Gör dig fri…

(…så kan du göra något annat kul med din tid och dina pengar…som att SEGLA UT tillexempel…)

 Hur mycket behöver man äga egentligen..??? 
 
 
Gibraltar, Gibraltar
 

När Kapten vaknade på måndagsmorgonen så fann han ingen Styrman Pimpsten. Hon hade förlöpt sovrummet (generöst att kalla det rum). Men hon fanns ombord dock, där hon stod med näsan i garderoben och slet ut alla kläderna.

 

 -Vad gör du, ska du flytta? Undrade nyvaken Kapten lite roat och oroat.

 

 -Nej, jag rensar och kastar! Vi har för mycket saker ombord…

 

Ja och hur kan man nu tycka att man äger för mycket när man lever på 10×4 meter. Men så är det. Vi har rensat och gjort oss av med saker i flera år nu och vi har sedan lång tid tillbaka ändrat vårt konsumtionsmönster till ett mer icke sådant. Nu ville Styrman Pimpsten minska känslan av klåda och oreda, som sakerna orsakar. Framför allt så behövs det på liten yta plockas om ideligen så man får ordning på det lilla man äger. Varje gång vi sökt efter något och börjat riva i stuvfack så slutar det med att volymen ökat efteråt, utan att göra tingen fler till antal…och det finns samtidigt behov av att göra sig av med saker. Nu var det kläderna som inte längre gick fria, utan de såg sin existens hotad av ivrig besättningsmedlem. Av Styrman.

 

 Kläder. Tre högar.

 Hög 1. Spara och ”ha framme” och använda frekvent.

 Hög 2. Spara men stuva undan (fel säsong, kläder som det inte är fel på men som sällan används nu för det finns favoriter som väljs före)

 Hög 3. Kasta, ge bort eller göra trasor av.

 

Det är ju så att de flesta av oss äger alldeles för mycket prylar. Många människor tror nog att de har ett sunt konsumtionsmönster. Men synar man i sömmarna så stämmer det inte alltid…Det är inte sällan först när man blir en tvättäkta minimalist och enkel-levare som man först förstår…och man kan frisätta tid och pengar av smått fantastiska mått genom att sluta konsumera onödigt. Prylar kostar energi där de kräver sin plats och omvårdnad. Även om de ligger undanstuvade så du inte dagligen ser dem.

 

Vi känner en familj där mannen i familjen inte klarar av att kasta något. Så nu när de börjar närma sig pensionsåldern så sitter de i ett stort hus utan barn. Med garage, källare och vind fulla med prylar. Och detta har inte räckt så utanför bostaden så har de hyrt ett par förråd till. Stackars barn att behöva rensa efter sina föräldrar en vacker dag…

 

Nu är de flesta av oss inte alls så extrema. Men många människor lägger trots allt en hel del tid på att gå i affärer eller att stirra in i datorn på span efter saker. Alla brukar ha sina personliga svagheter…kläder, heminredning, teknikprylar, loppis (jo vi känner en som inte kan sluta handla på loppis)…Blocket… Och varje gång man inhandlar något nytt så har man fantastiska argument till varför man just måste köpa tinget. För att på så sätt legitimera sitt beteende. Man byter ut mobiler, ipads och datorer med jämna mellanrum…man köper ett nytt klädesplagg fast man redan bara använder 20 procent av det man har i garderoben…och kanske man faller för att beställa hem en oliv-urkärnare (en innepryl just nu) för en sådan måste man ju bara ha! (Exempel från vårt liv; Våra mobiler har vi haft i snart fem år nu, har lagat dem ett par gånger…datorerna likaså där den ena är nästan tio år gammal…snart en fossilpark av elektronik men allt fungerar fint).

 Vi är inte alls emot konsumtion när den verkligen är motiverad, vi handlar också emellanåt men vi överväger alltid mycket noga innan vi faller för impulsen. De flesta gångerna slutar det i ett ickeköp. Vi har alltid som mål att det ska sluta i ett ickeköp. Får vi ett infall så brukar vi vänta till anfallet lägger sig. Därför handlar vi sällan något vi ser vid tillfället, utan vi går hem och sover på saken och diskuterar.

 Ja så nu stod då Styrman Pimpsten och slet i sina kläder. Hennes tanke var att det blir lättare att se vad man har för kläder om man inte har för många. Behöver man ens så många plagg…? Svaret är givetvis nej. Du har dina favoriter och du går runt på dessa få… Har man bra basplagg så man kan kombinera lätt så kan man klara sig med lite. Som exempel kan nämnas att Styrman Pimpsten i skoväg äger ett par gummistövlar, ett par gympadojor, ett par eccoskor, ett par tygskor och ett par finskor. Punkt. Mer än tillräckligt. (Styrman Pimpstens favoritplagg är för övrigt fådda kläder från vännen Yvonne…hon har bra smak och rätt storlek).

När jobbet med att rensa ut var gjort så blev det luftigt och fint. Av de plagg som skulle kastas så gick kanske hälften till att bli trasor åt Kapten, som han kan torka olja och annat med när han mekar. Högen som innehöll ”spara men inte ha framme” stuvades undan. Och där plockas ett plagg ur när något ur garderoben behövs kastas…istället för att gå till affären och köpa nytt.

 Det är en fröjd att känna att kläder, jackor och skor inte är fler i antal än att allt ryms i två normalstora resväskor…

 

 Vi har de få saker vi har…gott nog…
 
 

 Inspirationen satt kvar efter klädrensningen, så det blev ett röj även bland andra saker. När Pimpsten var färdig och klar och vi hade en kaffepaus ombord så frågade Kapten;

 

-Vad an denna städiver just idag…? Är det något som har hänt???

 

Styrman Pimpsten skrattade och berättade. Nja, det är inte så konstigt…”jag började morgonen med att slå upp datorn och så började jag läsa på några bloggar om minimalism, sparsamhet och downshifting. Och då kunde jag inte ligga kvar i sängen utan var tvungen att börja röja…inspirationen grep tag i mig”.

 

-Ha ha ha…jag visste det! (Jo Kapten känner sin andra hälft.)

 

 Styrman gillar att hålla sin köksbänk fri och emellanåt som här, olja in ekskivan…
 
 
Ja så nu har vi en betydligt mer luftigare båt (där vi förvarar i princip allt som vi äger). Fortsatt städning, omorganisation och utrensning kommer att ske de närmaste dagarna. Och det är så skönt att känna att varje ting försvarar sin plats. Det är så skönt med luft mellan de få sakerna vi äger. Något av de bästa med att bo så litet och trångt, är att det inte är något idé att gå i affärer för du kan ändå inte handla något nytt. Det finns ingen plats för dem. Således frigör vi ju såväl tid som pengar…

 

Vi kan inget annat göra än lovorda för hur skönt det är att prylbanta. Så vårt tips är att istället för att besöka ett shoppingcentra under helgen, så slit ut en garderob eller låda och se vad som finns där. Och börja rensa. Och för guds skull, släng gammalt arvegods…eller ge bort. Eller sälj och få in en liten hacka. Man kan inte spara allt av nostalgiska skäl. Man kan spara ett par ting, men resten. Låt det gå vidare. Och när rensningen är gjord så mår man så fantastiskt bra. Har man svårt att komma igång och motivera sig så kan vi rekommendera några bra bloggar. Framför allt Minimalisterna, länk kommer HÄR. De som skriver är ett par som hållit på att rensa i fem år nu. De är inga konstiga bohemer utan helt vanliga moderna människor i stan. De har bland annat skrivit en bok som heter Prylbanta (men det går utmärkt att bara läsa bloggen). Boken finns sannolikt att finna på biblioteket. Låt den bli din katalysator!

 

Tänk att…om du äger färre saker så behöver du inte jobba lika mycket! Både inköp och omvårdnad om saker kostar. (Många skulle säkerligen trivas med att bo mindre). Tid brukar vara det folk önskar sig mest…och pengar. Så förkasta aldrig en rejäl utrensning. Och var lugn, du behöver inte spara saker för ett eventuellt tredje världskrig. Behöver vi fly så är det sannolikt lättare att göra det om du inte äger så många ting. Gör dig FRI!

Då kan man kanske göra som vi…segla ut!

 

 Exempel från vårt enkla liv. För ett halvår sedan så rensade vi bland badrumssakerna. Säkerligen tio flaskor hittades med olika sorters hudlotioner…småslattar…alla tömdes och samlades i denna pumpflaskan och skakades om…den bästa hudlotionen av alla och den enda vi har. I övrigt använder vi olivolja och kokosolja till huden som vi lånar från skafferiet…(ja vi och vi…Kapten brukar sällan kleta in sig i något…)
 
 Man måste inte alltid köpa nytt fast man kanske tror det…våra skylights läckte vatten en aning när det spöregnade…Kapten hade att välja på att köpa nytt eller laga…
 
 Det som många gånger verkar vara komplicerat behöver inte vara så svårt…(eller låt någon händig göra jobbet)
 
 Nu kan Kapten dra bort tejpen och låta sikat torka. Sen ska luckan monteras tillbaka. Material hade vi ombord och kostade oss just inget nämvärt…medan nya skylights är svindyra…det var ju bara gummit som hade torkat av väder och vind…
 

Skepp o Hoj!

11 reaktioner på ”Gör dig fri…

  • Härligt att vi kan vara till inspiration…men ni gör oss också glada och inspirerade kring mycket i livet…naturen…fika i termos… cykelturer… tvåsamhet… Och jo det är sant…mina favoriter är kläder som är fådda från dig. Hjärta hjärta

   Gilla

 1. Gomorron vänner 🤗
  Jag har några garderober som behöver en genomgång men…… tar det en annan dag 😊🤭 Jag börjar me kaffet 👍🏻
  Ser ut domningar fått bättre väder 😃
  Det är sånt som man får energi av… här e grått och dimmigt så det förslår 😅
  Men snart så händer det 🌞🌞🌞
  Kram o 😘 på er…. SE GLA UT 👍🏻🌴🌴🌴

  Gilla

 2. Vi är inne i samma process men bor ännu mindre, på 7,5 x 2,33 meter. På land kan vi ju inte ha samma utmärkta bredd. Vi har sedan en gammal gård där vi kan ha lite av våra saker lagrade eller till glädje för andra. Vår teve hamnar där till exempel. Och ett par cyklar.

  Gilla

  • Hej hej…ja visst klarar man sig på mindre yta än man tror. Och finns det hjul på hemmet eller en köl så kan man ju flytta på hela härligheten precis som snigeln. Fast förhoppningsvis inte lika långsamt. Har man möjlighet att ställa ifrån sig några av de stora tingen man ännu äger så är ju mycket vunnet. Simple life it is. Kram kram

   Gilla

 3. Hej på Er. Helena har så rätt,men problemen att bli av med kläder,föremål,arvgods,prylar man samlat i många år är svårt att bara kasta.Förr kunde jag elda ok återvinna få värme i huset,men nu samlas bråten på hög,jag har oxå svårt att hitta någon som kan använda eller utnjuta dessa prylar för de mesta är antikviteter.En loppis är på gång. Stor kram FELIX

  Gilla

 4. Hej på Er. Kanske skulle man Ge Braltar importstopp på post och varor från andra länder så att ortsbefolkningen reagerar mot alla dessa byråkrater som ställer till ett H—–väte för befolkningens funktioner och överlevnad. Vi människor måste lära oss att samarbeta och inte tvärt om. Sunt förnuft är en bra början.Hoppas att kätting och bullar kommer snart.Kram på Er FELIX

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s