Summering Fécamp

Har du planer på att segla till Fécamp???

Fécamp är fin stad, det finns en hel del att se och göra. Absolut tycker vi att man ska ta bussen till Etretat och där titta på Elefantklippan och inta en lunch i den pittoreska byn. Däremot så har Fécamps hamn inte de bästa förutsättningarna. Rent seglingsmässigt, särskilt off-season när man helst vill nå en hamn till kvällen, så ligger Fécamp mycket strategiskt. En lagom dagsseglats från Dieppe.

Man kan inte alltid nå hamnen pga tidvattnet. Men man kommer in i den yttre hamnen väldigt många timmar om dygnet iallafall då den aldrig blir helt torrskodd. Så det är egentligen inte så svårt att passa in tidsfönstret. Mellan hamnpirarna så är vattnet nästan alltid oroligt och beter sig som en bubblande gryta. Men det lugnar sig strax bara man kommit igenom.

Yttre hamnen: Går bra att ligga här under lågvattentimmarna, båtarna sjunker ner i dyn bara. En av bryggorna står märkt ”visitors” och från den kommer man upp till Capitanerie och landbacken. De övriga kräver nyckel. Hamnhyran billig på vintern. Det gungar hela tiden och blir det storm så behöver man ta sig in i inre hamnen för att söka skydd.

 Här hjälper vi grannen med hans tampar i yttre bassängen. Vi skickade tampar åt alla möjliga håll för att få båtarna att gunga lite mer harmoniskt i det oroliga vattnet.

Inre hamnen. Inga givna gästplatser. Trångt och fullt. Bryggan närmast slussporten har några sura gubbar som rycker elkontakter. Det rycker även obehagligt i båtens förtöjningar då man ligger med sidan till vinden om det blåser västligt. När slussportarna öppnas så väller vattnet in och det rycker och sliter än mer i båten. Vi hade ju väldigt blåsiga dagar i Fécamp, så helt klart så ska man försöka pricka in ett vackert väder. Vi blev dock kvar längre just på grund av vädret. Det blåste upp varenda natt och det var sannerligen inte lätt att hitta en dag att segla vidare på.

Varning för duscharna. Det var ett tag sedan vi lämnade betyg på sanitärerna.

Fécamp:

Temperatur: 1 (skållheta, inte ens kapten fick till det med någon reda. Det står varningsskyltar om att de har bekymmer med ojämn temperatur. Men står man och väntar tillräckligt länge så blir vattnet tillslut tillräckligt ohett för att man ska kunna kliva in)

Duschstråle: 3

Miljö: 2

Internet: 2 (fungerar möjligtvis vid gästbryggan, annars inte)

Det var sååå skönt att lämna Fécamp. Vi led båda av sömnbrist på slutet. Vi blev rätt trötta av att bo i en gnisslande torktumlare.

Vi lämnar härmed Fécamp och återkommer Le Havre när vi sammanställt lite material.

 

Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s