Fårskallar, tips och sillsallad i flaggan

(…ett spretigt inlägg om Naxos och Grekland…och kanske lite om Sverige, Norge och Finland också)
 
 
 
Välkomna eventuella nya läsare. Läs gärna vår resumé av seglingssäsongen 2018 som du finner HÄR så får du en snabb uppdatering…ha en trevlig läsning!
 
 

Naxos, Kykladerna, Grekland

 

En fiskegubbe här i hamnen har uppenbarligen ledsnat på Meltemivindens ständiga framfart. Gissningsvis så bor han ombord, det verkar så. Han hänger sin tvätt på tork där han spänt en lina mellan styrhytt och förstag. Hans uppfinning ersätter klädnypor minsann. Vi tror att gubben genom åren förlorat många nypor som klädesplagg och att han en dag fick nog. Uppfinningen består i att han knutit öglor längs ett snöre, många – där de dinglar snällt på rad. Vill han sen torka exempelvis en tröja så tar han en ögla och gör en strypsnara om ärmen. Fiffigt! Ju mer det blåser desto hårdare stryper snöret om plagget, desto mindre risk att plagget lossnar och hamnar i vattnet. Vi tror att  säkert det finns en och en annan seglare som gillar konceptet. För vem har inte offrat några plagg åt havsgudarna oavsiktligt?! Enda nackdelen är väl att det blir lite krusade ärmar efter snöret…men vi båtfolk glider ju inte direkt runt i nystrukna kläder oavsett!

 

Mer tips…

 

Naxos är känd för sin fina potatis, och vi kan inget annat än att hålla med. Häromsistens tittade vi på ett tv-program som kom med ett smart tips. När du vill baka potatis, varför då betala dyrt för bakpotatisen?. Det är ju bara storleken som skiljer, och så priset då! Om man tar två mindre potatisar och skär bort en liten skalk på vardera potatis och sätter ihop dem vid snittytorna så blir potatisen helt plötsligt dubbelt så stor – Vips så blev det en bakpotatis. Packeteras den sen in i folie så syns ju inte fusket. Nu är det inte vi som ska ta åt oss äran av tipset, utan SVT!

 

En fundering…

 

Gillar finländare Grekland mer än andra? Tänker på att den grekiska flaggan är blåvit precis som finländarnas. Grekiska flaggan är polkagrisrandig med nio ränder som står för valspråket ”Frihet eller Död”. Det hade kunnat vara ett finskt valspråk för våra grannar i öst tillhör verkligen ett hårdnackat folk. En hel by kan, om det behövs, överleva på två morötter, ett kålhuvud och en skål jävlar anamma i trettiosex dagar, MINST! Nu tillhör valspråket ”Frihet eller Död” grekerna och när man uttalar detta på grekiska så finns där nio stavelser. Ja läs själva; Ελευθερία ή Θάνατος. (Lätt va??!) Därav nio ränder…ni hänger med…nio stavelser – nio ränder. Någon har tänkt till, en filosof kanske. Den lilla flaggan som ligger inlagd i inre hörnet representerar kristendomen, en kompromiss misstänker vi där kyrkan ville vara med och bestämma. 

 

 Den grekiska flaggan…22 augusti 1978 kom denna till… (bild från Wikipedia)
 

Fram till 1978 så såg den grekiska flaggan ut så som den lilla rackaren i hörnet (se bild nedan), som en bakvänd finsk flagga med ett vitt kors på blå botten (istället för tvärt om). Precis som småbarn brukar kunna rita fel där de vänder på färgsättningen. Kanske ledsnade grekerna på att deras flagga ideligen blev felritad av invånarnas yngre befolkning, och att man därför gjorde om den?

 

 

 Greklands nationsflagga till lands 1928-1978, ska inte förväxlas med den finska…(bild från Wikipedia)
 
Finlands flagga…bilden lånad från Umeå Musiksällskap, de vill säkert att några klickar in på deras hemsida som du finnerHÄR.
 
 

Men inte bara grekerna har ägnat sig åt att lägga en liten flagga i flaggan, vi svenskar är minst lika knäppa. När Sverige var i union med Norge så var vår svenska handelsflagga försedd med en liten flagga i hörnet som innefattande de båda ländernas flaggfärger. Den lilla mishmash-flaggan gick under benämningen ”sillsalladen”. Unionstecknet i flaggan togs bort 1905 efter unionsupplösningen, samtidigt valde svenskarna att anta en ljusare blå färg. Vi ska vara glada att små svenska barn inte behöver lära sig sillsalladen, då hade nog många ritat den fel!

 

 Sveriges unionsflagga 1844-1905. Här med en sillsallad i hörnet (bild lånad av Wikipedia)
 

Det helt sjukaste med Naxos är nog Naxos-sjukan (Naxos Syndrome). Det är en mystisk sjukdom där den som drabbas förskaffas med ullhår och konstiga handflator och får problem med hjärtat. Det är en sjukdom som hör till sjukdomsgruppen ARVC. Säger det dig inget? Blir du klokare om vi säger; Arytmogen Högerkammarkardiomyopati? Nä hä…inget napp där heller. Men om vi nämner fenomenet med unga fotbollsspelare som plötsligt mitt i en match faller ihop på fotbollsplanen utan särskilt anledning, där de dör på studs. (Kan även en ishockeyspelare göra och då pratar vi sudden death på riktigt). Vid obduktion visar det sig inte sällan att den döde lidit av ARVC. En riktigt lömsk sjukdom där bäraren ofta inte känner till att hen är sjuk, förrän man plötsligt dör. Lite för sent då. Enkelt beskrivet så beror sjukdomen på mutationer i generna och sjukdomen är ärftlig. Den variant som finns på Naxos (det är dom som får ullhår) har bidragit till att man lärt sig mer om sjukdomen då den kunnat studeras hos de familjer på ön som bär på den muterande genen. Så möter man en person på Naxos med väldigt krulligt hår så får man inte skrämmas…personen kan ha taskigt hjärta.

 Ullhår kan vara ett tecken på Naxos Syndrome (länk till bilden hittar du under nästa bild)
 
Annat tecken på Naxossjukan… (bild lånad HÄR)
 
 
Efter att ha gått med blicken högt och vaksamt i jakten på folk med ullhår här på Naxos så kan vi berätta att vi inte sett några mänskliga fårskallar än. Skämt å sido, sjukdomen är allvarlig och lömsk. Så inget illa ment egentligen. Faktum är att även svenska ungdomar/unga vuxna kan ha ARVC (fast utan varianten med ullhår) men den är ytterst ovanlig. Däremot är sjukdomen mycket lömsk. Så har du någon ung idrottare som klagar över problem med hjärtat och som kanske svimmar i samband med fysisk ansträngning så kan det vara bra att känna till att denna sjukdom existerar En utredning kan vara på sin plats. Info om sjukdomen finner du HÄR.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 

2 reaktioner på ”Fårskallar, tips och sillsallad i flaggan

 1. Hej godingar 😃🤗
  Idag var det 10 minus på morgonen så kaminen fick tjänstgöra en stund innan jag for mot byn 😉
  Tänkte på er nu när ni blivit med ugn…. kanske en ”bulleiugnen”…😉😉😉😉
  Nejnej…. jag tänkte POTATISGRATÄNGMED GRÄDDEOVITLÖK 😄😄😄 ….. så vansinnigt gott….. blir hungrig bara jag tänker på det 😂
  Och varma mackor med svamp 😃👍🏻
  Kanske en tjälknöl….🤭😃😉😉😉
  Härligt att ni fick plats med detta
  Skall strax iväg på en wiskytest igen… riktigt spännande 👍🏻😃
  Hoppas nu har hyfsad värme så ni slipper ligga i samma binge 😉🤗
  Ha det gott så länge
  😘🤗

  Gilla

  • Potatisgratäng med gräddeovitlök – oh my God så gott! När du skriver om en massa mat så blir jag hungrig. Igår förrgår så åt vi sjömansbiff och igår så gjorde vi hemma-pizza i ugnen. Gaaah! Risken är att man inte kommer ur nedgångsluckan i vår! Whisky-test…ja tack…hoppas du hade trevligt. Kram Kram

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s