Vi jobbar på vighet, styrka och balans

 

En rätt go känsla har vi nu med Anholt i ryggen. Innan vi visste om vi skulle komma iväg dit eller om vi skulle få ett högsommarväder med sol, så diskuterade vi om vi skulle försöka ta oss iväg en vecka till solen i höst nedåt medelhavet till. Nu känns diskussionen vi hade som befängd, med fortsatt ledighet från våra andra jobb och ett fortsatt härligt väder där skinnet svider när det lider framåt kvällen av en lång dag utomhus, så finns inte längre behovet. Just nu i alla fall. Någon form av annat lugn har också infunnit sig, en efter en börjar människor i vår omgivning gå tillbaka till sina arbeten efter sommarledigheten, och det känns som lite bonus för vår del, att inte behöva delta i återgången än. Och så är allt lite lugnare, det mest hektiska har lagt sig. För vår del så är det åter båtbygget som får högsta prioritet, men vi stressar inte, utan vi hinner bryta av för fika och lunch och sitta lite längre än vanligt. Vi slänger käft med förbipasserande, häromkvällen så blev middagen klar först framåt klockan 22, för att vi hade pratat med ett synnerligen trevligt par från Norge. Tiden gick, och vi hade ingen aning om att klockan rusade på. Och vad gör väl det. Paret knallade glatt vidare med en av oss fådd Halmstad-karta så de kunde göra staden ordentligt. Kvinnan hade förvisso varit här förut en gång, när hon var sju år. Men som det så ofta blir med barnaminnen så fick hon för sig att Stora Torg låg på Östra sidan. Hon hade lyckats spegelvända sitt minne. Nu var deras mål att leta upp Östra Stranden där hon mindes att hon varit också. Ibland är det trevligt att kunna bjuda lite extra på sin tid. Men självklart kan vi det inte alltid, då skulle vi behöva bli 250 år om vi ville att båten skulle bli klar.

 
Vi har det förbaskat bra, ledighet och ett bra sommarväder, vi är friska och Tjoppe fick ju turen att få hjälp upp ur Nissan i vintras, annars hade spelplanen för oss ändrats katastrofalt. Så det är med stor portion ödmjukhet och glädje vi dag efter dag står på skutan och bygger – och tycker att det är det bästa sättet vi kan vara tillsammans på. Vi älskar det. Och saknar vi något så hoppar vi in i bilen tillsammans och åker en runda, kanske Biltema eller Optimera. Och till och med det är roligt.
 
För övrigt så är det någon som ”lånat” vår lilla träbänk som stod kvar på kajen när vi var iväg. Denna någon kanske har använt den klart, och vi skulle uppskatta om vi fick tillbaka den. För sitter du kvar på den än, så har du definitivt fått träsmak vid det här laget. Bänken hade inget större värde, men den fyller främst en praktisk funktion för oss, så därför kan du gärna få smyga tillbaka med den när vi inte ser. Och så ska vi bara vara glada och du behöver inte betala oss något för lånet, inte ens tacka för lånet, det bjussar vi på.
Båten ligger nu vänd åt rätt håll, och vi har kunnat haka på landgången.
Blomsterprakten fortsätter, mycket tack vare hjälp med vattning när vi var iväg, tack Thomas!!
 
Agendan med göromål har åter plockats fram. Helenas vedställ har varit ett beting.
Grundmålad och Helena gör hål för att kunna skruva den i väggen nere i salongen. Sen åkte den svarta sprayburken fram.
Nu ska den skruvas dit och så ska ett par krokar få pryda ena sidan där vi hänger upp kamintillbehör i form av askborste och skyffel. Och så lite fin ved förstås. Och vips så har man inte bara fått till ett praktiskt ting, utan även en hel möbel att vila ögonen på.
 
Och Tjoppe gav sig på vårt skåp som ska stå på babords sida av styrhytten.
Ena delen, tillika den största, ska inrymmas ett städskåp. I vår kommande verksamhet så är det en hel del regler kring hygien i form av rengöring och avfall. Rinnande vatten och avlopp ska det bli i städskåpet, och alla redskap ska vara upphängda längs med väggarna i städskåpet. I den andra delen ska det bli ett litet förråd för att kunna hänga upp tågvirke och annat som hör en båtägare till. I ett gott sjömanskap ska man ha ordning och reda på sina saker ombord, det har inte minst med säkerhet också att göra.
 
Den ska isoleras, vi bygger den inne från och ut, och så ska den plastas. Vatten och avlopp fixas i anslutning till lilla toaletten som är på andra sidan väggen. Så tappkran och avlopp hamnar lite högre på väggen och leds inte ut genom däcket, utan genom styrhytten. När allt är klart så kommer vi inom typ tolv kvadratmeter att ha fyra tappställen och avlopp, då vi även har tre stycken inne i köket. Och räknar man med lilla toaletten så blir det fem. Byggare Bob har fullt upp!
 
Vår vän Konstruktören, tillika Skalden och Personliga Persson, erbjöd oss sin gamla trätrappa. En rätt luggsliten sak som sett sina bästa dagar. Men med lite kärlek så tyckte vi att det skulle passa ombord såväl praktiskt som estetiskt. Vi saknar alltså en fortsättning på landgången när man ska kliva ombord. Det blir ju lite knepigt att behöva hoppa ner från relingen direkt ner på däck. Med ett par-tre trappsteg och med räcken så blir ju livet lättare för den som ska besöka oss. Vi tog oss an makapären.
Rätt luggsliten sak.
Vi började slipa på den. Massiv mahogny, inte illa. Det döljer sig en skönhet bakom den tråkiga fasaden.
Helena intog en pose som var lite speciell. Men jäkligt bra, då stjärten och dess tyngd höll stegen på plats medan hon slipade. Stilstudie sedd från båtbyggarens akterparti:
Med vårt typ av liv så kommer vighet och styrka att bestå länge in på ålderns höst. Att kunna böja sig som ett gem kan ha sina fördelar inte bara när man bygger båt. Tappar man lösgaddarna på trasmattan på hemmet så går man bara ner med överkroppen och fiskar upp dem med handen. Och den som är riktigt skicklig kör ju ner käften direkt, men då gäller det att den inte hamnar tvärtom. För då blir man liksom uppäten av sig självt. Ja ja, det ska väl dröja lite till den dagen. Men vi jobbar på vighet och styrka och balans så länge. För det är bra egenskaper att ha när man tänkt att bli hundra.
 
Vi tackar Konstruktören för stegen, mycket uppskattat! Tack tack!
 
Ja och för dig som inte har tid att sitta längre och läsa på vår blogg, kan vi härmed meddela att detta inlägg nu är slut så nu kan du logga ut.
 
Puff!
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5 reaktioner på ”Vi jobbar på vighet, styrka och balans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s