Tvättmaskinen…

(..heter Kapten Betong…inlägg om ekonomi samt en film från överseglingen till ön Vulcano…)
 
 Visst går det att tvätta för hand…billigaste alternativet för en långseglare…
 

Stromboli, Liperiska Öarna, Italien

 

Idag har vi varit i land och utforskat ön Stromboli. Men vi håller er på halster ett tag till med vad denna plats har att erbjuda.

 

För nu först vill vi visa er en liten film vi satt ihop från dagarna vi seglade över till Vulcano. Glöm inte sätta på ljudet. Därefter följer ett inlägg där vi redovisar för augusti månads utgifter, samt ett inlägg på temat ekonomi. För många som vill långsegla så finns bara knapphändig information att finna för vad det kostar att leva detta liv. Vi saknade sådan information för egen del. Så här kommer lite tankar kring ämnet ekonomi, och hur vi ser på de val vi gjort åren innan för att komma hit. Men först…filmtajm!

 

 

Härlig film så säg, där vi kan simma och bada i azurblått vatten. Men så har det inte alltid varit…för…

 

…vi prioriterar alla olika i livet och får därför olika resultat…

 

När man hör om personer som på ett eller annat sätt lyckats ta ett steg åt sidan och downshifta, för att få mer fritid eller kunna leva ut sin dröm, då är det lätt att missa att det bakom inte sällan ligger ett hårt arbete.

 

Här kommer en redovising för de utgifter vi haft under augusti månad. Vi bestämde redan innan augusti månads inträde att hålla igen lite mer, utan att för den sakens skull sänka livskvaliteten. Vi ville se hur lågt vi rimligtvis kan ligga under den dyraste månaden i Medelhavet. Livskvalitet för oss är att få äta en varierad och näringsrik och god kost, samt av att få njuta av ett gott glas vin när kvällen inträder. Att sova gott och länge också, fast detta påverkar ju inte plånboken primärt. I övrigt så kan vi nog vara rätt så tjockskalliga, vilket vi kommer att berätta lite närmare kring.

 

 Vårt första mål för dagen är en brunch…vi slipper hålla oss med klassisk frukostmat. Få människor är smala och svältande i vårt land…så både plånboken och hälsan tackar oss…
 
 

Det här med pengar är väldigt hemligt, få vill berätta…men alla vill höra. Därför lättar vi lite på locket kring hur vårt recept har sett ut för att kunna genomföra en sådan här livsstilsförändring.

 

Så här landade vi i augusti. Vi hade 21 konsumtionsfria dagar på månaden.

 

Mat 324 euro (inkluderar hygien och kemtekniskt)

Öl/Vin 24,5 euro (inhandlat i mataffär)

Café o Restaurang 9 euro (fördelat på två besök)

Bensin/Diesel 40 euro (bensin till utombordaren)

Hamnhyra 0 euro (samtliga nätter på svaj)

Elkostnad 0 euro (gratis sol och vindkraft)

Transport övrig 0 euro (vi har cyklat istället för att ta buss/hyra bil vid utflykter)

Sport/Fritid 0 euro (naturen är gratis)

Medicin/Hygien 0 kr (hygienartiklar ingår i matkostnaden, vi klipper oss själva)

Tvätt av kläder 12 euro (vi handtvättar normalt men nu passade vi på att även tvätta lakan och stora handdukar)

 

Totalt 409,5 Euro

 

Målet var att ligga under 400 euro för månaden, men vi behövde köpa bensin till utombordaren samt att maten på Sardinien på sina ställen kostat nästan som därhemma. På några ställen har vi varit hänvisade matbutiker i turistområdena. Dyrt! Skulle vi (men det vill vi inte) välja att leva ett liv mer baserat på en kost gjord på mjölmat (mackor, pannkaka , pasta och pizza) istället för bra proteinkällor (fisk, kött och ägg) med en stor mängd härlig frukt och grönt så skulle vi säkerligen kunna halvera vår matkostnad. Men detta vill vi så klart inte, vi är övertygade om att vår goda hälsa i mångt och mycket hänger ihop med att vi äter en varierad och nyttig kost där vi får i oss alla de vitaminer, mineraler och andra byggstenar som en kropp behöver för att bibehålla en god hälsa.

 

Förutom våra månatliga utgifter för att leva så har vi en kostnad för mobil/bredband och ett par försäkringar. Men dessa redovisar vi inte här då de inte är rörliga och de går på ett helt annat konto (bredband, två personförsäkringar och en båtförsäkring). Men för den som är nyfiken så kan vi berätta att vi bara använder en mobil numera och vi köper 100 GB surf per månad till en total kostnad av 449 kr. Vi får här fantastiskt mycket för pengarna. Men då ska man veta att vi inte kan ringa till varandra…det funkar fint för oss. Från denna mobil internetdelar vi sen till våra andra enheter.

 

Så varför då snacka om pengar? Jo, emellanåt så får vi höra kommentarer som ”men ni har ju alltid haft pengar” eller ”det är ju mycket lättare för er som har ett sparkonto”. Nu i dagarna fick vi en sådan kommentar. Det är något som många inte verkar förstå. Jo, det sant att vi kunnat sälja vår förra båt som vi renoverade, där vi la ner 18000 arbetstimmar i form av blod, svett och tårar och en jäkla massa satsade sekiner. Då fick vi igen lite av det tidigare satsade kapitalet. När vi renoverade den förra båten så arbetade vi alla dagar i veckan, vid sidan av våra lönearbeten, i närmare sju år tid. Varje dag bortsett från kanske en vecka om året. Inte sällan stod vi sent på fredagskvällarna och plastade med styréndofterna tungt hängandes kring huvudet eller så klängde vi utanpå fartygets skrov med skruvdragaren i högsta hugg i ett strålkastarsken…detta medan andra gjorde andra val i livet vid samma tidpunkt. Och det är här vi vill mena att det är inte någon skillnad på oss och er. Annat än val av prioriteringar.

 

Vi vill mena att alla kan i högre grad nå sina mål och drömmar, mer än de flesta själva tror. Är målet riktigt högt uppsatt så måste det också smaka lite skit i munnen för att använda ett lite grövre språk. Våra prioriteringar är ingenting vi alltid berättar om, det är väl helt enkelt inte så skoj alla gånger. För de är väl på gränsen för vad folk tycker verkar normalt för ett medelålders par i Sverige, i modern tid. Men idag, när vi simmar här i det azurblåa vattnet runt båten och ser på vackra solnedgångar så är det ju lättare att berätta…nu när andra kan se att vi nått våra mål (och man kanske inte helt blev idiotförklarad trots allt).

 

För länge sedan började vi lägga om vår ekonomi. Vi slutade leva på 30 dagars kredit som många andra gör utan att veta om det. Ta exemplet med tankkort (betalkort för tanka bilen). Hur många har inte ett sådant. När du tankar så kommer det en räkning och så betalar du den på faktura månaden efter. Vad många inte tänker på är att du körde upp bensinen redan månaden innan. Vi började därför att betala bensinen direkt, antingen kontant eller med bankkortet där det dras direkt från kontot. God vän av ordning säger nu att det blir ju dyrare, för då går du miste om rabatterat pris på bensinen. Bullshit! Bara ett säljknep från bensinbolagen för att binda dig som kund till deras kedja.

 

Avsluta alla prenumerationer. Vän av ordning säger; men det är ju billigare att prenumerera, man får två lösnummer gratis på året. Bullshit. I verkligheten så hade du, om du måste stappla dig iväg till affären varje gång för att köpa tidningen, bara köpt sex eller sju nummer istället för tolv. Du är på semester, du glömde bort eller orkade inte. För vår del så övergick vi till att enkom läsa över internet och på biblioteket (Vetandets Värld och liknande tidningar finns på bibblan också kan vi upplysa om).

 

Sen skalade vi av alla andra kostnader och ifrågasatte dem, stora som små. Bil eller inte? Vilken bil i så fall? Till vilken kostnad? Kläder? Försäkringar? Nöjen? Bostad, hur stor och till vilken kostnad? Varenda rad i vårt utgiftsblock har vi funderat och tagit beslut kring. Ta exemplet bil, vi hatar lån och vill inte låna till bil. Så då får det bli en billig bil, ful som faen och som dina barn kommer att skämmas över. Bostad, behöver man egentligen så stor boyta? Vi har under åren bott i pyttesmå lägenheter, inte sällan ett rum, max två men då med hemmavarande barn. Under fyra månader så bodde vi på ett betonggolv i en industrilokal till 0 kronor, till förmån för något vi hellre ville ha för de 30.000 vi då kunde spara. Vårt absolut sämsta boende, vi vaknade om nätterna av stora spindlar som sprang över oss. 

 

Kostnad för att klippa håret? Va fasen, har du inte en sax i din kökslåda? 0 kronor. Vi går aldrig till frisören. Ahh…vet du inte hur du klipper dig själv…börja så ska du se att med tiden så blir du en fena! Men du ser kanske ut som ett åkerspöke tills du fått in snitsen. Styrman Pimpstens barn har fått agera försökskaniner som små. Övning ger färdighet och barnen har inte sagt upp bekantskapen med mor.

 

Med ett enormt spann mellan inkomster och utgifter, när man en dag kommit så långt, så kan man som två inkomsttagare lätt börja leva på 75-80 procent av den enes låga knegar-lön. Resten av pengarna kan man använda till att investera i projekt eller spara. Inte gjort i en handvändning, särskilt inte om du är låst till avtal som tar tid att krångla sig ur. Men de flesta kan ställa om sin ekonomi på fem år eller så. Lite intressant är att vi under flera år har levt under existensminimum sett utifrån myndigheternas kalkyler.

 

Nu behöver ingen göra exakt som vi, en del ting har varit i marginalen för vad vi själva tycker är skoj alla gånger. Men målet har ju varit att kunna nå högt uppsatta planer och drömmar, detta har vi gjort genom hårda prioriteringar. Rätt fokus ger resultat. Ett annat fokus ger ett annat resultat. I vår strävan att nå våra mål så har vår absoluta styrka varit att vi dag efter dag hållit kvar vid våra mål och inte vacklat. Samt att vi är extremt snabba på att upptäcka om nya utgifter smyger sig på. Typexempel är väl när man faller för att köpa en kaffemaskin som kräver kaffepuckar, sådana där laddningspatroner med extra fin arom. Sakta tickar en ny kostnad in, dina patroner ger ett skyhögt pris per kopp. Allt medan ditt goda kaffe smakar ungefär samma som det du får på att brygga kaffe med melittafilter med hållare över en kanna. Ja ni förstår.

 

 Det är lätt att glömma att det blir gott kaffe så här också. Bild lånad från Wikipedia, länk HÄR.
 
 

Så det är inget fel med något. Det är bara olika prioriteringar. Och i och med det olika resultat. Så när människor sätter på sig en offerkofta och menar att vi bara haft tur eller råkar ha fördelar som andra saknar, så ser vi lite rött. Vi har prioriterat hårt och annorlunda helt enkelt. Som te, där vi gärna dricker ett gott och bra Earl Grey-te. Vi delar alltid tepåse (eller brygger du i kanna så får du ut mer än två koppar på en påse). Således så får du dubbelt så mycket te för din satsade peng. (Men är du gäst hos oss så måste du inte dela tepåse med oss). Med tiden så sätter sig de nya vanorna och du ser dem inte längre som uppoffringar, på samma sätt som du tycker din dyra kaffemaskin och extra tv-kanaler är en mänsklig rättighet som du inte vill släppa taget kring.

 

Sen säger många att vi är praktiskt lagda. Vi föddes inte praktiskt lagda, vi har arbetat oss till det.

 

Vi vill mena att fast vi klipper håret på oss själva och delar tepåse med varandra, inte äger bil utan envisas att segla och bara använder en mobil i hushållet – så lever vi ett högkvalitativt liv. Vi har kunnat betala tillbaka till oss själva efter sjukt hårt arbete under tio års tid, där vi idag kan njuta av fri tid och fantastiska upplevelser. Men visst, ibland har vi hårt väder här på svaj och det gungar något så förskräckligt ombord. Då får man påminna sig om att det är vårt eget fria val och det är bara att härda ut. Vi har legat på ankare i snart fyra månad nu, varje natt! Klapp på axen!

 

Så här kommer en morot till dig där vi vill mena att du kan mycket mer än du tror. Det är bara att gå hem och göra läxan och börja gräva där du själv står och vägra ta på dig offerkoftan. Det finns inga genvägar. Blötlägg ärtor och koka ärtsoppa istället för att köpa pizza på avhämtning. Ifrågasätt varenda utgiftspost du har. Lär dig lösa saker själv, renovera och laga eller utbilda dig. De flesta människor som lyckas, har lyckats genom ett envist fokuserande och stora uppoffringar. Där man oftast satsat på något som kan generera något större tillbaka en vacker dag.

 

Så. Det var lite om vårt recept för att nå högt uppsatta mål.

 

Är du nöjd där du står, grattis. Det är inte fel att leva ett ”vanligt” liv heller. Det är lyx att ha vatten i kranen och kunna sitta på en toalett som folk utan att behöva rida på en rodeohäst varje gång. Glöm inte bort vad du har! Var tacksam för det du har! Vi tenderar bara att tro att alla andra har så mycket större och bättre möjligheter. Men lösningen sitter du på själv!

 

Skepp o Hoj!

 

(Detta var den sista månaden vi redovisar våra utgifter utåt, det fyller inget syfte längre utan vi ville visa på hur mycket det rimligtvis kan kosta att långsegla i Medelhavet. Som en liten vägledning. Så får man lägga till och dra ifrån för det som man själv väljer. Vi ville redovisa för den dyraste tiden på året och från platser där det inte enkom är billigt att vistas på samt att sporra oss själva till att inte falla för turisttrycket).

 

 

 

6 reaktioner på ”Tvättmaskinen…

 1. Fantastiska underbara härliga goa människor i sitt livs esse….. ni målar upp en berättelse som man får en otrolig inlevelse i… lite avundsjuk men lite rädd att jag inte hade vågat… men följer er gärna genom resan som är otroligt spännande 😉🤗🤗🤗🤗🤗😍
  Har fullt upp med ” tuggummi” och är mormor i levande nuet😉😊
  Underbara små saker som behöver mig nu ❤️….. Ser framemot fler härliga berättelser och blått vatten med fiskar…. kan inte TJOPPE dra upp en STOR fisk…. 😄😉

  Gilla

  • Nä det kan han inte! Fisk verkar omöjligt för karln att dra upp. Härligt med barnbarn och annat fantastiskt du har i livet. Fixar du vattenskydd till datorn så kan du ligga i utebadet och läsa våra inlägg. Vem vet, rätt var det är så står vi där. Tigger säng och bad! Ni är för goa. Puss o kram

   Gilla

 2. Härliga och inspirerande människor! Jag ska banne mig börja klippa håret själv hädanefter. Känns skönt att göra det när vi lämnat Sverige, då jag ändå inte känner någon vi möter. Då har jag lite tid på mig att träna innan vi återvänder till Svedala. Och du har så rätt – vi kan alla uppnå våra drömmar, om vi vill. Men ofta tror jag att det invanda hindrar. Att man inte ser över horisonten (eller längre än näsan räcker) för man är inte beredd att offra något. Vi skulle också kunna sänka våra utgifter ytterligare, men vi vill inte. Och vi behövs inte. Vi har slitit som djur för att vara där vi är, men det är ingen som pratar om (vilket är skönt) men vi har alla ryggsäckar som påverkar våra beslut. Jag är så glad att vi delar gemensamma drömmar jag och mannen. Och att vi gör. Bara gör. KRAM!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s