Vi skålar för vår framgång

Champagnen är på kylning, maten förberedd och vi ska strax byta om för lite finare kläder. Det är dags nu. Dags att fira att vi rodde projektet i hamn. I sex år har vi lagt ner allt och lite till. Många skakade nog på sina huvuden när vi tog oss an uppgiften. Glatt visade vi och pekade entusiastiskt över hur det skulle bli. Den tålmodige lyssnaren tittade på vad som till faktum var en gammal risig fiskebåt näst intill ett vrak och utan hopp. Den som sett Göta Kanal 3 kanske minns fiskebåten som ett par skulle få i ordning, de hade en övertäckning på, precis som vi hade då. Och folk hörde av sig till oss ”ni är med i Göta Kanal”, i alla fall så måste de fått idén från er båt för det kan bara inte vara en slump”. Vi gick iväg och såg filmen. Och vi skrattade och samtidigt kom insikten om att det kanske var detta folk såg som inte kände oss närmare. För båten lovade inte mycket den första tiden. Tvivlaren kunde inte kritiseras. En annan man kom inte för så länge sen fram till Tjoppe och sa: -Jag trodde du var uteliggare. Nä, under den envetne fasaden och bakom byggdammet på arbetskläderna, så är vi högst normala. Men vi hade en dröm som vi trodde på.
 
Skillnaden är kanske att det inte stannade vid en dröm och en diskussion. Vi gjorde slag i saken och tog oss vatten över huvudet. Båten sjönk och låg på sex meters djup. Vi borde kanske ha gett upp.
 
Så det är med extra stolthet vi om en stund höjer våra glas i en gemensam skål. Konstruktören är inbjuden för att bevittna våra tårar. Vi har plöjt ner 2,5 miljoner kronor. Dessa pengar fanns inte från början, dock en startplåt. Men vi har gjort allt för att skjuta den ekonomiska bollen framför oss och vi har lyckats. Och timmarna, uppskattningsvis 18.000 timmar. Ska man räkna värdet på bygget så kan man ju ta 18.000 timmar och multiplicera detta med 400 kronor i timmen, en rätt rimlig timtaxa. Då landar arbetskostnaden på 7,2 miljoner kronor. Plus material för 2,5 miljoner, då blir det totala värdet 9,7 miljoner och det är utan moms.
 
Med moms: tolvmiljoneretthundratjugofemtusen kronor.
 
Vi kan konstatera att vi hade ingen aning om vad vi gav oss in på kostnadsmässigt, det är ett skratt så långt vi är ifrån de 2,5 miljonerna vi plöjt ner i projektet. Tiden hade vi också fel på men inte fullt lika mycket. Engagemanget och vad som krävdes av oss landade vi rätt så väl med, för kanske är det så att när man passerat en ålder av 40 år så känner man sig själv rätt så väl. Nu ligger allt bakom oss. Projektet är i hamn. Vi andas ut och känner en otrolig lycka.
 
En champagne av årgång 2005 får stå för skålen.
 
Och maten är förberedd.
 
Skaldjur till förrätt och till varmrätt två härliga lammkotlettsrader som kryddats med rosmarin och vitlök och annat gott.
 
Och till det blir det smör-och olivoljefrästa primörer, vitlök och rivet citronskal med mera.
Sparris, jordärtskockor och palsternacka väntar tålmodigt på tillagning.
 
Att dricka till. En flaska Domaine du Vieux Lazaret, Chateauneuf-du-Pape. Det är vi värda.
 
Sista listerna kom upp i köket samtidigt som middagen förbereddes. Nu är båten klar. Återstår gör att installera diverse maskiner och utrustning men själva bygget är klart.
 
Så här ser köket, eller byssan om man så önskar kalla det, ut i detta nu.
Spis, fläkt och frys samt arbetsbänkar. Här ska det utrustat framöver.
Kyl och skafferi.
Diskavdelningen.
Vi gillar formen på diskbänken, den går inte att köpa på IKEA.
Som sagt, byssan ska utvecklas ytterligare men det är en otrolig känsla att kunna använda alla utrymmen ombord nu.
 
Grinden ner till undervåningen är på plats.
Det ska på en skylt som förkunnar ”privat” inom kort.
 
Vi skulle vilja tacka alla som på ett eller annat sätt har hjälpt oss att nå målet. Det är så makalöst svårt att nämna alla. Och en del har hjälpt oss med hejarop, en del har vi fått tömma på kunskap och erfarenhet och många har vi haft ett samarbete med då vi varit kunder och inhandlat allt. Många företag har fått göra specialtillverkade avtal och  ting till båten och vi skulle vilja tacka för tålamodet och inte minst viljan och kunskapen som vi fått med på köpet. Utan er hade det aldrig gått.
 
Och så skulle vi vilja tacka varandra för att vi stått vid varandras sida, dag efter dag och minut efter minut.
 
Nä nu har vi inte tid med detta skrivande, vi måste korka upp och skåla för vår framgång. Vi skriver snart på bloggen igen.
 
Vi avslutar med en fin bild på en blomma som vi fick av Stellan med anledning av vår bemärkelsedag.
 
Skepp och hoj! Skumpa är skoj!
 
Varma hälsningar
 
Fredrik ”Tjoppe” Norberg och Helena Stålgren
Två helt vanliga människor. Nästan i alla fall.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

8 reaktioner på ”Vi skålar för vår framgång

 1. En bra "slutkläm" på Ert projekt. Visst är Ni vanliga människor, men samtidigt ovanliga. Det finns nog inte många som skulle kunna genomföra ett sådant här projekt. Mitt eget projekt som jag kallade "Garage 2010" är en "piss i havet" jämfört med Ert. Och så beundrar jag alla Dina fina detaljbilder. Jag skålar med Er på avstånd!

  Gilla

 2. Ett stort GRATTIS. En helt fantastisk arbetsinsats! Det har varit väldigt underhållande att följa ert arbete. Önskar er en smaklig måltid.

  Gilla

 3. Måste bara säga att jag är otroligt imponerad, ni inspirerar!! All lycka och välmående, hör av dig om du behöver lite hjälp med bar eller något annat du tror man kan bistå med!

  Må bäst nu!

  /Yngsta Norin

  Gilla

  • Åh tack Johan. Tack för supporten, vi hör av oss om vi får frågor kring barsortiment och annat som hör därtill. Eller kanske ett gästspel om det händer något speciellt kul såsom Gyllenetider spelning som i somras. Vår båt ligger 50 meter från konstertområdet. Då skulle vi behöva en vass bartender. Brorsan din får vi ställa i köket så kör vi roll´n´roll =). Ha det så gott. //Gamla faster 😉

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s