Zero Waste

(…nja…så duktiga är vi inte…men på god väg i vart fall…)
 
 
Amora, Portugal
 
Det finns en växande rörelse, där människor går in för att minska sitt avfall. Vi har ju flertalet gånger här på bloggen skrivit om bekymret med all plast som hamnar i haven. Och som vittnen till allt skräp, så har det fått oss att fundera över vår egen nedskräpning. Här i Portugal så finns det inte bara en massa skräp i vattnet, utan vägrenar och diken är också fulla med skräp. En sorglig syn…
 
Allt detta skräp hamnar ju tillbaka på oss själva förr eller senare. Forskare har bland annat funnit valar med så många plastpåsar i magen, att det tillslut inte fått plats någon mat. I mars månad 2017 strandade en val utanför norska Sotra och man fann 30 plastpåsar i valens mage. Så ska vi ha några fiskar i haven och på vårt matbord i framtiden så måste haven få hjälp. Och det enda sättet är att minska den totala användningen av plast.
 
Några saker som en zero-wastare gör är att alltid ha med sig tygkasse till affären när man handlar…
 
Man försöker handla så mycket lösvikt som möjligt istället för färdigförpackat, så man kan ta med sig sin egen fruktpåse (finns tygpåsar att köpa till detta).
 
Eller om du går till bagaren, så har du med dig ett örngott (perfekt brödpåse) att få ditt bröd i.
 

Praktisk och snygg fruktpåse att ha med sig till mataffären…
 
Ofta får vi plast när vi kanske inte ens tänker på det…som exempel när du blir serverad dryck med ett sugrör på restaurangen. En zero-wastare ber alltid om att få bli serverad utan sugröret.
 
Och sen…alla dessa take-away muggar och annat emballage…vi blir så trötta…de finns överallt i naturen. 
 
För vår del så lever vi ju betydligt mer miljövänligt sedan vi började långsegla. Vi är inga galet nördiga miljönissar, utan vi har väl varit så som de flesta av oss är mest. Men nu i en kombination av att se skräpet med egna ögon samt att det för oss ligger en ekonomisk vinning i att hålla nere våra kostnader, så blir vi ju på kuppen miljöhjältar, woop woop!
 
Således så är det mycket större sannolikt att vi fyller en kaffetermos om vi ska cykla på utflykt, än att vi köper en take-away-kaffe i engångsmugg. Och när vi går ut och fikar, så väljer vi ställen som serverar kaffe ur porslin eller glas…
 
Vi tar alltid med egna bärkassar till mataffären, återanvändingsbara…faktum är att på många ställen ute i Europa så finns det inte längre bärkassar att köpa i kassan. Jo, det finns nog…men du får betala ett hutlöst högt pris (har sett pris på såväl 5 och 10 kr för en vanlig plastpåse) och du får samtidigt onda ögat av kassörskan. Vilket gjort att människor på dessa ställen lärt sig ta med sig egen kasse att bära hem sin mat i.
 
Bakom denna radikala förändring ligger ett EU-beslut om att alla dess medlemsländer måste minska plastanvändningen av bärkassar…men i Sverige har det varit svårt att få genomslag, då svenskarnas köpmönster mycket bygger på en slit-o-släng-mentalitet. Vi rycker en plastpåse i farten av gammal vana när vi kommer fram till kassan…vi hinner inte…vi kom inte ihåg att ta med egen…vi bryr oss inte… Ursäkterna är många till varför det tar sådan lång tid att ställa om i Sverige.
 
Haven är fulla av plast och inte minst plastpåsar från matbutikerna…bild härifrån
 
Själva så lägger vi bara ibland frukt och grönsaker i fruktpåsarna som erbjuds…och har vi gjort, så väl hemma så återanvänder vi påsarna både en och två gånger innan de slängs. Man måste inte ha en påse till tre apelsiner…
 
Och så köper vi så gott som aldrig petflaskor…vi dricker inte läsk och vatten håller så hög kvalitet i Europa att vi använder kranvatten. Ska vi på utflykt så tar vi med oss en vattenflaska hemifrån…
 
Vårt senast miljösteg är att vi ombord numera bara använder disktrasa av tyg…vi fann ett fantastiskt material från en föredetta morgonrock av kräppat bomullstyg, fantastisk uppsugningsförmåga. Så det blev tygtrasor till kaptens verkstad samt några disktrasor till ruffhäxan. Disktrasorna tvättas och återanvänds såklart…
 
Och vi tar ju som regel aldrig hem mat på take-away…så det blir inga pizzakartonger eller kebablådor i vårt kölvatten…
 
Så har du inte hört talats om Zero Waste-rörelsen så lär du så säkert göra inom kort. Och vill du veta mer så är det bara att googla på namnet zero waste, så kommer det upp många intressanta sidor…inte minst från andra bloggare som ger förslag på hur man kan minska sin plastanvändning. Det är inga flummiga människor som väljer att plastbanta, utan ofta unga och välutbildade personer som vill bidra till en bättre framtid för våra kommande generationer. Det har till och med börjat dyka upp förpackningsfria matbutiker
 
Vi återkommer i temat och då ska vi redovisa för vår CO2 förbrukning för år 2017, som vi lovat tidigare att göra. Vi flög ju hem en gång under året, vilket är den stora plumpen i protokollet. Men vi valde i vart fall att ta tåget mellan La Rochelle och Zurich i somras…vilket var bra. Synd bara att tåg är så dyrt…det stör oss lite…
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 

6 reaktioner på ”Zero Waste

 1. Äntligen har folk accepterat att man återanvänder påsarna. Jag har under många år känt mig som en snål gammal tant eftersom jag alltid har med mig kassar till affärerna. I dag tar alla butiker minst 2kr för påsarna. I de stora klädkedjornas butiker sitter det skyltar om: Behöver du verkligen en påse? Och de säljer tygkassar.

  Gilla

 2. Gomorron👍🏻
  Känner faktiskt igen mig med mina kassar och den där ”plumpen” gjorde vi igår så det blir en till 😉😅
  Men kassar och mat i lösvikt känns som en ”morot” nu…. och att sopsortera som vi måste göra hemma…. konstigt nog är det plastbehållaren som fylls utav 8 fack….
  Ägg, färs, skinka, kaffe…. får skaffa hönor 😶 räcker nog me 2……kaffe, även bönor ligger plast…. färs.. får gå till ”rakt över diskbutik”…. Har en köttproducenter och då får jag hem 26 kg färs i lösvikt resten plastvaccat … många tankar får man…. tur att wiskyn ligger på glasflaska 😄😄😄🥃🥃🥃🥃

  Gilla

 3. I Italien och Tyskland kunde vi köpa jättefina och hållbara kassar i tyg för 10 kronor och de har vi användning för fortfarande i olika sammanhang. Det har inte jag sett i Sverige ännu.

  Gilla

  • Ja och man blir lite kompis med sin återanvändbara kasse också har vi noterat… det finns jättefina kassar att finna. Att värna om miljön behöver minsann inte vara tråkigt. Kram på er!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s