
Kalamaria, Thessaloniki, Grekiska Fastlandet

 

Vi kliver in på restaurangen i sällskap av våra vänner från Lysekil. De hade återigen dykt upp som gubben i lådan här i Kalamaria efter ett par dygns skumpande på Europas vägar. Nu skulle vi äta gott ihop. Vännerna brukar vi kalla för G&T (bakom deras ryggar). Ett litet uddigt namn, men vi gillar ju att hitta på alternativa smeknamn på folk (ja ni skulle bara veta). Vännernas förnamn bär initialerna G och T och då var saken biff. Det syftas inte på att det råkar vara sprit i en äkta Gin och Tonic, utan för att det enligt Kapten är världens godaste drink – och våra vänner är väldigt goda. Varje gång G&T dyker upp, så är det likt en metaforisk frisk fläkt och vi blir glada. Med vännerna har vi alltid skoj!

 Inne i restaurangen blev vi hänvisade ett bord för fyra. Lokalen var smakfullt inredd i lugna färger och inredningens flört med industridesign gick inte att ta miste på. När servitören tog till orda så var det på grekiska, och det är det bara ”G” som förstår. Vilket i och för sig inte är så konstigt, för hon är ju grekiska. Hon växlar skrattande några ord med den långe kyparen och strax därpå sveper hon handen mot oss och förklarar för kyparen att vi är ”svenska fyllos”. I vart fall låter det så, vi hör det tydligt. Ja mycket har man blivit kallad för, men fyllo var något nytt. Kyparen verkade inte alls ta illa upp. Till synes tittade han inte särskilt noga efter, för att se om vi var aspackade eller inte. Men nyktra var vi (i vart fall just då). Snart kom mat och dryck in till vårt bord och kvällen tog fart.

 

 Grekerna kan sin sallad…
 
Fyllbultarna åt grekiska lammkotletter…

Efter många timmar av skratt och god förtäring (maten var delikat och bland det godaste vi ätit i Grekland) så stapplade vi framåt midnatt ombord på Wilma. Vi var mäkta mätta och vi hade rödvin innanför våra kroppsliga västar. Där och då kände vi oss faktiskt lite som fyllon, sprickfärdiga och onyktra som vi var. Inte heller hade vi gjort oss ovänner med G&T, trots att vi kallats för fyllos tidigare under kvällen. Vi hade valt att inte bli förolämpade och det hela hade sin förklaring. Fyllos på grekiska betyder helt enkelt ”vänner” (fílous).

 

Svenska fyllos…
 

Så gott folk, var inte ledsen om någon skulle påstå att du är ett fyllo. Du är helt enkelt personens vän. I vart fall om vännen är grek. Häpp!

 

Skepp o Hoj!

6 reaktioner på ”Förolämpningen…

 1. Härligt 😍😍och alldeles underbart 🥰…. avundsjuk 🤨🤨🤨🤣…. nä inte alls 😄🤭😉😃😃 Ha det så gott ni bara kan ….. här skall jag ut å jaga rådjur 😘😉

  Gilla

  • Ut och jaga rådjur, trodde det var att springa efter lammkött som var mer eftertraktat ha ha ha… Ja lite avundsjuk ska du nog vara på våra trevliga dagar vi har här…och på tal om smeknamn på vänner så kommer ni inte undan ni heller, ni varvsnissar. Kramar!

   Gilla

 2. Hahaha…..😅…. var rädd för det 😘 …. Men helt OK…. ni har ju Tjopparna som gemensamt 😍😘…… vaknade tidigt …. blåser en ”Dennis” utanför väggen, så man får ha koll på pressening över ved, och om det faller fler träd nu och att taket håller 🤣…. kan ju hoppas på att rådjuren blåser iväg också…… stod bara ca, 5 meter från det häromdan 🤭🧐
  Håller på att flytta mitt kontor så jag ska sitta mot ”stan” till fr o m 1april, känns lite stressigt då vi tänkt lite GC innan dess 😉😂 Ligger och planerar mycke nu 😅
  Jag o Mikael la matta på golvet igår så nu ska bara el och telefonkontakter och lampor på plats och min kontorsmöbel o alla pärmar 😅😅😅…… ja, ska bli trevligt när allt är på plats…… finns en hel del som ska ner för trappan till tippen också ….. 😅😉😉😳😳😄 Phu 🤭
  Kramar på er godingar 😘🤗

  PS…. jag fick en vänförfrågan frå Felix igår…. tänk va moderna de är från ”andra sidan” ❤️❤️❤️😍

  Gilla

  • Jisses, är Felix aktiv på FB…det var inte illa…vi tror han försöker ringa oss ibland för det går fram samtal som inte syns i mobilens historik och det går bara fram en signal (mystiskt). Ska du få nytt kontor, skoj! Förstår att det är bråda dagar. Ha det bäst älskade varvsnissar (ja ni kommer inte undan smeknamnen). Kram

   Gilla

 3. Hej vänner ❤️🥰
  Hur har ni det i vädret 🤭😕🧐
  Här e det ju helgalet med vindar, vatten och ingen sol 🧐…. och på GC är det 🤭🤭🤭sandstorm… 🤬 ….. har börjat packa för några dagar i solen så blir det SANDSTORM ….😳😳😳😳😂…. hoppas det går fort förbi 😜😌…. Är det någon vind i Hkidiki 😄😉❤️❤️❤️
  PoK på er 😘🤗

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s