En slagpyts är oslagbart…

(…något varje seglare borde ha…)

 Kaptens första slagpyts där modellen är hämtad från Kerstie och Felix Norberg…
 
 
Panagia, Evia, Grekland

 

Det är sällan vi möter någon seglare (eller motorbåtsägare) som har en praktisk slagpyts ombord. Denna hopfällbara hink som är gjord av mjukt material och som inte tenderar att spricka eller tappa handtaget som vanliga platshinkar gör. Som seglare så vill man emellanåt fånga upp vatten från havet för att skölja av däcket med, eller kanske skölja disken eller hälla över huvudet när temperaturen dallrar kring trettiofem grader.

 

Vår slagpyts används även att lägga nyfångad fisk i, jo jo…vi vet att ni tror att Kapten inte fått någon fisk men det händer, även om det inte är så ofta. Mest används slagpytsen när vi ska upp i masten för då lägger vi verktyg i den och så klättrar Kapten eller Styrman upp och utför det arbete som är tänkt. Kanske roligast är att vi lägger öl i slagpytsen och sänker ner i plurret för att få ölen kyld lagom till kvällen. Sen när slagpytsen inte används, så slår man ihop den och den tar ingen plats.

 

Vår slagpyts som vi haft ombord hade några år på nacken. Kaptens mamma Kerstie sydde den för kanske en 35 år sedan, men nu hade den med full rätt börjat ge sig. Vi tog dock tillvara på vajern och det splitsade tågvirket som fungerar som handtag.

 

Man kan finna slagpytsar att köpa på marknaden, men vi är inte helt nöjda med dessa. De är inte sällan alldeles för stora och klumpiga och ofta är det ett stålhandtag som inte gör slagpytsen så skön att arbeta med. Sannolikt har den också kortare livslängd då den är massproducerad med mål att tjäna mesta pengen till lägsta kostnad.

 

Så nu gott folk så har vi tillverkat en ny slagpyts. Av det tyg vi fick över när vi sydde segelkapellet och rattskyddet med mera. Slagpytsen är handgjord om man får räkna in att vi använt oss av vår eminenta symaskin som klarar grövre sömnad, såsom kapell och segel. När vi sydde slagpytsen så vi använde ström från våra batterier som laddats med solenergi – så den är enastående miljövänligt tillverkad. Vajern har vi återanvänd och som sagt handtagssnöret också. TADA! Vi är mycket nöjda med resultatet fast detta var en första prototyp och första gången vi tillverkat en slagpyts över huvudtaget.

 

Vi har tänkt att i liten blygsam skala kunna sy slagpytsar för att ha en rolig och meningsfull sysselsättning när vi ligger på ankare eller i någon trevlig hamn och väntar in väder. Även med anledning av att vi tycker att det är så få seglare som anammat detta praktiska ting. Själva skulle vi inte kunna leva utan en slagpyts ombord. Plasthinkar är ju helt värdelösa och när handtaget går av så förlorar man plasthinken till havet – och där vill vi ju inte ha mera plast!

 

När vi sytt en tio slagpytsar så har vi tänkt att hänga upp dem mellan vanten och förstaget för att demonstrera detta praktiska ting och även sälja. Priset kommer att vara 23 euro, och kvitto fixas lätt då Kapten seglar runt med en F-skatt om någon undrar.

 

Den som önskar får gärna höra av sig med en intresseanmälan; mejla i så fall på tjoppe.norberg@telia.com. För er som bor i Sverige så tillkommer lite frakt, men inte stora pengar (givetvis går det att betala med svenska pengar).

 

Vi vill slå ett slag för slagpytsen, den borde finnas på var människas Bucket List!

 

 I föräldrarnas fotspår, symaskinen är framplockad och Kapten har tillverkat mallar till slagpyts. Vi har en omformare ombord på Wilma så symaskinen drivs med solenergi!
 
 Tyg, vajer och en bit tågvirke, därtill ett par öljetter…
 
 Även Styrman hjälper till…
 
 Halvvägs, den blå hinken sydde Kaptens mamma för 35 år sedan. Vår nya blir i tyget ”peppar och salt”…
 
 Stansverktyg för att slå i öljetter…jo vi seglar runt med många praktiska ting…
 
 …här blir det bra säger Kapten och måttar in var hålet ska bli…
 
 …nu kan vi fästa tågvirket i öljetten så vi får ett praktiskt handtag…
 
 …då det gamla tågvirket återanvänds så behöver Kapten splitsa om det…
 
 TADA…vår egna märkning…klart en slagpyts står på var mans seglares bucket list! Notera att det är Wilma på bilden!!!
 
 Slagpytsen är färdig!
 
 När den inte används så trycker man bara ihop den och den tar just ingen plats…
 
 Kapten testar slagpytsen…fungerar lika bra som mammas!
 
 …nu hänger den ombord och vi har tänkt att sy flera vad det lider…
 
 
Här kommer en länk från förra sommaren, Styrman Pimpsten var nära att svimma i värmen och då kom slagpytsen väl till hands. Du kan läsa inlägget HÄR.
 

Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s