Smak…

(…av försommar och Naxos badar i sol…)
 
 
 

Naxos, Kykladerna, Grekland

 

Att hyra bil på Naxos under lågsäsong passar en lågbudgetseglare, snälla 25 euro per dygn kostar ett litet vrålåk av märket FIAT. Bilen hyrdes av dubbla anledningar. Du som läsare minns kanske att vi beställde två garderobsdörrar samt en låda hos en snickeriverkstad strax efter att vi kommit till Naxos. Lådan är måttbeställd och den ska placeras ovanpå och dölja den extratank för vatten vi köpte förra året till Wilma. I närmare fyra månader har vi fått vänta på våra saker men nu var de äntligen klara. Att ta lådan på cykeln var inte att tänka på, därför väcktes tanken att vi skulle hyra bil för en dag och kombinera nytta med nöje.

 

Vi började dagen med besöket hos snickerifirman och la trälådan i baksätet och så drog vi vidare på äventyr. Genom små byar och över krön och ner i dalar körde vi där vi emellanåt stannade för att se på utsikten. I en vägkorsning fann vi ett café som höll öppet, de flesta håller ännu vinterstängt. En kaffe med en bit fetaostpaj satt fint. Målet var att besöka det övergivna hotellkomplexet som aldrig blev färdigbyggt där graffitikonstnären WD satt sin färg och form, vi skrev om det i vårt förra inlägg (länk HÄR). Enligt den trevliga tjejen på biluthyrningsfirman så uppförs ett nytt konstverk varje år av WD, då han årligen återvänder till ön.

 

Men det var inte bara konsten som lockade, utan att få se Naxos i sin vackraste vårskrud. Makalöst vackert är det med alla gula blomster och ön är ovanligt grön just nu, snart bränner den heta grekiska sommarsolen gräsmattor och ängar så de tappar sin färg.

 

Ta del av fotografierna och njut av ett färgsprakande Naxos i blått, gult och grönt. Alla färger är så mycket starkare här vilket vi inte riktigt förstår varför, men kanske att gud hade en bra dag när han skapade Naxos!

 

 Där borta skymtas Chora/Naxos stad…
 
 
 
 
 
Galet mycket gult , dessa små gula blommor ses som ogräs…men vackert är det! (som våra maskrosor ungefär)
 
 
 
 
 
Att himlen kan se så blå ut i Grekland beror på atmosfären och solen, där Rayleigh-spridning blir extra stark. Sannolikt hjälper ljuset till att reflektera mot allt vatten som de grekiska öarna omges av, men vad vet vi – vi är ju inga fysiker! Bilderna blir snudd på overkliga ibland…
 
 
 
Det är till dessa orörda stränder på den södra sidan av ön som Naxos-borna söker sig till (för att slippa allt ståhej)…hit hittar inte turisterna i lika hög grad då kommunikationer, hotell och restauranger saknas. Ett paradis för nudister!
 
Blånande berg överallt i Grekland…här med vår lilla hyrda pärla med på bild…
 
Naxos är mer bördigt än de andra öarna i Kykladerna och här odlas oliver, vindruvor, fikon, citrus och potatis bland annat. På den södra sidan finner vi många bondgårdar där flertalet har får, getter och nötkreatur. 
 
 
 
En härlig dag, men så långt allt väl. I nästa inlägg ska ni få läsa om bekymmer…ett åsknedslag i hamnen har skapat problem för oss båtägare. På vilket sätt berättar vi då. Håll ut!
 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 

 

4 reaktioner på ”Smak…

  1. Gomorron på er kära vänner 🥰😘
    Så härligt….. nu rycker det i resväskearmen 😎🍻
    Jag bara förbereder mig 😃👍🏻
    Här e det riktigt trist väder nu ☺️💦💦💦👀👀👀

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s