Vänner som lämnar…

(…det börja närma sig sjösättning för vår vän…och vi blir kvar här på varvet…)
 
Att vara lätt som en fjäder kan ha sina fördelar (om man tycker om höjder vill säga…) för då kan man få klättra i andras master också…
 
Nu har det snart gått ett år sedan vi första gången mötte vår norske gode vän Öivind, hans matros Birk (en lurvig sak på fyra ben som säger voff) och den vackra träskutan Vaare. Sedan Middelburg i Holland har vi följts åt hyggligt frekvent…det innebär att vi rört oss ungefär i samma vatten, men inte nödvändigtvis i samma hamn samtidigt eller att vi ens haft samma seglingsdagar… Men ofta har det blivit så, att vi ställt väckarklockan samtidigt i ottan, för att våra båtar strax därpå har fått smyga sig ut ur hamn. Många av våra absoluta underbaraste ögonblick har vi delat tillsammans…ibland ute på havet, där vi mött turkost stilla vatten och delfiner under en värmande sol…eller där vi i hamn efter en lång seglingsdag njutit av solnedgången tillsammans…
 
Fullt så glamoröst ter sig inte livet på ett varv, även om det kan vara lite småromantiskt här med. Vi har ju alla olika stort behov av service och underhåll av våra båtar…och för oss så blev det ju inte alls så snabbt fixat med Wilma. Nä minsann trodde vi inte att det skulle bli ett motorbyte också när vi bokade plats på varvet…
 
Och nu har vi då kommit till den stund då vår norske vän är klar med service och underhåll på sin båt – medan vi inte alls är klara för sjösättning än. Det blir som brukligt några hektiska timmar precis kring sjösättning. Så innan subliften kom och för att hissa Vaare upp från sin pallning, så passade vi på att hissa upp Styrman Pimpsten i Vaares masttopp.
Styrman Pimpsten uppe i masttoppen…
 
Att lotten fallit på Pimpsten beror nog i det närmaste på viktskillnaden. Hon är lättast av alla i denna triangelkonstellation…för på Vaares mast finns inga steg och vi har bara tillgång till ett fall (om man inte ska börja krångla med segel och annat). Så med två stadiga män nere på däck så hissas Pimpsten upp i toppen likt Lönnebergas Ida gjorde.
 
Topplanternan hade krånglat en tid, misstänkt glapp och nu tyckte vi läget var perfekt för att laga…innan subliftens framfart. 
 
Ja och med lanternan fixad så lyftes Vaare i ett par stroppar av den enorma subliften…och då kunde målning ta vid. Där pallningen stått så har man inte kommit åt att måla…och nu fanns lite tid innan sjösättningen att måla dessa fläckar. Kapten stod till tjänst för en sista handpåläggning på Vaare…(Detta hände igår..Vaare har hängt i sina stroppar under natten…)
…och Kapten fick ligga…nu när vi kom åt ytorna där pallningen stått så kunde vi slipa och måla på fläckarna…
 Rafael och hans gamla pappa lyfter Vaare…men Wilma får vänta…
 
Och så idag, så kommer då vår väns båt att sjösättas. Och så seglar vår vän vidare och vi blir kvar. Så får vi se när vi ses igen… 
 
Men glada blev vi när vi fick förfrågan på om vi ville segla med över floden Tejo, över till Lissabon. Jo ja tack gärna. Med blästersand i näsborrarna sedan månader tillbaka och med ett enormt längtande och trånande efter havet. Så gör man nästan vad som helst för en dag på havet. Så i eftermiddag vid högvattnet så kommer vi faktiskt få komma ut och åka båt. 
 
Sen på andra sidan floden, så blir det farväl och stora kramar, innan vi tar oss tillbaka till varvet och Wilma. 
 
Det är många av våra varvsvänner som hunnit sjösätta och som lämnat oss nu…det känns nu som vi verkligen har lust att bli klara. Men färgen målar inte sig självt utan jobbet måste bli gjort. Och vi vill verkligen passa på att göra ett gediget jobb nu när vi ändå står uppe på land. Havet finns säkert kvar till vår sjösättning också…
 
Vi önskar vår gode vän en god jul och fair winds.
 
Vi kan för vårt inre se leendet på hans läppar när han seglar ut ur floden Tejo och sätter kurs mot Algarve.
 
Avundsjuka???
 
Nä – inte alls! (hmmpfff…)
 
Fair Winds! Vår gode vän lämnar oss idag…
 
Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Vänner som lämnar…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s