Billiga Maj

(…och ett par trasiga jeans vara eller icke vara…)
 
Hålet på knät ska lagas…
 
 
Mar Menor, Spanien
 
Vi har friska vindar som blåser förbi här där vi ligger för ankare. Väl skyddade av den lilla ön och i lagunen, en bit från havets stora vågor, så mår vi gott. Vi umgås med våra båtgrannar. Vi är nu ett sällskap på fem båtar som ses för kaffe om dagarna och sundowners om kvällarna. Som en liten familj guppar vi här i väntan på att vinden ska bli syd-sydvästlig för vidare segling mot Balearerna. 
 
Vi kommer att berätta mer om hur maj månad har gått rent ekonomiskt för oss här på Wilma. Billiga Maj. Ja vi syftar inte på någon flicka vid namn Maj, som säljer sig billigt. Utan på Kapten och Styrman Pimpstens plånbok. Vi bestämde redan innan månadens inträde att nu minsann ska plånboken få vila. Och här på svaj långt ifrån butiker och hamnar så går det inte att spendera några kulor. 
 
Hittills så har vi 11 ankarnätter denna månad. Men som sagt. Månaden är inte över. Vi har anledning att återkomma i frågan.
 
Så vad gör man då när man ligger på svaj. Jo man pysslar och fixar. Man vårdar det man har. Till exempel så har Styrman Pimpsten sörjt. Sorgen har bestått i att ett par favoritjeans gått sönder. En reva på knät gapar nu ungdomligt trotsigt mot dess ägare. Tankarna kom på vad man kan göra åt det…
 
Det är ju inte så många år sedan man faktiskt valde att kasta kläder som var trasiga. Det ansågs vara fattigt att lappa och laga. Och man aktade sig noga för att visa att plånboken var begränsad. När vi var barn så var det en av de största nederlagen man kunde råka ut för. Att komma till plugget med lapp på brallan som morsan sytt dit. 
 
Men idag blåser det tack och lov nya friskare vindar. Idag anammas hållbarhet och medveten konsumtion. Delningsekonomi och sparsamhet är inne. Vi tror därför att det vi ägnar oss åt på båten, ligger helt rätt i tiden. Favoritjeansen ska få fortsatt liv. Här ska lappas med stolthet. Och jeansen ska absolut användas och visas ute bland folk. 
 
Vi hoppas ni gör detsamma. Lagar istället för att slänga. Lappa fint över fläckar och hål. Det vittnar om rikedom i tid mer än i pengar.  Minst lika ballt! Och samtidigt värnar vi om vår natur… (inte bara vi lappar…våra långseglarvänner går också runt med lappar på knäna…)
 
Sorgen över byxorna håller på att vändas till ren skär glädje. Över att de blir lagade där de stolt signalerar om ägarens rikedom. Tid och Natur. 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 

4 reaktioner på ”Billiga Maj

 1. Hej där 😘
  Jasså så ni syr igen hålen i byxorna…
  Det som är så modernt med hål på knäna 🤭 Och det finns tom dom som köper byxor me hål i 😃😃
  Hänger det på plånboken tro 🤔🙃
  Sitter nu och dinglar med benen vid poolen och väntar på en grillad ” snale” med senap 👍🏻 Ett glas rött och en underbar kamrat vid min sida 😎🤗
  Önskar er en härlig kväll med broderi 😘🤗

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s