Dag för sjösättning bokat!

(…fast vi har inte fått tillbaka akterstaget än…)
 
Snart är denna utsikt från Wilma ett minne blott, detta har varit vårt hem de senaste månaderna…Solnedgång över Amora…
 
Amora, Portugal
 
Det är en underbar känsla att vakna varje morgon. Fågelkvitter och morgonens tidiga solstrålar som skvallrar om en vacker dag. Det känns just nu som vi lever i två helt olika världar. Vi, kontra er där hemma. Detta efter att ha sett bilder från snöstormen som dragit över stora delar av fosterlandet. Det slår oss, att det ännu är så mörkt där hemma. Här har vi tilläggningsbart (som vi brukar säga) ända fram till halv sju på kvällarna. Och dagarna före jul, de mörkaste dagarna på året, så blev det riktigt mörkt här först klockan kvart i sex på kvällen. Detta påverkar såklart ork och humör. Det vi annars brukar uppleva, har vi i år sluppit. Den där bedövande tröttheten och känslan av att leva i en bubbla… Vårt viktigaste utomhus-vapen den här vintern har varit våra Foppa-tofflor och solglasögon. Inte alltid så varmt om dagarna, men vi klagar inte. 15-17 grader och solsken är ju som vilken solig majdag som helst där hemma. 
 
Av vårt akterstag har vi intet sett. Pimpsten var bort till kontoret igår och stämde av läget….jo…vajern till akterstaget bör komma vilken dag som helst. Hon passade samtidigt på att boka sjösättning. Jo det är sant, vi tror det knappt själva. Men Kapten tog en titt i tidvattentabellen och såg att måndagen den 29 januari så har vi högvatten kring klockan halv två på eftermiddagen. Detta gör att en sjösättning vid 11-snåret innan siesta, hade suttit som en smäck!
 
Så den 29 JANUARI klockan 11.00 så ska Wilma sjösättas! Bokat och klart!
 
Ja det förutsätter ju förstås att vi har en hel rigg tills dess, och att rodret är påhängt. Men det bör inte vara några bekymmer då detta ligger mer än en vecka bort i tid.
 
Vi fortsätter med vårt färdigställande och de nytvättade fendrarna sitter nu fint framme i mantåget i Wilmas för.
Wilmas bollhav på däck! Se så rena och fina fendrarna är…
 
Vi håller även på att tvätta våra fall och ska hinna tvätta våra skot innan sjösättning. Så dessa blir rena, mjuka och fina.
 
I aktern har vi pysslat med vår nya autopilot!
Ett elektriskt ställdon, detta går att haka av när vi inte använder det. Och Pimpsten har i uppgift att sy ett regnskydd…på bilden så saknas rodret så vi kan inte visa fullt ut än…
 
Ja vi har byggt en autopilot (automatstyrning för den oinvigde). Vi började med denna tidigt i höstas men arbetet har legat i träda medan vi varit upptagna med skrov och motor. Det är samma styrström som ska assistera de båda autopiloterna. Med hjälp av en switch så kan vi växla antingen mellan remstyrningen på ratten, eller till ett elektriskt ställdon vars arm är kopplat till rodret. Ett eget patent som vi hoppas kunna ge oss en starkare autopilot när påfrestningarna är stora (rattremmen är lite undermålig till vår tunga båt när vågorna går höga).
 
Styrningen är nu åter på plats, den plockade vi bort för att kunna måla däck och göra i ordning rodret. 
 
Ja saker börjar komma på sin plats…och idag får vi främmande ända från Danmark. Vi ska visa upp vännernas båt för en potentiell köpare. Kanske vi kan lura med honom upp till vårt favorithak, på en kaffe och Toasta Mista (en ost-o-skink-toast). En spännande dag väntar…med sol och blå himmel.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 

4 reaktioner på ”Dag för sjösättning bokat!

  1. Härligt Helena och Tjoppe! Visst är det härligt att senästa steg. Själv sitter jag i solen nu med solglasögonen tillfälligt av för att kunna skriva detta. Men solbrillor och pikétröjor är den vanliga klädseln här i Espana på Costa Blanka, som är den solsäkraste platsen i Spanien och i Europa. Varmt och skönt har vi också dagarna i ända. Och vi älskar att leva på denna lilla yta som M/F Solsken innebär. Vår vän kommer också att vara vårt fasta hem från nu.

    Gilla

    • Ja solen gör en så otroligt gott. Idag var jag (Helena) tvungen att gå in på båten och vila ett tag efter några timmar i solen. Kinderna blossade av all sol… skönaste dagen hittills i år. 17 januari och bästa sommardagen, precis lagom varmt och solen står högt på en klarblå himmel. Tacksamhet är vad man känner. Kul att ni också gillar livet på liten yta, bådar gott för framtiden. Kram

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s