Att sova gott…

(…kräver ett bra ankare och ankarlarm…)
 
Wilma på svaj i eftermiddagssolen…priset för att ligga inne i hamn och få tillgång till brygga är cirka 20 euro (så här års) per natt. Pris för att ligga på svaj: 0 kr…
 
Sines, Portugal
 
Vi har inte sett till någon mer gästbåt sedan vår ankargranne lämnade oss efter första natten. Det finns till synes en fritidsbåt inne i hamnen men den är portugisisk och heter Santa Helena (minsann) och har Sines som hemmahamn (Pimpsten klingar till namnet Helena när hon inte är i marina sammanhang). 
Vi ligger i bukten…det finns tre båtar med sändande AIS här. Rosa prick avser fritidsbåt och båten Sta Helena har legat här en längre tid har vi noterat….
 
Det är en liten konst att kunna slappna av ombord när man ska sova. Och man vet att det enda man hänger i är en liten krok som grävt ner sig i sanden. Till vår hjälp har vi ett väldigt bra ankare, Rocna, som vi skrivit om tidigare. Samt att när vi är ombord så har vi kopplat upp mot en nedladdad app som heter Anchorwatch. 
 
Så när vi lägger oss för natten så ser vi vår ipad uppe på navigationsbordet. Ja, vi ser den faktiskt från våra sängar. Och när vi vaknar till på natten och undrar lite stilla om vi ligger kvar i bukten där vi ska. Så tittar vi bara upp på paddans skärm och kollar av. Där ritas hela tiden ett streck utefter hur Wilma rör och förflyttar sig. Tar hon sig utanför ringen så går larmet. Och vi har dessutom kopplat Anhorwatch-appen till högtalaren. För att få en större effekt på det plötsliga uppvaknandet.
 
Så här ser det ut…Wilma får inte flytta sig utanför ringen…
Vi får en notering om var båten befinner sig i förhållande till ankaret. Vi kallar detta kluster av streck för ”köttbullen”. För efter en natt så har Wilma ritat sig en riktigt fin köttbulle som regel….
 
Nu har vi faktiskt inte draggat en enda gång sedan vi köpte Rocna-ankaret. Så vårt förtroendekapital kring detta är rätt högt. Så vi sover gott om natten. 
 
Ja det var lite om hur våra nätter ter sig här på svaj. Det gungar som regel behagligt om natten. Men är det helt vindstilla så lägger sig båten med sidan till svallen. Och man får krängningar från sida till sida. Inte alls lika bekvämt som på från för-till-akter. Här i Atlanten så letar sig gärna svallen in i hamnarna även om det finns pirarmar som bromsar dessa. Därför gungas vi som regel till sömns. Och som regel så är båtens rörelser bara sköna och behagliga. Som när man var barn…och låg i barnvagn och rullades fram. Tror vi. Vi minns inte riktigt.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 

4 reaktioner på ”Att sova gott…

  1. Gomorron vänner🤗
    En kopp kaffe och knäcke med parmaskinka med pesto , det är så man känner den spanska solen i nacken och välbefinnandet är på plats 😃😉
    Önskar er en strålande fin dag och att magarna mår bra igen💃💃💃

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s