Vilda Västern!

(Vi har hamnat i Spaniens toalett där det sker otäcka saker nattetid…)
 
Det är i vart fall lugnt och tryggt på vår brygga här i La Linea…en vardag hos oss…Kapten mekar utombordare medan tvätten hänger på tork i solen…
 
 
La Linea, Spanien
 
 
Vi har hamnat i ett litet Vilda Västern. La Linea är helt klart annorlunda jämfört med andra spanska platser. Detta är en region där arbetslösheten är enorm, 33 procent. Och de som väl har arbete, får inte sällan slita 12-14 timmar för att få ihop till brödfödan. 
 
Därför så väljer många spaniorer att arbeta i Gibraltar som är ett av Europas mest expansiva regioner. Gibraltar saknar någon arbetslöshet i egentlig mening. Har vi läst och hört rätt så passerar dagligen 10.000 personer passkontrollen för att ta sig till sitt jobb i Gib, där de flesta väljer att promenera över landningsbanan. Bilen tar för lång tid då det skapas långa köer i rusningstrafik. Av dessa så lär fler än 6.000 vara spanjorer medan övriga är Gibraltianer och andra utlänningar som väljer att bo på den spanska sidan av främst ekonomiska skäl. Bostäderna är både billigare och lättare att få tag på i Spanien, än i Gibraltar.  
 
Men gränsen har inte alltid varit öppen…
 
Spaniorerna drev ut Morerna från Gibraltar på 700-talet. Trots dess strategiska läge vid porten till Altanten så la inte Spaniorerna någon större energi på Gibraltars försvar. Och år 1704 intog engelsmännen Gibraltar där de byggde upp en stor militärbas. Och vid freden i Utrecht så förklarades Gibraltar brittiskt år 1714. Sedan dess har Spanien försökt att återta Gibraltar, såväl genom diplomati, politiska påtryckningar som med våld. 
 
Den dåvarande diktatorn Franco stängde gränsen till Gibraltar år 1969, och den öppnades inte helt förrän 1985, dvs för såväl gång- samt biltrafik. Och sedan dess så motarbetar Spanien frekvent Gibraltar.  Frågan är lika infekterad idag som den varit sedan engelsmännen övertog Spaniens landtunga på 1700-talet. Nu har frågan återigen blossat upp i och med den stundande Brexit. Spanjorerna har hotat stänga gränsen på nytt den dagen, vilket oroar såväl spanjorer och gibraltianer som är beroende av den öppna gränsen. 
 
För Gibraltars del så har man hela tiden hållit på sin profil att fortsatt vilja vara brittiskt. Man har genomfört två folkomröstningar genom åren. Såväl 1969, där endast 44 personer röstade för att Gibraltar skulle tillhöra Spanien. Och år 2002, då 99 procent av Gibraltarborna röstade mot förslaget om ett delat styre mellan Spanien och Storbritannien.  
 
 
Vi ser fortfarande klippan fast vi är i Spanien…
 
 
Ja och varför kallar vi då La Linea för lite av ett Vilda Västern. Jo för idag har denna region stora bekymmer av olika slag. I folkmun så kallas La Linea för Spaniens toalett. Här råder stora sociala problem, tobaks- och knarksmuggling härjar näst intill fritt. Brottsligheten här är betydligt högre än i övriga Spanien eller i Gibraltar. Här finns tio narkotikaligor som var och en har i genomsnitt 100 medlemmar. Ligorna drar sig inte för något till synes, där polisen regelbundet utsätts för överfall och påkörningar. För drygt en månad sedan skedde en spektakulär fritagning av en misstänkt gängledare på ett sjukhus. Ligaledaren hade skadats i en MC-olycka i samband med att han jagades av polis. Hans sjukhusrum bevakades av vakter men de hade inget att sätta emot när 20 personer stormade akutmottagningen. Sydsvenskan var en av tidningarna därhemma som skrev om händelsen och artikeln går att finna HÄR. Polisen saknar till synes helt resurser för att stävja brottligheten och man menar att man skulle behöva 700 personer till i brottsbekämpningen, här i området. Enligt människorna här så har de spanska myndigheterna kategoriskt inte brytt sig om denna region som gränsar mot Gibraltar. För att på något sätt vilja sopa skräp framför Gibraltars dörr…
 
Så nu när vi läst in oss lite mer om denna spanska region som gränsar till Gibraltar, så förstår vi bättre våra vänners varningar; ”Rör dig helst inte ute nattetid i La Linea”…”Räkna med att du och din bil blir noggrant kontrollerad om du passerar gränsen mot Gibraltar nattetid…” .
 
Som tur är märker inte vi så mycket av detta, där vi ligger i den fina och välordnade gästhamnen Alcaidesa Marina. Och med bakgrund till det vi läst om, så förstår vi nu bättre varför vår hamn är extremt välbevakad nattetid. Som exempel så gick vår norske vän ut en natt för att kolla till sina förtöjningar i blåsten. Och genast dök två vakter upp. Likaså så inatt när det började blåsa, så klev vår egen Kapten Betong ut i bara kalsongerna (ja han kallas ju även för Kapten Kalsong) för att rädda tvätten som hängde ute på däck. Genast så kom det två vakter fram och kollade att allt stod rätt till.
 
Det känns mycket tryggt att vara här. På dagtid märker vi ju inte av denna Vilda Västern…La Linea må vara lite ruffigt, men i övrigt en rätt trevlig plats och inte alls så otäck som det står att läsa och höra om. Och om natten så har vi patrullerande vakter utanför vår båt. 
 
Inte så illa att ha ett par egna bodyguards på kajen så säg… Så nästa gång tvätten hotar blåsa iväg så blir det nog Styrman Pimpstens tur…och hon överväger att gå lika lättklädd som Kapten. I bara trosor då…HÄPP!
 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
(Vill du läsa lite mer så kan du fri-googla (mest engelska sidor) men en del finns på svenska, där en del information är funnen HÄR,  HÄR och HÄR…)
 
 

8 reaktioner på ”Vilda Västern!

 1. Hej på Er.Jag förstår inte var Helena får alla fakta ifrån,men det är så intressant att få veta om andra platser på jorden.Gangsters finns överallt t.o.m i Lysekil. Igår natt eldhärjades kiosken mitt emot mig och hela butiken totalförstördes, samt svart sot på hela framsidan av huset.Polisen utreder det som mordbrand,butiken ägdes av en invandrare men ingen blev skadad.Som sackt utredning pågår så vi får se vad som händer och fötter.Lev väl och ha det gott FELIX

  Gilla

  • Oj vilka grejer det händer utanför din dörr. Ja och var får jag (Helena) allt ifrån…jo jag läser och tar reda på en massa innan jag summerar med ett blogginlägg. Tar en hel del tid. Men grunden till skrivklådan är nog nyfikenhet. Vill alltid veta mer… Ha det så gott.Kram

   Gilla

 2. Gomorron 😉😃
  Ja du, …. nästan så att man hade behövt låna in ett gäng vakter till Lysekil ju….😅
  Här har vi rena, rama vilda västern 🤨😆
  Felix kunde kolla brasa….. och småungar som hänger ute om nätterna och gör bus 😠 ….. men nu går vi mot ljusare tider och ser framemot sommaren 😃😃😃😍😎😎😎 och flyttar FRAM klockan 👍🏻😎
  Kram på er och ha en strålande dag ……NU KAFFE 😘🤗

  Gilla

 3. Älskar Gibraltar. Vi gifte oss där 2002 och tänkte återvända nästa vintersäsong när vi är nere och åker med husbilen i Spanien/Portugal. Hade ingen aning om Spaniens "toalett", vi ska var lite försiktiga när vi väljer ställplats där förstår jag.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s