Amora

Ett hopp för Amora…
 
På varvet där vi tillfälligt bor nu på landbacken ligger i en del av Lissabon som heter Amora i kommunen Seixal.
 
Amora, så vackert och romantiskt namn på en plats. Men till skillnad mot andra sidan av floden Tejo så tillhör detta den ruffiga och slitna sidan av Lissabon. Husen är mer slitna, inte sällan fallfärdiga. Övergivna hus med igenmurade fönster och dörrar. Många års eftersatt underhåll har lämnat starka spår.
En vanlig syn i Amora…husen är slitna…
 Bor det någon här???
 
Men samtidigt så är platsen charmig på sitt sätt. Här bor människor med vanliga arbeten, knegare, där många pendlar över floden dagligen till den mer vackra sidan. Här finns just inga turister, därför inte heller några turistpriser. Och på restaurangerna så finner du bara lokalbefolkningen…ja och så vi då, som förirrat oss över ”till andra sidan”.
 
En kopp kaffe här kostar motsvarande 6 kronor.
 
Tidigare på dagen hade vi baxat ut backslaget ur båten. Vi har för avsikt att serva det och se om vi kan få bukt på det lite svajande ljudet som motorn ger ifrån sig ibland. Och backslaget var tungt så vi fick ta fallet som vi hissar lillbåten med till hjälp. Vi saknar själva möjlighet att renovera det här, men Carlos, en kunnig kille med verkstad finns till vår hjälp.
 
Svetten lackade och i byssan så dallrade kvicksilvret på närmare 40 grader. Efter att ha gräddat pannkakor till lunch i värmen, så åt vi dessa ute på däck där det fläktade lite. Och vi bjöd ombord en engelsman som just fått sin båt lyft och nu stod och väntade precis som vi gjort dagen innan. Siesta ni vet, ingen stressar här. Engelsmannen har en ferrocementbåt precis som vi. Nu fick han äta pannkakor med svensk hjortronsylt, vilket han tyckte var mycket gott och exotiskt.
 
På promenad utmed floden Tejo…
 
På kvällen så valde vi att gå ut på restaurang. Efter tjugo minuter så fann vi en liten lokalhåla som inte såg mycket ut för världen. Vacker utsikt då restaurangen låg utmed floden. Men i övrigt i en miljö med ful grafitti målat runt omkring. När vi klev in blev vi direkt visade en kyldisk där dagens fiskfångst låg. Och så skulle vi välja.
 
Vi valde sardiner och så slog vi oss ner vid bordet och njöt av lite oliver i väntan på maten. Våra ofärdiga fiskar bars på fat mellan bord och stolar till andra änden av restaurangen. Och där stod typ farfar och stekte fisk på en stor grill.  Efter en stund så fick vi in firrarna på silverfat och till detta serverades kokt potatis med skal på och en enkel sallad. Sååå fantastiskt gott. Fiskarna var grillade med en generös nypa havssalt och de smakade gudomligt. Saftiga och fina. Så ”farfar” kunde sin sak där han stod svettig i bara ett linne vid den öppna elden.
Vårt fat med nygrillade sardiner…när första fatet var uppätet så kom de ut med ett nytt fat…
 Hur enkel och god mat är inte det här? På lokala restauranger så möter man det genuina Portugal…
 
Vår unge servitör som kunde lite engelska var högst fotbollsintresserad. Och på tv-skärmen så pågick en fotbollsmatch med det lokala laget Sporta (Ett av Lissabons lag, Sporting Clube de Portugal och de är rätt stora i Europa). Servitören skrek högt av glädje varje gång Sporta gjorde mål. Och varje gång kom någon äldre ut från köket och gav honom en tillsägning. Att han inte fick störa gästerna med sina högljudda glädjetjut. Men killen hade svårt att lägga band på sig och Sporta vann med 3-0 så det blev minst tre ljudliga reaktioner under vår måltid. Vi skrattade gott åt det hela.
 
Efter den utsökta måltiden så betalade vi och då kom de fram med ett rabattkort som vi nu har fått två stämplar i. Efter tio stämplar så får vi 50 procent rabatt på maten. Och den var ju inte dyr ändå bör tilläggas. En delikat fisktallrik här kostar strax över det man får ge för en fastfood-hamburgare där hemma. De vinkade glatt till oss när vi gick och önskade oss välkomna tillbaka.
 
Mätta strosade vi hem och vi fann Wilma i mörkret inne på varvsområdet. Vi har nyckel till grinden så vi kommer in, för vi är tryggt inlåsta om natten.

8 reaktioner på ”Amora

  1. Har anlänt vår lilla by och dagen startar försiktigt med lite sol idag!!! Vill ha MYCKE sol!!!
    Var sugen på fisk igår då jag hittade ett trevligt recept på baconinrullad torskrygg och fräscha primörer…. då vart torsken slut i frysen!! Mot Coop idag….!!!Puss o Kram på er!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s