En dag med tvära kast

En dag med dimma, delfiner, motorproblem och polisbesök….
 
Det låter kanske mer dramatiskt än det i verkligheten var. Men så var det. Vi hade dimma under vår färd. Aldrig någon fara även om det mesta går i gråskala. Men vi har radar så vi fick lite mer roligt att ägna oss åt, studera radarbilder.
 
Och delfiner….vi har aldrig under en och samma segling haft så många delfiner kring vår båt. De löste av varandra oavbrutet under hela färden som varade i 12 timmar. Sammanlagt så måste vi ha träffat på ett hundratal och vid något tillfälle så räknade vi till över tjugo delfiner som hoppade kring Wilma i svallen.
 
Ja och så skulle vi lägga till i Peniche, en fiskeby strax norr om Lissabon. Med en envis pålandsvind och väldigt trångt i hamnen så kunde vi inte lägga oss där vi först hade tänkt. En svenskbåt ville ha draghjälp ut från sin kajplats och vi skulle byta platser, då han skulle avsegla morgonen därpå. Men vi hörde något envist klånkande ifrån vårt backslag när vi skiftade från fram till back och vise versa. Förutom detta motorbekymmer så avbröt vi operationen, då vi hade svårt att styra upp mot vind igen när Wilma ville vrida sin stäv efter vinden. Vi riskerade bara att hamna utanpå svenskbåten utan förmåga att kunna komma loss själva. Med resultatet att vi låg två båtar inklämda som ett bättre plockepinn.
 
Men vi fann en trevlig engelsman som inte alls låg lika trångt till, som vi kunde lägga oss utanpå. Och englesmän tar ju alltid livet med en klackspark. Han ska också avresa nästkommande dag men då gör vi skiftet när det är dags. Tilläggningen gick snabbt utanpå engelsmannen och glada för det var vi då vi inte gillade det klånkande ljudet. Vi visste ju inte anledningen.
 
Efter en halvtimmes felsökande när vi väl förtöjt, så vet vi fortfarande inte anledningen till detta missljud. Och när vi stod upp och ner ovanför motorn med grisiga händer så dök farbror Polisen upp för en kontroll. Och det gick ju bra… Han informerade oss om att denna hamnen är skvalpig då fiskebåtarna drar förbi i hög fart. Och han sa att Lissabon är mycket bättre. Dels för att drinkarna är billiga där. En sak att ta fasta på vad det gäller Peniche är att hela hamnen luktar fisk lång väg. Redan långt ut på havet kände vi doften.
 
Ja men vi har iallafall våra aningar kring vårt klånk. Vi felsöker vidare i morgon och vi tror inte att det är själva motorn eller backslaget. Vi återkommer kring detta för nu vill vi bjuda er alla på en delfinfilm.
 
Sov gott och Skepp o Hoj. Inget ledset öga för något. Tvärtom…och delfinfilmen tillägnar vi alla våra barn och barnbarn o Pia (du vet vem du är).
 
Så varsågoda…filmtajm!
 

4 reaktioner på ”En dag med tvära kast

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s