Segelkapellet

(…är på plats och vi är än lite närmare avsegling!) 

Kapten monterar storsegel och segelkapell på Wilma…
 
 
Naxos, Kykladerna, Grekand
 

Vi kommer allt närmare dagen då vi kan släppa på våra förtöjningar för att segla ut och iväg. Solen skiner varm och skön. I kortärmat och med uppkavlade byxor hoppar vi runt och vi upplever något slags vårrus, det känns underbart.

 

Med vindstilla dagar så passade det perfekt att återmontera storseglet, nu med nya travare (de där plastmojängerna som håller seglet fast i mast och bom). Därefter kunde vi påbörja det spännande projektet med att se om vårt egensydda segelkapell passade. Vi kunde ju inte till hundra procent veta, då vi inte hade Wilma med till Sverige och kunde mäta så fort nya frågor kom upp. Vi har ju dessutom gjort några ändringar mot det förra.

 

Dels så öppnas numera blixtlåset från masten och akterut längs med bommen, medan blixtlåset fungerade precis tvärt om tidigare. Det nya segelkapellet har blixtlåset delbart, så man kan dela på tygstyckena helt. Fästena till densamma, de som sitter under seglet men på ovansidan av bommen hade tidigare vred, medan vi nu har öljetter med snören att fästa. Denna lösning föredrar vi då vreden tidigare gnagde mot bom och segel.

 

Den största skillnaden mot förut är dock val av tyg, detta är det starkaste och bästa kapelltyg som går att finna på marknaden (Sandatex Kapelltyg). Långt ifrån det billigaste då det är tillverkat i Sverige, i Borås såklart. Medan det på marknaden har blivit vansinnigt populärt med tyget Sunbrella, som man köper för en spottstyver jämförelsevis. Men så är hållbarheten därefter. Vårt förra segelkapell var inte alls så gammalt, det hade en fyra år på nacken. Men sol och vind åt fort upp tyget och senaste halvåret så var kapellet lika starkt som hushållspapper, det vill säga NADA.

 

När vi satte upp vårt nya fina segelkapell så jublade vi, det satt som en smäck! Trots att vi är amatörer på att malla och sy så hade vi ju en expert vid vår sida, Kaptens pappa Felix i Lysekil. Han har en otroligt lång erfarenhet så utan honom hade vi inte fått samma resultat vill vi lova. Han ser saker som inte vi ser…och gubben har alltid rätt!

 

 Åh så nöjda vi blev!
 

Det känns enormt bra med nytt segelkapell, ryggstöd, rattskydd och övriga instrumentskydd. Nu kan vi segla tryggt och länge precis där vi vill – förutsatt att det finns vatten!

 

Skepp o Hoj!

 

Fler fotografier från dagen…

Kapell, segel och snören ligger beredda nere i salongen…
 
Men Kapten måste fixa nya lazyjackssnören  först, man kan göra egna till en kostnad av 200 kronor eller så finns det färdiga att köpa på marknaden för 1800 kr. 
 
Först är seglet på plats…med nya travare. De gamla hamnar i reservdelslådan…
 
En sjöfågel spanade in oss från ovan…
 
Vi trädde först i våra plaströr som går i kanalerna vi sytt in i nya kapellet…
 
Därefter hissade vi kapellet så det hängde över segel och bom…
 
För att komma åt och knyta segelkapellet mellan storseglet och bommen så behövde vi hissa storen först…
 
Kaptens nya lazyjackssnören, de löper i rostfria ringar. Snörena är liksom segelkapellets hängslen så förstår även ni som inte är båtnördiga… 
 
 
Storseglet är hissat, vilken tur att dagen var vindstilla – annars hade Wilma velat börja segla…
 
Man ska inte underskatta snören, denna lösning skaver inte på bom och segel…
 
Kapten justerar det sista…
 
Vårt val av kapelltyg är vi helnöjda med, och om ni tittar noga så går tyget igen i många andra detaljer…sprayhooden tillexempel (=skyddet över nedgången)
 
Vårt nya ryggstöd (där vi sitter och seglar) monterade vi också…
 
Nya rattskyddet och därtill så har vi skydd för våra instrument, men några av dem är förvarade ombord nu när vi inte seglar…
Kapten testar…bästa betyg! (heja, vad vi kan!)
 
Vi firade men en fika i sittbrunnen, nu fick även Pimpsten vara med på bild också!
 
Vår utsikt går inte av för hackor. Så underbart med vårvärme! Naxos är vackert!
 
Over and Out

 

4 reaktioner på ”Segelkapellet

  1. Hej på Er.Att tillverka ett kapell till en segelbåt gjorde Ni jättebra men att tillverka ett kapell för kyrkliga ändamål tar nog lite längre tid, men båda är nog gjorda för att dölja någonting. Fniss,fniss. Kram FELIX

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s