Och vad händer ombord?

Kameran ligger på laddning, så bilder får dröja. Vilket är synd för i skrivande stund så hänger en stor och tung måne strax ovanför husen på andra sidan Nissan. Dagarna blir mörkare för var dag, aktiviteten blir mindre på kajen och här står vi som vanligt. För första gången på många år så viker vi inte varje minut åt att bygga på båten, utan vi får möjlighet att njuta av vårt skapande.
 
En sak är att vi kryper ner i soffan rätt så tidigt om kvällarna framför en sprakande brasa.
 
Och vad händer då ombord?
 
Vi har installerat en fläkt i styrhytten. Och med elementet där så har vi fått en härlig inomhusmiljö utan risk för kondens. När man kliver in där nu så har man näst intill fått ett, men ack så litet, extrarum. Man kan hoppa upp på en stol med en tekopp och sitta och titta ut över omgivningarna. Nu går snacket kring styrhytten om vi ska ha lite trevlig adventsbelysning där.
 
I maskinrummet är statusen som vanligt. Rätt god förutom att pannan vår är på dåligt humör. Den stannar själv ofta och vi väntar på reservdelar som verkar dröja. Tur för oss att det är goa 9 grader om dagarna och milt för årstiden. Vi är ju trots allt på andra hälften av november. Rätt städat och snyggt är det i maskinrummet, hjärtat av båten där rör och kopplingar går kors och tvärs så man känner sig som värsta Professor Kalkyl när man kliver ner där.
 
Bak på gästtoan så står tiden stilla. Vi har inhandlat handfat. Värme, vatten och toastol ska till. Egentligen inga konstigheter och det går fort när vi sätter fart. Men inget som lockar att hålla på med nu när det är mörkt och blött.
 
Städskåpet, vår nytillkomna luta på babordssidan är på väg att bli klar. Skenor för att sätta upp kvastfästen är beställt samt övrig städutrustning. Dörrarna är snart klara, specialbeställda då måtten är fantasifulla. Små och smala dörrar, som också ska bli röda. Handtag till dessa ligger i maskinrummet och väntar.
 
Inne ombord så funderas det över bilderna som ska pryda väggarna. Inom kort så har vi bestämt vilken ram och vilken passepartout som det ska bli. Har snackat med ett ställe om ramar in bilderna åt oss, arbetet ingår i köpet av alla ramar vilket fällde avgörandet. Annars är det mest inköp av diverse ting som ska till, vi avvaktar lite här.
 
I köket så väntar vi på en ugn som är beställ och betald så det är bara leveransen som ska till. En liten men praktisk ugn som kommer fungera bra i vår verksamhet. Så i år kan det nog tänkas bli en Jansson till jul, underbart. Handtvålsdispenser och tvål är inhandlat och ska skruvas upp också. Och i övrigt så är det inköp av diverse ting som ska till, och lite småhyllor. Här tar vi en sak i taget – ugn först.
 
I Fyllecellen under däck så berikas inom kort hytten av en liten champagnebåt. Helenas projekt att göra om den stora prydnadsbåten till ett skåp är snart klar. Och när den väl är klar så skruvar vi upp båten på väggen och fyller båten och tillika väggskåpet med två små champagneglas och en piccoloflaska av bubblig sort. Sen så kan den som vill checka in där ha en mysig stund på tu man hand. Sänglampor ska väl till och kanske något mer men sen är den hytten på det stora hela komplett.
 
I badrummet så händer inte mycket. Vi ska koppla duschen. Det kommer, men prioriteten ligger inte först här. Allt annat fungerar väldigt bra och vi trivs med att det blev ett stort och rymligt badrum. Lite spakänsla nu med härliga franska tvålar och fint porslin, trots avsaknad av jacuzzi. Under alla år som vi hållit på med bygget så har vi alltid lidit brist på handdukar. Står på inköpslistan sedan länge. Det kommer.
 
Salongen. Vedstället är klart, vi är jättenöjda. En bärbar vedkorg är införskaffad då veden i stället mest är dekoration. Vi ska till med något skåp till i hörnan bredvid soffan, men det blir bland det sista vi gör.
 
Och framme i kaptenshytten och tillika stora hytten så är det ditställt ett enkelt bord idag i väntan på det riktiga skrivbordet. Någonstans behöver Helena sköta företaget och så länge så får det bordet utgöra substitut. Ritningen är klar men inte inlämnad till finsnickeriet. Men den dagen Helena kan slå sig ner vid Captains Corner så blir det en extrafröjd att betala räkningar. Ska bli vansinnigt roligt och detta är väl nog den sista stora möbeln ombord som ska till. Detta får dröja, rätt penningslukande hörna ska det bli. Inte bara för att de ekonomiska betingen ska skötas här, utan för att få till det hela även kräver en slant. Men det är bra att ha något att längta till. En bra skrivbordslampa har vi dock investerat i tillsvidare.
 
I övrigt så är det den kommande verksamheten som vi arbetar med mest. Vi har varit på bankmöte, för att kunna ta hand om kontanter och betalning med kort så måste vi lösa sådana frågor. Nästa vecka blir det möte med leverantörer och vi börjar på allvar att titta på menyer. Vi väntar på nybyggnadskarta och ska därefter in med bygglov. Ting tar tid, mycket väntan.
 
Sen är det tusen små saker till. Framför allt utvecklingen av själva båten och det som ska till på kajen. Men vi får ta en sak i taget. På något sätt så rusar dagarna iväg och mycket av det vi gör nu består trots allt av väntan.
 
Och kul har vi också ombord, lite spex och roligheter här och där. Som häromkvällen när Helena kom hem trött från jobbet. Ja då hade Tjoppe och Konstruktören lekt kockar. Helena blev förbjuden att närvara ovan däck utan blev bestraffad med god musik i soffan, lite härliga tidningar att bläddra i och ett glas vin att smutta på. Allt medans det skramlade i köket ovanför. Och sen som i ett trollslag så förkunnades maten färdig.
 
Råbiff med rå äggula, kapris, rödbetor och lök. Knäckebröd, öl och nubbe! Det går inte av för hackor. Färsen var mald i köket med hjälp av Konstruktörens kvarn, finaste kalv som malts tre gånger precis innan servering. Konstruktören fick till en bild i sin mobil, kanske vi kan lyckas få den konverterad till bloggen vad det lider.
 
Ja ett långt inlägg utan bilder, rätt trist med andra ord. Men nu laddar vi kameran och så ska vi se till några inom kort. Så länge så fortsätter vi här ombord på det vi gör bäst. Njuta av tillvaron.
 
Häpp!
 
Tjoppe och Helena
 
 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s