Lilla Melilla…

(…och försöker reda ut en del små begrepp utan att någon begrep…)
 
Kapten Betong njuter av Melillas härliga klimat…
 
 
Melilla, Spansk enklav i Afrika
 
 
Mindre i storlek än Visingsö är Melilla. Melilla är 20 kvadratkilometer stort. Jämför det med Ölands 1347 kvadratkilometer. Då förstår ni hur litet detta ställe är. Men det bor tre gånger så fler människor här än på Öland. Galet mycket! 80.000 personer trängs här och vi kan inte riktigt förstå var de huserar för vi tycker det känns rätt luftigt och gott om plats med breda gator när vi promenerar genom Melilla stad. Fast det är klart, det ryms inga åkrar med ärtodlingar här som på Öland. 
 
Vi har tidigare nämnt lite kring de spanska enklaverna här i Afrika. Fast ska man vara riktigt noga så är Melilla bara en exklav då den har har havskust och äger havsförbindelse med sitt moderland. För den är inte helt omgiven av den andra staten, i det här fallet Marocko. Fast de flesta säger ändå enklav.  
 
För att förklara lite närmare, så är ett landområde som ligger innanför en stats gränser men tillhör en annan stat både en enklav och exklav på en och samma gång. Det heter olika utifrån om man syftar på moderlandet som har sitt lilla landområde i främmandeland. Eller på den stat som det lilla landområdet är omgivet av. Så alla enklaver är samtidigt exklaver. Men finns det en kustremsa så faller tydligen benämningen enklav och det är då bara en exklav. Pust…ja det där var ju lite knepigt att förklara…för den kunskapstörstige så går det att anlita Herr Google för närmare beskrivning. Vi säger i allafall enklav så vet ni att vi har fel. 
 
De spanska landområdena i Afrika gör Marocko anspråk på. Samlingsnamnet för dessa är Plazas de soberanía. Redan år 1497 erövrades Melilla av spanjorerna och trots att man på så många andra platser i världen till slut har schysstat till landsgränserna och gett tillbaka små territorium, så har Melilla förblivit spanskt. Ja från början var hela Marocko under fransk-spanskt välde. Men när man gav landet Marocko dess erkännande som egen stat år 1956, så behöll spanjornerna sina små områden som idag ingår i Plazas de soberanía. 
 
Spanjorerna har en hel del små landområden i Afrika. Se bilden nedan (tack för lånet Wikipedia)
 
 
Det lite märkliga är att fast dessa enklaver ligger helt och hållet i Afrika så tillhör de EU. Känslan är lite udda måste vi tillstå. Vi är i EU men i Afrika. Men har vi väl svalt den lite konstiga känslan så är allt annat till synes helt underbar här. Vi gillar platsen. Det går att finna både vin och bacon i affärerna. Priserna är låga. Vädret är helt underbart. Hela Melilla ser väldigt välmående ut när man går ute på gatorna. Parkerna är fina och trottoarerna är fint anlagda. I Marocko så var gatustenen inte sällan uppbruten. Det kunde dyka upp stora mystiska hål i gatan… Nya gatustenar och asfalt verkade slut på lagret. Eller om underhållningsavdelningen gått på semester på obestämd tid. 
 
Nä här är det annorlunda. Träden i staden är så gröna och allt känns ändå rätt lummigt med många alléer, där vi fotvandrare kan promenera riskfritt medan bilarna får köra på varsin sida om. Människor bär schyssta kläder, inget som hänger på sista versen i garderoben om ni förstår. Vi mötte en dag en skolklass med tonårsbarn. De brukar ju inte sällan under några år se ut som slashasar hemma i Sverige. Man kan se tonårspojkar som låter håret växa vilt där kläderna hänger på trekvarten på deras gängliga snabbväxande kroppar. Den skolklassen vi mötte var alla mycket prydligt klädda, inget urtvättat och håret på grabbarna var så nysnaggat att vi misstänkte att skolfotografen varit på besök samma dag. 
 
Folk verkar välmående här. Och så gör även vi. Vi mår som kungar nu när vi duschat och sovit ut. Så vi har inte helt utforskat detta lilla Melilla än (men det uttalas melija om man är spanjor men det låter roligare på svenska).
 
Så vi ber om att få återkomma. Men några bilder på Melilla kan vi ändå visa upp. Håll tillgodo.
 
 
 
 
 
 
 Denna gång kan Kapten läsa och förstå vad det står på skylten…
 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 

2 reaktioner på ”Lilla Melilla…

    • Ha ha ha..jo enklav och tvåklav…och trygg promenad på kaj melillan i Melilla…de har till och med en inhägnad lekpark här så barnen inte ska gå och dratta i vattnet. Hamnen är jättefin och klimatet fantastiskt. Kram kram

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s