En grekisk kapellmakare…

(…och vi har Disney i toaletten…)
 
 
 Dimitris, en grekisk motsvarighet till Felix i Lysekil…
 
 

Chalkis, Evia, Grekland

 

Vi har spenderat ett par dagar här i Chalkis där Wilma ligger på den norra sidan av bron, den som vi passerade härom natten. Chalkis är en stad som pulserar och det finns gott om restauranger, tavernor, caféer och barer. Även den med shoppinglusta kan finna sig tillrätta här.

 

Chalkis har gamla anor och den nämndes första gången i den gamla berättelsen Illiaden (troligtvis världens äldsta bevarade skrift avseende grekisk litteratur). Inte långt härifrån på den södra sidan av strandbanken så avseglade de fartyg som deltog i det trojanska kriget. Ni vet historien med den gamla trähästen i Troja och som handlade om en krigslist. Grekerna som skulle anfalla Troja låtsades ge sig iväg med sina tusen skepp men de gömde sig istället bakom en ö. Kvar lämnade de en gigantisk trähäst. Invånarna i Troja drog sen in hästen i staden och på natten hoppade de krigare som gömt sig inne i hästen ut och öppnade stadsportarna åt resten av hären. Tada!

 

Annars är väl en av huvudattraktionerna i Chalkis den gamla fästningen Karababa med utsikt över sundet och fastlandet. Försvarsmuren är dock illa åtgången men här och där ser man delar av den när man promenerar i staden. För vår del så blev det inget djupare kulturellt nedslag i Chalkis för vi gick på jakt efter kapelltyg istället. Gata upp och gata ner i flera timmar så fann vi till slut vad vi sökte, en grekisk motsvarighet till Felix i Lysekil – en kapellmakare!

 

Vi köpte loss lite tyg och vi fick ett trevligt möte med kapellmakaren Dimitris. Likt Kaptens pappa Felix så sladdar han fram på en symaskin av märket Adler. Dimitris har varit verksam i yrket i 32 år, en ansenlig tid men dock bara en bråkdel mot den tid som Felix som knåpat med kapell (vi pratar nästan om stenåldern). Oavsett, kapellmakare växer inte på träd så de får man vara rädda om, såväl de grekiska som de svenska.

 

 

Två lite udda saker skulle vi vilja nämna som har med Grekland att göra…

 

1.

När vi frågar efter vägen till en plats så blir grekerna alldeles oroliga när de hör att vi promenerar och inte har bil. ”Oj…så ni går till fots…det tar säkert en kvart att gå…”. Men för oss är en timmes promenadväg enkel väg inga problem, vi har blivit vana och tycker det är trevligt att gå…vi känner oss lite som Rasmus på Luffen, fast med den skillnaden att vi inte rymt från ett barnhem. I vart fall så ser man inga greker promenera om det inte är mitt på strandpromenaden eller boulevarden. Greker känns inte som det motionerande folket, däremot gillar de att sitta på caféer och röka! Alla röker och det konstant!

 

2.

Vi har mareld i toaletten! Här i sundet där vi ligger med Wilma så finns det så mycket mareld att när vi går upp och spolar på natten utan att tända badrumslampan så fylls hela toalettstolen med självlysande blå partiklar. De virvlar runt som en bättre discolampa och det känns som vi är med i en Disney-film! (tyvärr gick det inte att fotografera, men vi lovar att det är häftigt…vi hoppade som barn mitt i natten och spolade om och om igen).

 

Nu drar vi vidare…norrut!

 

 Wilma i Chalkis, ser ni den stora trojanska hästen i bakgrunden…?!
 
…ena dagen stod Trojahästen där intill vattnet, nästa dag så var statyn nedplockad och bortforslad. Det är samma staty som användes i filmen Troja från 2004…
 
 
 
 Så här såg Chalkis ut på 1600-talet, Chalkis kallades även Euripos och av italienarna fick staden namnet Negreponte…en stadsmur och ett slott dominerade staden på den tiden…
 
 Genom åren har mycket av den gamla bebyggelsen försvunnit men här och där ser man spår från historien, bakom Kapten syns en gammal romersk akvedukt…
 
Ett greksikt kapellmakeri…
 
 Vår egen kapellmakare, Kaptens pappa Felix i Lysekil…
 

Skepp o Hoj!

6 reaktioner på ”En grekisk kapellmakare…

 1. Gomorron härliga människor 😍😍😍 …. den rituala läsningen avklarad och kaffet väntar 😎 Dagen bjuder på soligt väder efter en blöt avslutning på torsdagen , så landskapet här hemma kommer att explodera i grönska 🌼🌺🌷
  Båtar sjösätts och ”kalkbåten” gjorde sitt igår 😯😯😯😯😯😯😯😯 bilar och båtar som var rena efter alla konstens sätt är totalt nerkalkade …. ser bedrövligt ut… när man kör vindrutetorkare så blir det en helvit sörja på rutan 🤨🤨🤨🤨
  Men annars mår vi bra och den lille lille har fått hälsa på mormors far 🥰🥰🥰
  Varma kramar till Er 😘🤗🤸🏻‍♂️🤸🏻‍♂️🤸🏻‍♂️🤸🏻‍♂️

  Gilla

  • Vilka minnen som ploppar upp när du skriver om kalkbåten…kalken som ligger överallt och som sprids med vinden. Härligt att det börjar explodera grönska därhemma…Sverige är vackert, särskilt denna årstid. Gillar att vår blogg ingår som någon slags form av morgon eller förmiddags-ritual hemma hos er. Kaffe med blogg är kanske något nytt, istället för kaffe o kaka! Kul med små mini-varvsnissar som nyligen sett dagens ljus…barnbarnet kommer få massa havsluft under sin uppväxt kan vi tro. Kramar i mängder!

   Gilla

 2. Hej på Er. Va bra att Ni har hittat en kapellmakare i grekland så jag kan sända mina kunder till honom när jag inte orkar längre, om det inte blir så att Ni tar över Sjösäcken. Forskar över hur jag ska fixa verktygen till Er som Tjoppe behöver. Hoppas det löser sig i veckan. Lev väl Kram FELIX

  Gilla

  • Hej Felix, ja kapellmakare är bra – såväl du som Dimitris. Men nu har vi seglat vidare och vi får klara oss själva med symaskinen vi har ombord. Undrar vi något så blir det Felix som får stötta på distans via telefon, fungerar fint det med. Ja allt löser sig, med skridskor – bara det blir is (som man säger) Kram kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s