Barn på båt…

 Barn på båt, kan det vara något?? Javisst! (Här med par barnbarn på besök, arkivbild)

När man tittar på den typiske långseglaren så kan man se två saker urskilja sig. Antingen är äventyraren rätt ung, inte sällan ett par-tre ungdomar mellan 20-30 som inte slagit sig till ro med barn ännu. Eller så är det pensionärer som passar på att segla när arbetsåren är över och barnen är utflugna.

Det är klart att det finns andra kategorier av seglare också. Varje gång vi möter en barnfamilj som lyckats kasta sig loss på sitt livs äventyr så blir vi så glada. Vi har haft förmånen att träffa några. Och det är fantastisk att se hur lätt barn smälter in i nya miljöer och situationer. Dessa barn sitter betydligt mindre tid vid sina datorer uppkopplade. Utan de leker ”riktiga lekar”, skojar, utforskar och lär sig en massa nytt från morgon till kväll. De vi har träffat upplever vi som mycket mogna och öppna för sin ålder, där de vågar sitta med i de vuxnas sällskap och aktivt delta i diskussioner. Så även om den förs på engelska (för de vi träffat har inte alltid engelska som modersmål). Barnen är blixtsnabba på att ta till sig nya människor.

När man kommer på besök hos en långseglarfamilj med barn så blir man inte förvånad om man blir tagen i handen av en pigg 9-åring som visar en runt i båten. Och en sådan rundvisning är bland de roligaste, de visar inte upp deras båt på samma sätt som föräldrarna gör. Utan med förkärlek så får man titta ner i familjens tvättkorg med de informativa orden –Här lägger vi smutstvätten (och så tittar vi ner på hela familjens smutsiga byk). –Men min lillebror är slarvig, han lägger inte alltid i sina kläder!

Ja barn är underbara och långseglarbarn är duktiga på att ta ansvar och på att vara delaktiga i familjens resa, även seglingen tar de sig an. De behövs för att vardagen ombord ska fungera, de har en funktion och ett syfte. Vi har aldrig mött ett långseglarbarn som tjatar.

Att det inte finns så många långseglarfamiljer med barn beror nog på två saker. För det första så krävs ett rejält kapital för att kasta sig iväg på en långsegling. Sen är många skolor rätt stränga idag på att bevilja ledighet. Vi har mött en engelsk familj som fick avbryta sin långsegling när barnen kom upp i skolåldern. Det var ”no mercy” på att få tjänstledigt för barnen. Och med tjänstledigt så menar vi inte att barnen slipper gå i skola. Tvärt om (Tex i England är de mycket restriktiva med att bevilja ledighet).

Alla långseglande barn i skolåldern, där skolan beviljat ledighet, går i skolan. Föräldrarna deltar mycket i barnens lärande, ofta är det föräldrarna som undervisar. Och så var det nog mer förr. Men idag ser vi exempel på fina distansundervisningar som finns att tillgå.

Det finns en finsk familj som långseglar med barn och de är med och arbetar fram en ny typ av undervisning. Det är ett spännande projekt. Företagen bakom denna nya innovativa modell för den finländska utbildningssektorn arbetar inom olika områden av digital utbildning.

Och detta är möjligt tack vare att Finlands regering har utarbetat en nationell strategi för lärande och kompetens, där de främjar digitalt lärande och effektiv använding av nya inlärningsmiljöer. Så nu håller finnarna på att ta fram ett nytt högteknologiskt utbildningskoncept för distansutbildning.

 Heja Finland!

Vi ska veta att Finland håller fantastiskt hög utbildningsnivå, ett av de allra högsta i världen. Finländska barn presterar alltid i topp i OECD:s PISA- undersökning år efter år. (Till skillnad från Sverige där vi idag har tappat mycket och vi tillhör idag inte längre de absoluta toppnationerna avseende kunskap och utbildning).

Som den finländska långseglarfamiljen på S/Y Panacea säger;

”We want to work with our partners to experiment and develop ways to make education available for anyone, anywhere, anytime. Even in the most remote areas with no digital infrastructure or internet connections”.

Ja det ska även kunna gå att undervisa även då man saknar internetuppkoppling, vilket skulle kunna möjliggöra undervisning på många avlägsna platser I världen.

Sail For Good Education Ecosystem program är på väg att bli ett viktigt utbildningsexportprogram, som ska kunna erbjuder helhetslösningar för skolor att kunna digitalisera sin verksamhet.

(Den som vill läsa mer kan gå in på deras hemsida sailforgood.com)

Vi blir fantastiskt glada när något bejakas, istället för att allt ska förbjudas och omöjliggöras. Och idag har vi alla tekniska möjligheter att upprätthålla en god utbildning vart än du befinner dig. För vi vill gärna tro att barn som långseglar inte alls halkar efter i skolan, tvärt om så är deras utbildning mer effektiv och på vägen får de med sig en massa gratis. Kunskap om segling, geografi, språk och kulturer för att nämna några.

Vi vill se mer barn på havet!

Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s