Kidnappade och vinterfunderingar…

(…men snart kastar vi loss…)

 Vi gillar Kalamaria…så till den grad att vi gjort efterforskningar…
 
 
Kalamaria, Mellersta Makedonien, Grekland

 

Vi är ännu kvar i Kalamaria, den trivsamma platsen inte långt från Thessaloniki. Så här länge brukar vi inte hänga på ett och samma ställe om det inte är vinter. Men nu börjar det att dra ihop sig till att sticka vidare, igår bunkrade vi upp båten på mat så vi har käk för minst 14 dagar framöver.

 

Vi har kommit att gilla Kalamaria och hamnen här något så enormt, så vi var lite nyfikna på att veta om hamnen rent hypotetiskt skulle kunna ha plats åt oss nästa vinter. Vi tänker att möjligheten finns ju att segla tillbaka hit efter att man varit runt och sett sig om i Grekland. Här finns allt, en bra båttillbehörsaffär precis ovanför hamnen, en storstad i form av Thessaloniki där bussen går precis utanför och bussbiljetten kostar 1 euro, ett annat köpcentrum mot flygplatsen till där IKEA finns, men framför allt finns där en massa andra butikskedjor – om vintrarna brukar vi ju jobba med Wilma, renovera och förbättra något ombord. Flygplatsen ligger två stenkast ifrån, inflygningen går över Wilmas mast och lokalbussen tar en dit på femton minuter. Hamnen är bra och prisvärd och den ligger väl skyddad för väder och den är bevakad. Om nätterna så låser vakten grinden in till området och vi kan sova extra gott.

Hamnen är utrustad med lazylines och vi behöver inte använda Wilmas ankare när vi lägger till, det finns även lediga platser att kunna ligga längst med. Det finns möjlighet att ta upp båten och ställa den på landbacken om man vill måla om skrovet. Hela hamnen är ett rekreationsområde med en enorm gräsmatta i mitten där människor promenerar och joggar eller rastar sina hundar. I Kalamaria blåser det betydligt mindre jämfört med på Kykladerna, ni vet Naxos där vi spenderade förra vintern. Här finns inte så mycket turister och priserna är därför låga och människor är trevliga (men de är de i hela Grekland såklart). Vi har egentligen ingenting att klaga på här, skulle i så fall vara att duscharna inte är så roliga. Men mät det mot hamnen på Naxos där det inte fanns några duschar alls. Samt att det kan vara ett par grader kallare här om vintern jämfört med Naxos, men mät det mot att det inte blåser här – på Naxos höll vi på att bli schizofrena av allt blåsande, vi hade kuling två gånger i veckan typ. Här har vi inte haft en vindpust knappt vilket beror på att viken ligger väldigt skyddad, framför allt så kommer inte de hårda Meltemi-vindarna åt Thessaloniki-bukten.

Vi älskar bussystemet här, ena dagen tog vi bussen till en stad och en badstrand bortom flygplatsen. Först 5:ans buss, därefter 3:an och borta vid IKEA hoppade vi på 72:an. Klapp-klapp-klapp…vi var framme på mindre än en timme från dörr till dörr och det kostade oss 2 euro per näsa. Tar man bussen till Thessaloniki så kommer man åt tågstationen där det frekvent går tåg till Athen.

 

Ja ja…detta är bara lite funderingar…vi har även att stämma av med en seglarkompis då vi har planer på att gnida skrovsidorna ihop igen nästa vinter. Varför fler seglare inte tar sig hit upp i högre grad förstår vi inte riktigt, för norra Grekland har så här långt bjudit oss på de bästa upplevelserna.

 

Inte sämre blev det av att det plingade till i datorn igår kväll. Det var våra vänner Georgia och Tobbe från Lysekil och de ville kidnappa oss.

 

-Har ni fått in några grekiska tider och vill äta sen middag med oss, vi bjuder!!?

 

Är solen gul? Bajsar björnen i skogen? Och har påven en lustig hatt hann vi tänka innan vi tackade ett självklart ja. Kvällen blev en succé med äkta grekisk mat. Georgia som är grekiska beställde in en hel uppsjö av grekiska delikatesser och vi mumsade förnöjsamt i oss maten. Några rätter var helt nya för oss och vi upptäckte nya favoriter. Kvällen ägnades åt att prata om Grekland, segling och entreprenörskap. Som brukligt så rusar tiden på när man har trevligt. Vi slirade ner till Wilma vid tvåtiden på natten och somnade gott som små nöjda barn om julafton. Tack Georgia och Tobbe, vilken kväll ni bjöd oss på! TACK!

 

 Härlig kväll med vänner…
 

Med inte allt för många beting kvar att göra här i Kalamaria så ger vi oss snart iväg igen. Fulla av information från Georgia och Tobbe som seglat på Grekland sedan Barna Hedenhös tid, så vet vi nu vart vi ska ta oss för att uppleva det bästa av norra Grekland. Vi ska bara låta maten sjunka undan lite först.

 

 

Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Kidnappade och vinterfunderingar…

 1. Meen sååå mysigt 😍😍😍😍 Det där kände jag igen med Georgia 👍🏻
  Hon hade talets gåva och beställde in grekisk mat så bordet var välfyllt med olika rätter👍🏻 Så gott och spännande…… det är drygt 10 år sedan nu…. men vilka minnen 😍😃
  Såg på efterlyst nyligen och där sökte de rötterna på Hydra😎😃 och där har vi varit ⛵️⛵️⛵️🤸🏻‍♂️🤸🏻‍♂️🤸🏻‍♂️
  Ooh så kul, nu blir man avis 😉😘
  Önskar er en fortsatt underbar dag 😘🤗😉

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s