Besättningens ornitologiska expedition

Idag har vi gått hela Helgoland runt. Vi har tittat på de röda klippformationerna och på fågelkolonierna där. Framför allt så kryllar klippavsatserna av Havssulor. Fantastiskt skådespel och det var ett oväsen däruppe och det luktade gammal hönsskit vilket är en rätt frän doft för den som inte har kollat upp detta för egen del. Däruppe möts man av får och getter också som går fritt. Helt orädda och rätt så sociala. Särskilt den som ville lukta på Tjoppes lädersko av märket Ecco. Vi passade på att ta en selfie också.
 
Innan vår långpromenad så var vi bort till en skeppshandlare som levererar varor taxfreevaror till hamnen. Där får de som kommer med egen båt (ej turistbåtarna med dagbesökare) handla. Och detta levereras direkt ner till båten så har de koll på att man kör för egen köl. Vi har bunkrat Wilma med öl, vin, rom, whiskey och gin. Så nu har vi ett fullgott sortiment ifall vi får besök och vill bjuda någon på en drink. (prisexempel för ett flak öl= 8 Euro)
 
Lite bilder från dagen;
Skeppshandlaren som levererar till privata båtar, ligger mittemot bunkerstationen där man tar in till höger från hamnen sett, in på baksidan, lite klurigt att hitta. (vi har vänner som ska avsegla nästa år, så det kanske uppskattas med en färdbeskrivning).
Fullt med havssulor längs klippväggen.
Vi hade var sina kikare med, rekommenderas starkt.
Vackra och intressanta. De skakar nekande näbbarna mot varandra som en kärleksförklaring.
De hämtar allt möjligt konstigt till deras bo, allt som beter sig trådigt, varav alla snörstumpar och fiskegarnsbitar i glada färger som går att uppbringa på ön i hämtas. En miljökrock som ger lite kluvna känslor. Någon hämtade tång och sjögräs till sitt bo, vilket nog tillhör det gamla sättet att bygga på.
Dags att flyga.
Det luktar fränt och illla när man kommer nära. Men de är otroligt vackra.
Inget fel på utsikten.
Tjoppe har hittat en kompis.
Två fårskallar.
Selfie på oss två. Kärlek vid första ögonkast och Tjoppe blev något avvisad för en sekund.
Men snart blev Helena övergiven då Tjoppes skor visade sig vara mer intressanta.
 
Det blev en long walk minst sagt, och vi kom tillslut tillbaka ner till hamnen. Vi gick förbi och kollade om det gick att få sig en dusch, men då det kostar 40 kronor per person så bestämde vi oss för att tvätta oss på gammalt hederligt vis i handfatet med varmvatten, tvål och tvättduk ombord på Wilma. Det funkar så också och har gjort för våra förfäder under hundratals år. Därför kommer ingen duschstatistik för Helgoland som ni förstår.
 
Vi planerar avfärd tillsammans med två svenskbåtar på lördag morgon om vädret står sig som utlovat. Vi ska gå till Norderney och vi behöver gå i ottan för att hinna fram medan det är högvatten. När det blir lågvatten i hamnen så sjunker båtarna ner i dyn en bit då det är 1,70 djupt ungefär. Men båtarna står snällt upprätt i dyn enligt utsago. Det ska bli mycket intressant. Men om det blir avresa än är lite tidigt att säga, vädret ändras hela tiden.
 
I morgon bitti måste vi upp i ottan, för båten innanför oss ska sticka vidare. En mycket trevligt tysk barnfamilj med till synes änglars tålamod. Pappan ser ut som en riktig sjöman, han har polisonger jäklar anåda så han hade kunnat ställa upp i Onedinlinjen och spela sjökapten. Skön kis.
 
Skepp o Hoj!
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s