Jordskalv här i Portugal…

(…och portugiserna oroas för att fler kan komma…)
 
OBS! TVÅ INLÄGG FÖR DAGEN…
 
 
Amora, Portugal
 
Den stora nyheten här i Portugal idag har varit om det jordskalv som inträffade strax öster om Lissabon i morse. Den nådde 4,9 på Richterskalan och vad vi förstår så ska ingen människa ha skadads. Vad som däremot är, är att seismologerna (och portugisiska folket) är rädda för att det ska komma ett ytterligare skalv. Och den gången inte alls ett så beskedligt och snällt som detta.
 
År 1755 så drabbades Lissabon av ett enormt skalv som låg närmare 9 på Richterskalan. Epicentrum låg strax utanför Lissabon uti havet, och den orsakade samtidigt en tsunami. Man uppskattar att uppemot 100.000 människor miste livet den gången, de flesta kring Lissabonområdet. Och många dog på grund av alla de bränder som uppstod. Och bränderna uppstod till följd av att alla kyrkorna i staden hade tänt levande ljus (ja det fanns nog inga artificiella lysen på den tiden) För skalvet inträffade på självaste Allahelgonadagen den 1 november år 1755 (där kyrkorna tänt ljus för sina helgon).
 
Jordbävningen i Lissabon år 1755. Bild lånad från Wikipedia.
 
 
Det ligger två kontinentalplattor utanför Portugals kust och dessa pressas långsamt emot varandra. Och forskarna tror att det i framtiden kommer att inträffa en enorm jordbävning som kommer vara än värre den som inträffade år 1755. Därför råder en ständig jordbävningsberedskap här i Portugal. När denna kommer att inträffa kan ju ingen riktigt veta, och därför i och med detta lilla skalv, så höjs beredskapen ytterligare och människor håller andan. (Läs information från Svenska Ambassaden HÄR kring beredskapen).
 
För vår del så känns det lite ovanligt att vara i ett seismologiskt aktivt område. Vi funderade på eventuell åtgärd. Kanske man ska sova med en hjälm på huvudet nu när vi står på land. Eller kanske vi ska stressa på den där sjösättningen…ha ha ha….hur som helst. Vårt ankare (av helt andra skäl) är utlagt på backen. Så skulle det bli en jättetsunami så har vi 50 meter kätting som kan bromsa oss så vi inte brakar upp i Amora Centrum. 
 
Ja man ska nog se det på följande sätt. Visst, det ligger två oceanplattor intill varandra där det pågår en subduktion. Det vill säga att den ena plattan trycks under den andra. Seismologerna hävdar att frågan är inte OM det kommer hända en större jordbävning här, utan NÄR. Och skulle det inträffa precis den lilla stunden vi är här…ja då har vi riktigt lyckats pricka in något så fruktansvärt osannolikt. 
 
Ja vi får hoppas att inga fler skalv följer på den som var i morse. Vi känner inte för att stöka till det med en stor naturkatastrof…för vi vill mest göra som Ferdinand. Sitta under korkeken och lukta på blommorna…eller i vart fall segla iväg…
 
Skepp o Hoj!
 
 
 

2 reaktioner på ”Jordskalv här i Portugal…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s