Signaturen…

(…WD och det övergivna hotellet…)

 En öde plats som bjuder på något oväntat…
 
 
Naxos, Kykladerna, Grekland

 

Ute på Alikohalvön finner man böljande sanddyner och en unik flora och ändlösa blå toner. Här finns en unik cederträdsskog och ett övergivet hotell som aldrig blev färdigbyggt.

 

Vi hade hyrt bil för en dag och vi ville besöka den låglänta delen av ön, den bördiga och glest befolkade dit få turister hittar. Ett guldkorn för den som vill uppleva något häftigt och annorlunda och knappast kunde ett tillfälle bli bättre än en solig varm vårdag. Nu blommar hela Naxos och ön har exploderat i små gula blomster.

 

Under åren då den grekiska militärjuntan styrde Grekland (1967-1974) så blev Alikohalvön sålt under mystiska omständigheter till ett utländskt företag som fick i uppdrag att bygga ett lyxhotell på platsen. Med en utsikt som häpnar så påbörjades bygget men avslutades aldrig. Nu ligger ruinerna från hotellkomplexet kvar som en kyrkogård. Platsen skulle ha varit sorglig om det inte vore för att konsten flyttat in. Den världsberömda gatumålaren som går under signaturen WD (Wild Drawing) har med sina färgburkar skapat fantastiska konstverk här. Mystik råder kring vem denne WD är, precis på samma sätt som den hemlighetsfulle graffitimålaren Banksy – deras konst framförs inte sällan oanmäld och utan tillstånd, därför hålls deras identiteter hemliga. På senare år har dock högkvalitativ gatukonst blivit populärt, varje större stad har snart målade väggar vars konst blivit beställd och finansierad av staden i fråga. 

 

Det man vet om Wild Drawing är att han är född på Bali med bor i Aten och han har hela världen som sin arbetsplats. Hans gatukonst kan beskådas i Arvika i Sverige till exempel. 

 

Vi låter orden tona ut till förmån för bilderna. Njut av ett soligt Naxos där himmel och hav möts i de blåaste toner och framför allt, låt dig imponeras av gatukonsten som hittat till denna övergivna plats…

 

 
 
Konstnären har uppmanat besökaren var man ska stå för att få bäste effekt av konstverket…
 
 …ståendes på rätt fläck så flyter de båda väggarnas konst ihop till ett motiv…
 
 
…området är stort och överallt finner man inte WD´s konst, som här…
 
 
 
 
 
 
 
…kolla in nästa bild…en gammal övergiven eka med diverse bråte i…
 
 
…ett däck, några fönsterramar och dörrlister…från andra hållet ser båten ut såhär…
 
 
Häftigt va?!
 
Det fanns fler konstverk än så här men vi vill inte trötta ut er läsare… Detta var i våra ögon ett av de bästa ”konstmuseerna” vi varit på, och denna är helt gratis dessutom!
 
Plötsligt ser vi att det står på en av väggarna; Zlatan PSG (Paris Saint-Germain)
 
Vi tror inte folk hemma i stugorna förstår hur stor Zlatan är utomlands…särskilt under sin storhetstid…Sveriges främste ambassadör!
 
 Detta är delar av det ofärdiga hotellet…det hade nog blivit ett praktfullt hotell om det blivit klart och tagits i bruk…
 
 Kapten fick vara med på bild…
 
 Styrman likaså…
 
 
 
På den sydvästra delen av Naxos ligger Aliko/Alyko…
 
 
I nästa inlägg så får ni se mer från stränderna och landskapet…på återseende!
 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 

4 reaktioner på ”Signaturen…

  1. Waow….👍🏻 Vilken målare….. kanske inspiratören till målningen i Lysekil 😄

    Idag ligger ett täcke med vitt över marken och jag ska till Vänersborg för att hämta mina inlägg 😄😎 Sedan får övningsgå med och utan några dagar innan vi drar till 🌞🌞🌞🎂🌴🌴🌴🌴🍺🍻…haha👍🏻
    Tack för er berättelse idag ….😘🤗

    Gilla

  2. Hej på Er.Varför inte döpa om den plats där konstverken finns till ALIKOHÅLIGEN , där man kunde sitta med ett stort glas vin och bara njuta av dessa fantastiska bilder.Hoppas att dom skyddas väl för väder och vind och sabotage så att många kan få njuta av dessa unika målningar även i framtiden. Stor kram till Er båda. FELIX

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s