Spökstaden Stubbeköping

 Ett garage i Stubbeköping, tåget verkar ha stannat för gott.

Vi är i Stubbeköping. Staden grundades på 1200-talet och är Danmarks äldsta köpstad. Man kan ju anta att det på den tiden var liv och rörelse här.

Men nu.

Vi var upp till byn. Det som mötte oss var butikslokal efter butikslokal som gapade tomma. Det var en blåsig dag och inga människor syntes och en surrealistisk tanke från de gamla västernfilmerna dök upp för vårt inre. När de där torra kvistbollarna, s k marklöpare rullar fram över vägen på den ödsliga bygatan. Det enda som skilde Stubbeköping från en äkta vilda västern film var att det var nog mera några gamla höstlöv som överlevt som drog fram längs gatan. Och Saloonen var i själva verket en dansk pub. Men när vi gick förbi dörren till puben så var det enkla pinnstolar vi såg, ett dunkelt sken och ett biljardbord. Känslan blev kuslig. Staden kändes öde. Vi gick en runda i staden. Var och vartannat bostadshus gapade tomt. Något fönster hade gått upp och slog för vinden. De flesta husen var i god kondition så det kändes som någon farshot, en koleraepedemi dragit fram och fått folket att fly över en natt. Eller hemska tanke, dött. Men ack nej, detta är varken Vilda Västern eller 1200-talet, detta är Stubbeköping år 2016. Vi var tvungna att kolla upp saken närmare och kanske blev vi lite kloka då vi läste att år 2004 så bodde här 7000 personer. Men idag så bor här blott bara 2300 personer kvar. Kanske en industri som staden livnärt sig på lagt ner och flyttat från orten. Vad vet vi.

En sovande stad.

Men vacker.

 Två cowboys i Vilda Västern?

Nere i hamnen håller de dock på att renovera kajen och det är nog här som fokus läggs för att få Stubbeköping att inte helt tyna bort. Det ligger strategiskt till för långseglare. Men hamnen är dessvärre dåligt planerad vilket inte brukar vara fallet i Danmark. Här blåser det friskt från havet fast man kommit in en bit i sundet och det strömmar enormt. Det hade behövts en rejäl vågbrytare som stillade hamnen bättre. Varje båt som kommit in i dag och igår har behövt hjälp med att lägga till och en segelbåt gav sig iväg idag trots ovädret och de gled på tvären ner mot bortre ändan av hamnen. Men de kunde i tid räta upp båten mot en påle för att sedan mot strömmen jobba sig framåt. De flesta båtar ligger dock kvar i hamnen och trycker idag och ger sig nog av i morgon först då vinden kommer att lägga sig.

 Efter att ha promenerat genom den öde stadskärnan så gick vi genom en vacker park. Inga människor syntes till.

Så sammanfattningsvis så är Stubbeköping en mycket vacker stad med fina hus. Men en öde stad med synliga spår från en pågående avbefolkning.

Så vi räknar med att lämna denna mystiska stad i morgon för att ta oss mot Femö. Som två resande cowboys fast inte till häst utan i segelbåt. Där vi seglar mot solnedgången…

Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s