Vatten…

(…en seglares funderingar över detta livselixir…)

 Kapten njuter av gott Naxosvatten…
 
 
Naxos, Kykladerna, Grekland
 

Något vi inte hade en aning om innan vi kastade loss på vår långsegling, var att vi i sådan hög grad skulle komma att påverkas av några av vår tids miljöproblem. Vi har egentligen aldrig varit några stora miljönissar, men detta går inte att blunda för.

 

De som följt oss på bloggen kan inte ha missat Kaptens idoga arbete med att städa upp plast ur havet och längs med stränder. Den mesta plasten utgörs av petflaskor där innehållet en gång bestod av vatten, så kallat flaskvatten.

 

Över hela världen säljs det enorma mängder vatten på flaska, på en del platser är man helt beroende av att flyga in vatten utifrån. Medan det på andra ställen finns rätt gott om vatten globalt sett, som i Sverige. Människors kunskap kring hur man renar vatten så det blir drickbart, är unik. Se bara på jorden-runt-seglare, majoriteten har en watermaker ombord. Den ger seglaren möjlighet att tillverka dricksvatten av havsvatten. För de som saknar dylik maskin, är det vanligt att man samlar upp regnvatten. Man passar helt enkelt på att fylla på båtens vattentankar med fräscht vatten när himlen öppnar sig och molnen släpper ner sina tunga droppar. Vattentankens genomföring för påfyllning är förvisso bara några centimeter bred, få droppar faller däri, men med uppsamlingskärl eller stora tygtrattar fungerar det fint.

 

 Uppsamling av regnvatten, bild lånat från internet. Länk HÄR.                           (photo Rosie Burr)
 
 

När vi var på varvet i Lissabon vintern 2017/2018 så träffade vi Peter Smith, en seglare, konstruktör och båtbyggare som seglat över hela världen. Förra sommaren gjorde han ett försök att gå nordvästpassagen mellan Norra ishavets packis och Kanadas arktiska skärgård men passagen var denna sommar inte öppen och farbar på grund av is. Peter är ingen duvunge precis, utan tvärtom en veteran och han har ingen watermaker ombord, det är för övrigt inte absolut nödvändigt (vi på Wilma har ingen och har idag inga planer på att skaffa heller). Peter var bekymrad för allt oftare händer det att regnvattnet som faller från himlen är så nedsmutsat från våra industrier och städers smog, att det inte duger som dricksvatten. Historiskt sett så har regnvattnet varit rent men för var år som går så försämras kvaliteten. Peter Smith är bland seglare hyggligt känd man, det är han som konstruerat det fantastiska ankaret av märket Rocna. Marknadens bästa ankare enligt många.

 

Vi svenskar tenderar att ta rent vatten för givet, vi har ett av världens bästa kranvatten. Trots detta så är det många som köper vatten på flaska på ICA, Konsum och i kiosken. Något är helt galet, helt uppåt väggarna fel. Ju mer kunskap vi skaffar oss kring ämnet vatten, ju mer upprörda blir vi. Ilska och vanmakt griper tag i oss och vi vill bara skrika rakt ut STOPP!!! Nu tänker nog vän av ordning att det inte är så farligt att köpa vatten på flaska, för jag källsorterar plastflaskan efteråt. Jo, det förväntar vi oss att du gör. Men det är bara den ena sidan av problemet. Men vart kommer vattnet ifrån?

 

Vi köper helst källvatten, men vilken är källan och vad händer i förlängningen när man plockar vatten ur dess stora vattenådra? Företagen som buteljerar och säljer vattnet är en het business. På sina ställen lämnar lastbilar vattenkällan var trettionde sekund, för vidare transport till kunder i Japan, Holland, Sverige, England, Kina, Australien…ja på alla ställen i världen där det går att finna buteljerat vatten – det vill säga överallt!

 

Men vattnet behöver sitt kretslopp och genom att frakta bort vattnet för långt från dess källa så skapas obalanser i ekosystemet. Därtill pågår det inte sällan tvister, ja kalla det för vattenkrig, mellan dessa företag som berövat ortsbefolkningen sitt vatten de haft tillgång till i hundratals år. Företagen leder om vattnet så hela byar blir utan och det pågår rättsliga tvister runt om i världen mellan byar och dessa makttörstiga företag som mer eller mindre kan hämta denna naturresurs gratis, utan att ge något tillbaka. Handlade makt om knarkodlingar och karteller förr, så kan vi berätta att vatten är dag en miljonindustri av gigantiska mått fylld av fula och hänsynslösa aktörer.

 

Det finns platser på jorden där man tömmer vattenresurserna i större takt än naturen hinner tillföra, med resultatet att grundvattnet ständigt sjunker. Småbönder, små familjegårdar kan inte längre klara sitt jordbruk för jordarna torkar ur, medan de multiföretagen som lagt beslag på vattnet använder det till att sälja buteljerat vatten eller till bevattning av gigantiskt stora arealer för frukt- och grönsaksproduktion. Marker som i grunden är olämpliga att odla på då de är torra likt öken och kräver enorma mängder vatten för att något där ska växa. Storföretagens grödor exporteras sen. Således så blir det ingen reproduktion av vattnet, man för bort vattnet med de stora mängder vätska som grödorna innehåller, till andra platser på jorden. Vi pratar jättearealer!

 

Grödor bör i största mån konsumeras av människor på den lokala platsen så vatten, växtlighet och människor ingår i det ekologiska systemet. Detta fungerar ypperligt när vi har med mindre produktionsenheter att göra, små och medelstora bondgårdar. Men stora industrienheter sätter det ekologiska samspelet ur spel. Likaså bör källvatten taget direkt från naturen konsumeras lokalt.

 

I Sverige drack i snitt varje svensk 23,4 liter flaskvatten per person under år 2016. Det blir 234 000 000 liter flaskvatten totalt. På ett år! Bara i lilla Sverige! När vi har ett av världens bästa vatten i våra kranar, många gånger av bättre kvalitet än flaskvattnet (och dessutom är svenskt kranvatten näst intill gratis).

 

Så vad i all sin dar går vi iväg och köper vatten på flaska för, vatten som många gånger är hämtat från naturkällor från andra platser på jorden? På platser där lokalbefolkningen inte längre får vatten i sina kranar för att ett multiföretag vill sälja vatten på flaska till dig? Som är buteljerad i plast. Plast som jordklotet bokstavligen håller på att drunkna i. I Sverige så säljs det 600 miljoner pet-flaskor om året. Ja, ni läser rätt. Och det bara i Sverige. Inte undra på då att de flesta länder som helt saknar återvinningssystem får enorma sopberg. På många platser så existerar ingen sophantering överhuvudtaget, utan det fungerar som det gjorde i Sverige i början på 1800-talet då man slängde sitt avfall ut genom fönstret.

 

 Så här har det sett ut på Naxos i vinter…mycket vatten har runnit utmed Naxos stads gator (ursäkta den kassa bildkvaliteten, fotot är INTE taget med den nya kameran som ni förstår…)
 
 

Här på Naxos så har vi ett fantastiskt källvatten som leds ner till olika tappar runt om på ön, där befolkningen fritt kan hämta för mindre husbehov. Det är helt gratis och det är till för alla. Det händer att det kommer turister som tvättar sina svettiga fötter i det exklusiva bergsvattnet vilket gör grekerna upprörda, dricka vattnet ja – men inte tvätta fötterna i. De förstår värdet av sin naturresurs, vilket korkade turister inte alltid gör. Vattnet kommer uppe ifrån bergen och denna vinter när det har regnat fantastiskt mycket, efter flera år som präglats av torka, så har inte en enda grek klagat över vinterns regnande. Alla säger samstämmigt att de behöver vattnet, låt det regna för tids nog så kommer sommaren och dess torrperiod. Tar däremot vattnet slut i bergen så blir det stora bekymmer.

 

 Det är en lyx att få fatt på lokalt källvatten, detta har vi funnit i Grekland (bilden från Nafpaktos, Korintgulfen), Italien och Marocko…annars dricker vi kranvatten från alla europas länder utan bekymmer…
 

På ett sätt var vi två, Kapten och Styrman, kanske lyckligare på den tiden vi inte förstod bättre och utan betänkligheter kunde handla flaskvatten i affären. Kunskap kan smärta. Idag handlar vi vatten på flaska högst undantagsvis, bara då vi inte finner något alternativ (oftast då vattnet i ledningarna är för hårt klorat och vattnet både luktar och smakar badhus.)

 

Flaskvatten-industrin skapar stora obalanser i vår ekologi och skräpar ner marker och hav med gigantiska mängder plastavfall. Vi alla måste sluta konsumera vatten på flaska annat än undantagsvis, det är en lyxvara som borde kosta det tredubbla! Använd ditt kranvatten, det är nästan gratis och av hög kvalitet. Tycker du inte att det är gott, så häll upp i en kanna och förvara i kylskåpet med ett par droppar citron i, eller hallon, gurka och mynta. Vill du ha bubblor så köp en kolsyremaskin av typ SodaStream. Kolsyrepatronerna i sig är väl inte det mest klimatsmarta, stilla vatten från kranen är absolut bäst. Men man kommer ifrån problemet med plastnedskräpningen vilket är en stor vinning.

 

På UR.play finns en intressant film som handlar om vatten (länk finner du längre ner i texten) Vi vet, alla är vi trötta på klimatdebatten, men vatten är så vansinnigt grundläggande. Därför är det som svensk väldigt enkelt att ändra beteende, då vi ju faktiskt har perfekt vatten hemma i kranen.

 

Vi har en uppmaning;

SLUTA KÖP FLASKVATTEN!!!

(måste du, så köp vatten som är så lokalt hämtat som bara möjligt) Biter inte miljötänket så kanske det motiverar plånboken, då flaskvatten kostar 250 gånger mer än kranvatten (och det lågt räknat). Och är du ute på språng, så ha en vattenflaska med kranvatten med dig hemifrån, så slipper du slinka in på kiosken.

 

Flaskvatten finns i tre varianter; naturligt mineralvatten, källvatten och bordsvatten.

 

Naturligt mineralvatten är ett grundvatten som enligt reglerna kännetecknas av sina ursprungliga egenskaper. Det ställs höga krav på produkten där Svenska Livsmedelsverket först måste godkänna vattnet för att det ska få betecknas som naturligt mineralvatten och få säljas på den svenska marknaden.

 

Källvatten är också ett grundvatten som man dock inte har lika stora krav på som naturligt mineralvatten. Källvatten behöver inte godkännas av Livsmedelsverket men det finns ett regelverk.

 

Bordsvatten kan betecknas som förpackat kranvatten! (totalt bortkastade pengar att köpa buteljerat kranvatten!)

 

Skepp o Hoj!

 

 

Källor;

 

Länk till Ur-play-programmet om vatten finner du HÄR.

 

http://www.gp.se/nyheter/sverige/egen-kolsyra-inte-klimatsmart-1.1228621

 

https://www.svt.se/nyheter/konsument/darfor-koper-vi-vatten-pa-flaska-trots-att-det-ar-nastan-gratis-i-kranen

 

https://www.ekocentrum.se/plasten-kan-bli-ett-lika-stort-globalt-hot-som-klimatforandringarna/

 

http://www.svensktvatten.se/fakta-om-vatten/dricksvattenfakta/kranvatten-vs-flaskvatten/

 

2 reaktioner på ”Vatten…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s