Coolest monkey in the mast…

(…ja apor finns inte bara i djungeln. Stundom hänger de i masten på Wilma…)
 
Här står Kapten och vinglar på kanten…att nå för att spänna akterstaget kräver sin apa… 
 
Amora, Portugal
 
 
När vi vaknade på morgonen så blåste det rejält. Vi kände inte alls för att klättra upp i någon mast. Vi tittade på väderleksprognosen för kommande dagar…aj, aj, aj! Fortsatt blåsigt…
 
Vi tänkte att det kanske mojnar framåt kvällen, vilket det ofta gör. Och i väntan passade vi på att göra lite annat smått och gott ombord. 
 
Då vi har som mål att ligga på boj eller ankare första nätterna efter sjösättningen så ville vi kolla att kamin och spis fungerar utan några bekymmer. Utan landström så är vi ju beroende av våra andra energikällor som drivs med hjälp av diesel.
 
Kapten startade reflexkaminen…den bor inne på toaletten minsann…
 
 Vi hade letat upp skorstenen ur våra gömmor (den bor i helveteshålet i aktern). Och strax rök det fint ur skorsten samtidigt som värmen spred sig ombord…
 
Behövs värme i Portugal kanske någon undrar. Jo nog skulle vi väl kunna leva utan värme ombord men nätterna här kan bli kalla. En del nätter så här års kliver kvicksilvret ner till 3-5 grader. För att senare bli varmt och skönt på eftermiddagen, som vilken svensk sommardag som helst. 
 
Kaminen startade så snällt och vi lät den gå i ett par timmar innan vi stängde av den och återgick till eluppvärmning. Nu vet vi att den fungerar fint som den ska…
 
Vår Wallas-spis som går på diesel…
 
Likaså testade vi dieselspisen. Inte där heller några bekymmer. Vi värmde vår lunch på plattan men sen till kvällen så använde vi vår elektriska spisplatta igen. När ström ingår i hamnpriset så nyttjar vi ju det billigaste alternativet…
 
Vi pysslade lite med annat också. Bytte ut trasiga lampor och ordnade med nya resårband till köksskåpsluckorna. Ett litet eget patent som gör att kökslådorna håller sig fint på sin plats under sjögång. Vi vill inte ha alla köksgeråd utspridda över durken efter en kraftig våg. Det hör nog inte till vanligheten att ha ett IKEA-kök ombord, och dessa är ju inte direkt marin-konverterade. Utan det får man göra själv.
 
Här är vårt IKEA-kök! Skåpsluckor och lådor behöver ha någon form av låsmekanism så inte lådorna far ut i kraftig sjögång. Och nu har vi bytt ut mot nya resår i hasparna, där resåren gör att sprinten i beslagen inte kan vandra upp av sig självt av vibrationer (vilket hände tidigare med allt dess innehåll utspritt över durken…)
 
Ja och framåt klockan fem på eftermiddagen så lugnade sig vinden precis som vi hoppats. Och Kapten fick klättra upp i masten för att sätta dit det nya akterstaget.
 
Arbete på hög höjd…
 
Vad är det för nåt däruppe i masttoppen???
 
 Till synes en apa. Månen tittar fram och Kapten passar på nedvägen på att stanna i höjd med spridarna för att kolla in elkablar och rigginfästningar…
 En sista handpåläggning…
 
Därefter klättrade apan Kapten ner. Och han fick hoppa upp på targabågens solpaneler för att nå upp och spänna akterstaget korrekt. Det är lite läskigt att stå på land och klättra på höga höjder, för under båten finns inget vatten. Utan bara en torr grusplan som man kan slå ihjäl sig mot om man trillar ner, ner till backen är det uppskattningsvis 6 meter från targabågen. Det finns inte mycket att hålla i sig i, och Kapten balanserar med sina fötter på solpanelskanten. 
 
Men allt gick bra och vi kände oss mycket nöjda med dagen. Det fick bli hemmagjort potatismos, lättkokta morötter och fin kokkorv till middag. Allt medan vi såg på Antikrundan tills vi trötta stöp i säng.
 
T-minus 3 days, 6 hours, 52 minutes, two seconds and still counting….
 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 

4 reaktioner på ”Coolest monkey in the mast…

 1. Gomorron på er🤗
  Har läst lite nyheter så här på morgonkvisten och blir lite svettig av ….. väntan ..men nu tar det på dagarna… bara fre,lör,söndag så e det DAGS😄😄😄😄🤭 Så spännande 👍🏻👍🏻👍🏻😘😘😘
  Nu blir det en kaffe på detta 😄
  Ha en härlig dag 🌞🌞🌞🌞🤗

  Gilla

  • Ja jäklar anåda vad nedräkningen går fort. Ta en kopp kaffe till…så svetten lägger sig och nerverna hålls i schack. Det är så kul att ni följer oss bästa Varvsnissar (hjärta – hjärta)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s