Jakten på smöret

Det blev ett kort stopp i Figueira da Foz. Vår plan är att dra vidare redan idag.

 Kapten doftar på blommor…här fanns inget smör…
 Vi fann en marknad i Figueira da Foz. Här i Portugal så är fruktavdelningarna större än grönsaksavdelningarna har vi noterat. Massor av solmogen frukt…Men här fanns inget smör…
 

Vi har fyllt på våra förråd med lite mat. Och vi har hittat ett schysst smör. Nu har vi lämnat smörmeckat i norra Frankrike. Prisa gud för deras smör. Gaah! Så gott så man kan äta det med sked. Och ju längre söderut man kommer så tar oljan över. Och detta märks i matbutikerna. Nu får man ha förstoringsglas för att hitta smör. Det finns så klart något kladd att bré sin smörgås med här. Men vi pratar riktigt smör, vi köper bara smör och inget annat varesig till stekning eller pålägg. Margarin anser vi är kemikaliskt påhitt som borde ligga på en butikshylla i järnaffären (läs in dig på hur man tillverkar margarin och du vill aldrig mer använda det annat än till att smörja cykelkedjan med).

Oljorna är fina här och det använder vi också i matlagning, men vi vill ha SMÖÖÖR!

Nu fann vi ett riktigt smör i en affär längre bort, så vi knep tre paket på en och samma gång. Bäst att passa på!

 Och här är vi tillbaka till hamnen med våra tunga matkassar…
 
Ja och sen tillbaka för att laga mat inför seglingen. Många seglare äter nog burkmat eller något enklare än vi ute på havet och visst är väl det praktiskt. Även vi har lite burkar i reserv ombord. Men kan vi, så lagar vi mat från grunden. Så nu har vi kokat potatis och färsk broccoli som ska ätas med kall skinka och en dillcrème mellan Atlantsvallen. Grejjen är, förutom att vi är måna om hälsan och vill därför äta det bästa. Att det är så jäkla tråkigt att äta burkmat. Man ser så jäkla mycket fram emot matstunden ombord för timmarna är många. Och då vill man äta GOTT! Förstå, du sitter i världens mest fantastiska miljö. Det är ljudet av svall, glittret av solens strålar på vattnet, en värmande sol på kinderna och vinden som rufsar ditt hår. Du gungas med i den syrerika luften på havets stora vågor och du känner att du lever i nuet med alla dina sinnen. Och vad gör du…jo tar dig en sked med…SPAGETTIRINGAR. A big NO NO…det går bort. Det är när man är på havet bra mat smakar som bäst. Kokt potatis med dill, äkta smör och flingsalt, som sakta smälter på tungan medan båtens forsande genom vågorna bryter mellan tuggorna på den oändliga oceanen.… ni hör ju skillnaden.

Sen ska man förstå att det kan vara ett helsike att laga mat ombord i vissa väderlekar. I svallen så kan den bästa pannbiffen flyga iväg och landa i sängen. Ja det hände en gång. Inte så schysst att vakna med en pannbiff mellan tårna… Så därför förbereder vi. För att äta så bra som möjligt till minsta möjliga ansträning…det är vädret som styr på havet.

Ja nog om mat…

När vi skulle bort och duscha så hälsade vi på en svenskbåt som just lagt till. Ett ungt trevligt par från Vaxholm, där vi själva vuxit upp. Och de bodde på Rindö, samma ö som Helena bodde på och killen, ja han kände Helenas brorson. Brorsonen, ja han som gifte sig i Schweiz i somras… Ja världen är liten… Tyvärr så var de på väg hem till Sverige, till kalla Norden, då de seglar hem deras båt som de köpt i Italien. Vi hade med fördel velat haft med dem en tid längs med vår resa. Men men… inte vänder vi och seglar åt andra hållet. Och de skulle hem till ekorrhjulet…fast senare så skulle de göra som vi. När pengarna i madrassen blivit tillräckligt många så skulle även de kapa förtöjningarna och segla söderöver.

Så då Figueira da Foz blev ett praktiskt stopp för att sova, vila, handla, laga mat och duscha så vet vi inte mycket alls om denna plats. Det verkar dock vara ett fint ställe och solen skiner från en klarblå himmel i behagliga tjugofem grader. Så därför skriver vi om Figueira da Foz….INGENTING!

 Tack för besöket Figueira da Foz. Vi hann inte upptäcka dig så mycket. Men vi gillar dig. Och hamnen är vacker med alla båtar som gnuggar sidorna intill varandra i solskenet…

Skepp o Hoj!

3 reaktioner på ”Jakten på smöret

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s