19 meter höga vågor ute på Atlanten!!!

(…en seglare rör sig i första hand efter vädret…och i andra hand efter ingenting annat än vädret…)
 
Vi har sökt säker hamn i Gibraltar…
 
Gibraltar, Gibraltar
 
 
En seglare tittar alltid på kommande väder…inte sällan flera gånger om dagen. Och man måste alltid vara beredd att flytta på sig och lämna sin ankarplats eller olämplig hamn ifall vädret riskerar stöka till det för dig.
 
Båten är vårt hem och vårt transportmedel. Och en god sjöman tar i alla lägen ansvar för sitt flytetyg, sin besättning och omgivning. 
 
Som exempel så var det under förra veckan ett ovanligt lågt lågtryck som skapade 19 meter höga vågor nära handelsfartygens huvudfarled mellan Amerika och Europa. Nu i natt så skulle det dra in ett djupt lågtryck igen där vi på vår ankringsplats i Olhão kunde få uppemot 26 sekundmeter i vindbyarna. Detta ställe där vi låg var ganska skyddat för vågor, men inte alls för vind då ön Culatra är en väldigt låg ö (ön är egentligen bara en sanddyn).
 
Därför tog vi beslutet att söka oss rätt långt ifrån området. Vi hade som alternativ att gå till Cadiz, men avståndet gjorde att det krävde en segling i mörker hur som helst. Och då tänkte vi att vi likaväl kunde fortsätta till Gibraltar. Och där på andra sidan Gibraltar sund så var vi dessutom väl skyddade från det ovädret som väntas in.
 
Så här såg förra lågtrycket ut…och hela den Portugisiska kusten inklusive Algarve var drabbat. Nu ville vi söka skydd bakom Gibraltar Strait, inne i Medelhavet…
 
Även i skyddad hamn så blir det lätt stökigt och ryckigt i alla förtöjningar. Och det är varken skönt och kan innebära risk för att båten skadas på ett eller annat sätt. Skönast är det ju om man kan undvika oväder över huvudtaget.
 
Så inatt kommer vi sova gott i vetskap om att vi här ligger bortom ovädret, även om vi säkert kommer märka av det till viss del. 
 
 
Idag har vi tagit det lugnt, städat och plockat ombord. Och bekantat oss med andra seglare i hamnen. Vi gick en promenad och fick oss en första smak av Gibraltar. Vi har mycket att utforska och uppleva. Vi har skäl att återkomma…
 
Vill du läsa mer om de 19 meter höga vågorna så kommer länk HÄR . 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s