Åter på mammas bakgata

Efter en natt med synnerligen störd nattsömn så lämnade vi hamnen i Lissabon vid halv sju tiden på morgonen. Den bristfällig sömnen berodde på det glada discot intill, som höll låda ända in på morgontimmarna. I arla morgonstund så dunkade ljudet över hamnplan och neonljusen flashade på  de kringliggande byggnadena. Vi undrade lite stilla över portugisernas helgvanor. Spänner deras helg över lördag-söndag-måndag så vill vi också bli portugiser.

När vi sakta glidit ut ur hamnen så kom soluppgången. Solen och himlen bjöd oss ett skådespel med sina orangeröda toner över det mörka vattnet.

 Soluppgång över floden Tejo…
 Hmm…var är varvet?

Vi hade bara en fem distans att gå och hade avtalat klockan åtta vid varvet. Vi kom dock tio minuter försent efter en liten felkörning. Vi hade lagt in koordinaterna, vilket visade sig inte stämma, varvet låg på andra sidan floden. Men vi fick hjälp av en inhemsk fiskare i en liten eka. Han vinkade åt oss och pratade. Visserligen inte på engelska men vi förstod ändå för hans armar gick som rotorblad på en helikopter. Och hans fäktande betydde;

-Det blir för grunt om ni fortsätter här!

Ja och vi som just hade upptäckt det icke-existerande varvet på den utpekade positionen hade räknat ut detsamma, att vi behövde backa och gå tillbaka för att inte fastna. Men tacksamma var vi för hans välvilja. Mannen fortsatte att fäkta i stil med den snillrike Don Quijote, ni vet grabben som försökte slåss mot väderkvarnar.

Och så pekade han mot varvet tvärs över och visade med lång arm att man måste åka i en halv cirkel för att komma dit.

Väl framme vid varvet så var ingen gramse över vår försening. Tvärt om. Och på kajen stod våra danska vänner på Sunrise och tog emot oss. Vilken lycka!

 När vi kom runt hörnet så kunde vi inte finna något varv…tacka för det. Koordinaterna visade fel sida. Så vi fick backa tillbaka för att inte fastna. Här är det stundtals mycket grunt! (Kolla pilen, där tog vi av fel väg)
 Våra vänner mötte upp och här hjälps vi åt för att få Wilma rätt på plats under lyftkranen…
 Nu påbörjas lyftet…
 Upp ur vattnet kommer hon…vi konstaterar att hon ser mycket fin ut under vattenlinjen trots alla sjömil…
 

En timme senare så var Wilma uppe ur vattnet och blev avtvättad medan hon hängde i stropparna. Sen hände….INGENTING. För då var det siesta. LÅÅÅNG Siesta.

Så vi intog lite sydeuropeiska vanor vi med. Vi sökte upp lite skugga och la oss i gräset och sov ett tag. Kapten passade på att dra några stockar i gräset. Först vid fyra på eftermiddagen så förflyttades Wilma till sin tilltänkta plats och hon placerades i en vagga. Det var lite trix o fix innan hon var uppallad och stöttad så man kunde släppa på stropparna och befria kranen.

 Kapten drog några stockar i gräset…
 Ja och några timmar senare så såg det ut så här där vi hade seglat. Vart är vattnet???
 På eftermiddagen så kom äntligen ekipaget åkandes över gårdsplanen…
 Hon stöttas och pallas…
 Wilma på plats. Här står hon nu avtvättad och ren (därav hennes fläckiga skrov)

Men nu står hon hur som helst som ett bättre betongfundament här på kajplan.

Det blev en lång dag i stekande värme. En händelserik dag. Men nu ska Wilma blästras i botten, få ny epoxyspackel, ny epoxy-färg samt några lager bottenfärg. Vi ska även byta några genomföringar som börjar bli till åren…medmera. Ja ni som följt vår blogg sedan urminnes tider vet ju att det inte är några bekymmer för oss att renovera båtar. Det gör vi nästan i sömnen och det största beviset på detta är kanske kaptens kommentar till de danska vännerna när vi äntligen kommit på plats;

-NU känner jag mig hemma! Samtidigt som han säger detta så sparkar han med skon i det dammiga gruset och blickar ut över varvsområdet.

Jo visst trivs vi denna miljö. När allt kommer omkring så har vi ju renoverat båtar åtta av de tio senaste åren. Vi är åter på mammas bakgata…

Skepp o Hoj!

10 reaktioner på ”Åter på mammas bakgata

 1. Ja, ni e ju bara för härliga 🤗 Tar allt med ro och gör en liten tåfjutt i gruset…. lite spotta i nävarna och …. nu gör vi jobbet 💪💪💪 Själv har jag rullat som rotorblad inatt…… sprall i ben och en axel som gör sig påmind så fort man kryper under täcket 😅🤣 Men nu är det morgon igen så då tar vi upp några båtar till 💪
  Puss å kram på er 😘😘😘🤗🤗🤗

  Gilla

  • Ha ha ha…men ni är väl chilla om några =) ❤ . Men vad gör du men en halv helikopter i sängen?? Vart fanns lakanet på morgonen undrar vi stilla, i takkronan ovanför?!!! Ha ha ha…härligt att du trots störd nattsömn ändå spottar i nävarna när dagen gryr. Ha en underbar dag: Kram

   Gilla

 2. Ja, snacka om att reparera båtar! Det kan Ni verkligen, och jag gissar att Kapten trivs i den här tillvaron. Kul o se Era bilder, även om jag har lite svårt att hänga med. Önskar Er en fortsatt trevlig resa när Wilma har fått lite omvårdnad.

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s