Inställd segling…

(…våra planer ändras för nästkommande seglingssäsong)

 (arkivbild, vi är inte ute och seglar nu…)


Välkomna eventuella nya läsare. Läs gärna vår resumé av seglingssäsongen 2018 som du finner HÄR så får du en snabb uppdatering…ha en trevlig läsning!

 

 

Naxos, Kykladerna, Grekland

 

Vi har haft möte ombord med hela besättningen. I detta fall Kapten Betong och Styrman Pimpsten. Även Wilma har närvarat.

 

Vad vi inte berättat för er läsare, är om våra seglingsplaner för nästkommande säsong. Av olika anledningar vill vi inte berätta exakta mål, i vart fall inte så långt innan. Förväntningarna börjar då byggas upp och plötsligt finns där något man lovat. Inget skuld på er läsare, utan det är något vi undermedvetet lägger på oss själva. Så vill vi inte ha det…vi vill segla fritt och valfritt.

 

I detta fall har vi hållit extra tyst om vårt nästkommande års seglingsmål, som varit lite mer djärvt och innefattat en hel del planering och byråkrati. Vi har velat se att resan blir av innan vi berättar om den. Tyvärr blir det inte så, ryssen kom i vägen!

 

Vi hade långtgående planer på att segla upp i floden Dneprs i Ukraina för att besöka ”The lost Swedish village” Gammalsvenskby. Byns historia börjar år 1781 då kring ett tusen estlandssvenskar deporterades från Dagö (som på den tiden tillhörde Sverige). Deras vandring ner mot Svarta Havet blev en katastrof och många stupade längs med vägen. Väl framme på plats så fanns inga av de hus de blivit lovade och den bördiga jorden visade sig vara torr och nästan omöjlig att odla på. I mars 1783 så var det bara 135 människor kvar vid liv av de svenskar som utvandrat från Dagö.

 

Sakta byggdes Gammalsvenskby upp där gatorna till och med fick svenska namn. Kontakten var nästan obefintlig med Sverige under ett århundrade och återupptogs inte förrän i slutet av 1800-talet. Trots detta lyckades svenskbyborna behålla sitt modersmål, sin lutherska tro och sina svenska traditioner.

 

I samband med den ryska revolutionen på 1920-talet så ordnades det en möjlighet för svenskättlingarna att flytta till Sverige, vilket många valde och de flesta slog sig ner på Gotland. Några av dem kom senare att flytta tillbaka till Gammalsvenskby efter att oroligheterna lagt sig. Dock drabbades byn hårt av hungersnöd på trettiotalet och det var också mycket svåra tider när Ukraina ockuperades under andra världskriget.

 

Efter Sovjetunionens fall så kunde kontakten med Sverige återupptas. Idag bor det 150-200 personer i byn med svenskt ursprung. Gotlands Kommun, som har ett vänortsavtal med Gammalsvenskby, samt Svenska Kyrkan har bidragit ekonomiskt under årens lopp. Svenska kungaparet var där på ett officiellt besök år 2008. Den mycket engagerade Föreningen Svenskbyborna arbetar för att bevara och sprida kunskap om svenskbybornas mycket säregna historia och de arbetar även med hjälpverksamhet till förmån för Gammalsvenskby. Många svenskar känner inte till Gammalsvenskbys existens, men vi har skrivit om den tidigare på bloggen så du kanske tillhör en av dem som vet.

 

 Emil Norberg i Gammalsvenskby lever inte längre, däremot bor andra från familjen Norberg i byn som lever och har hälsan. (Bild lånad från Föreningen Svenskbybornas hemsida, länk finner du längre ner)
Kan det finnas ett avlägset släktband med Kapten Betong månne??!
 
 

En av familjerna i Gammalsvenskby bär efternamnet Norberg, samma namn som vi. Det har för oss varit en dröm att glida upp med Wilma i floden och ta sig fram till familjen Norbergs hus, knacka på dörren och sen skaka hand med våra namne. Tanken har varit att samtidigt ordna en insamling, för hjälpbehovet är stort. Främst behöver byn pengar till mediciner och operationer. Men även medel för fortsatt svenskundervisning i byns skola.

 

 Bild lånad från Wikipedia (bild Jan R Eriksson)
 
 

Inför vår planerade segling har vi varit i kontakt med Ordföranden i föreningen Svenskbyborna och även Jörgen Hedman, en svensk historiker som forskat kring estlandssvenskarnas historia. En segling av detta slag kräver kunskap, vägledning och kontakter, inte minst lokal hjälp.

 

Vi hade i samband med vår planerade segling hoppats kunna göra den massmedialt uppmärksammad och vi hade börjat dra i de kontakter vi har med tidningar, radio och tv.

 

Som ni säkert känner till så är relationerna mellan Ukraina och Ryssland rejält spända, särskilt efter det att ryssarna beslagtagit Krimhalvön. Gammalsvenskby ligger inte långt ifrån detta område. Oroligheterna har främst varit koncentrerade nära den ryska gränsen och så direkt kring Krim såklart, och fram till alldeles nyligen så har sjövägen till Gammalsvenskby varit seglingssäker.

 

 Så här hade vi tänkt komma seglandes nästa sommar och samtidigt besöka Bulgarien och Rumänien längs med vägen. Rumänien är ett land vi gärna vill besöka då starka släktband finns med landet på Styrman P´s sida. Där det röda sträcket slutar ligger Gammalsvenskby…
 
 

Men så häromdagen så började konflikten trappas upp. Ukraina har svarat med undantagstillstånd efter att ryska fartyg öppnat eld mot och rammat ukrainska stridsfartyg (samt gripit 24 besättningsmän). Den tidigare idén om att segla till Gammalsvenskby känns inte längre fullt så upplyftande och UD har avrått svenskar från att resa till området. Undantagstillståndet gäller i de farvatten vi behöver ta oss fram i och inkluderar även området där Gammelsvenskby ligger. Nu är det flera månader kvar till sommaren, men vi har en intuitiv känsla att detta är ett dåligt tillfälle. Experter tror att konflikten kan eskalera ytterligare och då vill vi inte bli fast där med vår båt och våra liv. Det går väldigt långsamt att segla ifrån ett krig.

 

När vi var i Portugal förra vintern så träffade vi en seglare som berättade för oss om sin segling i Kroatien. Han var där just som kriget bröt ut i området i början på 90-talet. Han blev fast i flera månader och kunde inte lämna platsen, vare sig med eller utan sin båt. En natt lyckades han segla iväg med andan i halsen, tyst och nedsläckt, allt medan bomberna hördes in över land. Han var märkbart berörd av händelsen fast det gått över tjugo år – och då slutade allt ändå väl för hans del.

 

Vi är såklart både ledsna och glada på en och samma gång för vårt nytagna och kloka beslut. Vi är generellt inte oroliga av oss som personer, men inte heller dumdristiga. Vi var ju som exempel i Al Hoceima i Marocko i våras och där hade det varit oroligt bara ett och ett halvt år tidigare. Där låg konflikten mellan minoritetsfolket berber och regimen i landet. När vi besökte Al Hoceima var det åter lugnt. Motsättningarna mellan Ukraina och Ryssland däremot känns däremot inte lika lustiga. När två länder träter kan det blossa upp till ett regelrätt krig och Ryssland är ju dessutom en stormakt, vilket gör situationen än läskigare.

 

Ja ja…Ukraina lär finnas kvar för framtiden, likså Gammalsvenskby. Vi kommer därför inte att segla upp i Svarta Havet överhuvudtaget nästa sommar. Men det finns så mycket annat att segla på, inte minst Grekland som vi inte hunnit se så mycket av. Vi har flera kort i rockärmen men vi spänner inte vår båge så hårt utan vi avvaktar och ser hur världsläget utvecklas medan vi seglar runt i trygga vatten och ankrar, solar och badar.

 

 Så här ungefär hade vi tänkt segla…men nu blir det inte så…vi kommer som det ser ut att mestadels segla på Grekland…
 
 

Vi hade alltså tänkt att räcka över en stöttande slant till Gammalsvenskby nästa sommar. Pengar som vi hoppades kunna knåpa ihop med hjälp av er läsare och andra seglare, samt genom den massmediala uppmärksamheten uppdraget hade kunnat få. Nu blev det inte så.

 

Nu vet vi att de flesta av er är lite trötta på alla som rycker och drar i en, för donationer till alla tänkbara behjärtansvärda ändamål. Det förstår vi. Men skulle du som läsare kunna tänka dig att lägga en liten julslant till svenskättlingarna, som uppskattning för den text vi producerar varje vecka år efter år. Det har blivit många timmars förhoppningsvis uppskattad läsning. Vår blogg är dessutom helt reklamfri, något vi betalar för att få. Vi tjänar inte ett öra på bloggen och det är gratis för dig att läsa. För oss är det viktigt att du som läsare ska veta att vi står oberoende och att inga ekonomiska intressen finns. Våra ord är äkta!

 

Wilma får inte segla till Svarta Havet som planerat (foto: Sabina Dethloff Wijkström) 
 
 

Nu ska vi ta kontakt med berörda och berätta att vi inte kommer att genomföra vår resa nästa sommar, utan att vi skjuter på den på obestämd tid. Sen håller vi tummarna på att konflikten inte bara lägger sig, utan löser sig – för den lilla människans skull. Vi alla förtjänar en trygg tillvaro med mat i magen och tak över huvudet, liten som stor.

 

Tack på förhand våra fina läsare. Det är sannerligen kul att dela våra äventyr med er. Och vi tror säkert vi kommer till andra spännande platser vi kan skriva om. Så detta behöver inte bli sämre, inte alls. TACK!

 

 

Skepp o Hoj!

 

Information kring Gammalsvenskby;

 

Vill du skänka en liten slant till byn så kan du göra det på Föreningen Svenskbybornas postgiro 187879-2 och ange ”Gåva till byn” och ditt namn. Det går även att swisha till föreningen, tel 123 225 22 86. Ange alltid ditt namn och vad pengarna avser. Som exempel så kan du bidra med pengar för fortsatt svenskundervisning i byn, eller till mediciner och operationer där hjälpbehovet är stort. Länk till föreningen kommer HÄR.

 

 

Vår plan bestod i att vi skulle ha ordnat ett flaggspel, med gula och blå vimplar om vartannat (våra båda länders flaggor bär dessa färger). Där ni läsare hade fått  ”köpa” en (eller flera) vimplar för 100 kronor styck och att ni kunnat lämna en hälsning till byn skriven på vimpeln. Sen skulle vi seglat upp i floden och ankra alldeles intill Gammalsvenskby. Vi tror det hade varit en vacker entré, vad tror ni?

 

Varför inte passa på att titta på en dokumentärfilm om Gammalsvenskby i Ukraina av Alexandra Drotz Ruhn, där kan man höra hur den gammalmodiga svenska dialekten låter. (filmen hittar du nedan)

Mer fakta om byn finner du HÄR.

 

Over and Out

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s