Diesel vs Gasol

Vi får ibland frågor om vår spis, de flesta långseglare har ju valt en spis som är kardanupphängd (eller om den kardanupphängda spisen förvärvades genom att den redan var installerad ombord vid båtköpet). Visst är det praktiskt när hela spisen rör sig i takt med båtens krängningar och på så sätt bidrar till att grytan står upprätt under färden. Men vi har ju då valt en annan väg. Vår spis är fast. Men hur klarar vi då av att laga mat ute till havs…?
En fast spis ombord på Wilma.
 
Ja hur klarar handelsfartygen av att laga mat under färd? De har ju inga kardanupphängda spisar. Lösningen är enkel. Man har helt enkelt höga grytor. Med en fast spis så står allt stilla och fint och du slipper se spisen gunga i ögonvrån när du pysslar med annat samtidigt. Spiller man ut runt omkring en kardanupphängd spis så är städningen betydligt mer komplicerad än vid en fastmonterad spis. Men i grunden är det nog en fråga om tycke och smak. Med kardanupphängning så är ju spisen bara vickbar i en riktning, en båt far ju åt alla möjliga håll om vädret tillåter, så optimalt hade kanske varit att få spisen att röra sig som en kompass gör.
 
Vi trivs hur som helst mycket bra med vår spislösning. Att vi valt dieselspis besparar oss dessutom behovet av  ytterligare ett drivmedel. Inga tunga gasflaskor att släpa på, inget krångel med kopplingar som ser olika ut mellan olika länder. Och diesel finns nästan överallt och diesel ska ju ändå motorn och kaminen ha också. En typ av produkt till alla tre…som ett bättre kinderägg. Jippie! Sen kanske det viktigaste, säkerhetsaspekten. Bara vetskapen om att vi inte använder gasol är en bra huvudkudde. Ingen gasledning som kan börja läcka med risk för explosion (för den säkerhetsmedvetne så har gasol många fördelar också…och båtar brukar inte sprängas i luften även om det såklart händer någon enstaka gång).
 
Det finns nackdelar med dieselspis också…om man nu anser att det är en nackdel. Den behöver en 7-8 minuter på sig att bli varm. Men för oss spelar det ingen roll. No stress. Vi har inte bråttom till något.
 
Japp…det var lite tankar kring spisar.
 
I fredags kväll hade vi båtgrannarna över till oss. Fantastiskt trevligt och mysigt och kvällen bara flög iväg. För den som funderat på att långsegla men som kanske våndas över att man blir så ensam så kan vi bara säga. Det händer inte, man får tvärtom ett mycket större umgänge genom seglingen än hemma i vardagen. Att ständigt möta nya vänner är ju dessutom enormt berikande och inspirerande.
 
Häromdagen gjorde vi en helt ny bekantskap, en annorlunda sådan. På vår lördagspromenad genom staden så stötte vi på en julkrubba. Varken Maria eller Jesusbarnet sågs till. Däremot några livs levande får. Julkänslan spred sig varm i kroppen i åsynen av dessa lugna och vackra djur.
 
Vi bjuder på ett par vackra bilder som förhöjer julstämningen. Och vi önskar alla därute en stressfri vecka.
-Hållå…har ni sett jesusbarnet?
Här ser ni några som tar julen med ro.
 
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s