Vi får väl se vad framtiden säger om idag.

Kulturarvet utgörs av vad tidigare generationer skapat och hur vi i dag uppfattar, tolkar och för det vidare. Vi känner väl inte dagligdags att vi faktiskt bär ett kulturarv vidare. Men det gör vi i allra högsta grad. Gamla fiskeskutor huggs en efter en upp. Och ska kanske så göra, då vi idag inte har användning av dem längre då man använder moderna båtar till fisket. Den kostnaden och det underhållet som krävs för en större träbåt är inte lätt att ge den skuta som inte längre fyller någon funktion. Men en och en annan är ju trevlig att behålla för framtiden, så kulturarvet inte bara utgörs av fotografier från fornstora dagar. Man kan ju tycka att vi fördärvar vår båt ur ett kulturhistoriskt perspektiv genom att vi plastat vårt fartyg. Men här hoppas vi att det finns någon annan med större och bättre resurser som kan bevara ett exemplar eller två i ett originalskick. Medan vi åtminstone ser till att ännu en fiskeskuta inte huggs upp utan att man bevarar skrovformen och att vi hittar en ny användning för båten. Vi är övertygade om att om tjugo-tretti år så är de inte många kvar, de gamla fiskeskutorna som tillhörde vår fiskeflotta och som präglade utseendet ute till havs och i hamnar. Då kommer åtminstone vårt fartyg tillhöra ett av dem som fått leva vidare till kommande generationer. Nu driver vi inte detta projekt utifrån ett marinkulturellt perspektiv, då hade vi byggt båten helt annorlunda. Men någon form av kulturarv bär vi med oss trots allt, in i framtiden.
 
Här i Halmstad har det under flera år pågått en rätt så het debatt kring skolfartyget Najaden som ligger inte långt från vår skuta. Ett fartyg som präglat utseendet på vår stad sedan 1946. Hon pryds på vykort och längs med motorvägen, där staden själv valt att ha Najaden som ambassadörsmärke. Under åren som gått så har staden i brist på kunskap och vilja inte sett till föra Kulturarvet vidare till kommande generationer. Man har inte insett att ett ägande av detta fartyg faktiskt medför detta ansvar då hon nästan är ensam i världen kvar. Förutom Najaden så är det bara Cutty Sark som är en fullriggare som är byggd med kompositskrov (järn eller stålspant under träbordläggningen). Och tittar man inte på ett byggtekniskt kulturarv utan ser till användningen så var Najaden ett skolskepp. Skeppsgossekåren bildades 1685 och man tog beslutet att de sista skeppsgossarna skulle tas in 1936. En skeppsgosse fick utbildning ombord på ett skolfartyg och under somrarna seglade de och lärde sig bli sjömän, vid arton års ålder så karlskrevs skeppsgossen som då var färdigutbildad och kunde börja som matros eller jungman i flottan. Under vintrarna fick skeppsgossarna lära sig bland annat svenska, kristendom och matematik.  Så ska vi se vart Najaden står sig idag ur ett skolfartygsperspektiv så är det förutom Najaden endast Jarramas i Karlskrona kvar som idag likt Najaden ligger som ett museifartyg, samt Af Chapman som ligger i Stockholm och som är ett vandrarhem.
 
I vår heta debatt i vår stad så har man tagit ett kommunalt beslut om att man ska avyttra fartyget. Man ska sälja, skänka eller i sista hand hugga upp det. Och här undrar vi vad man tänker med när man fattar ett kommunalt beslut, att det blir ett fullt rimligt scenario att man hugger upp detta kulturarv. De kommunalmännens namnteckning på detta beslut blir inte roligt att bära med sig in i framtiden, när man tittar tillbaka och förundras och läser om Najadens uppgång och fall. Här har man möjligheten och kanske möjligtvis ansvaret för att bära kulturarvet vidare som ägare. Man K-märker byggnader och en massa annat i vårt samhälle där man inte får riva eller förändra utan det åligger ägaren att med ansvar föra kulturarvet vidare till kommande generationer.
 
Ja det sista är nog inte sagt kring detta fartyg, staden Halmstads frontbild nummer ett. Och tvivlar någon på Najadens kulturhistoriska betydelse så är det lätt att hänvisa till Sjöhistoriska Museet, där Najaden har sin givna plats när man berättar om livet till sjöss förr i tiden.
 
 
Eller så slår man på Wikipedia och läser om HMS Najaden (1897).
 
Vi får se vad som händer med detta fartyg. Men sant är att kulturarvet utgörs av vad tidigare generationer skapat och hur vi i dag uppfattar, tolkar och för det vidare.
 
Under tiden som staden inte har avgjort ödet för detta kulturarv så bygger vi vidare på vårt projekt. Till skillnad mot ett kulturarv så är ett projekt ett tillfälligt arbete. Ordet projekt kommer från latinets projicere som ursprungligen översattes till plan. Men den nutida definitionen av projekt är ”En temporär satsning för att framställa en unik produkt, tjänst eller service”.

På agendan den senaste tiden så står ankarspelet. Vi har arbetat med det peke som ska hålla ankaret på plats när det inte används till att hålla fast båten vid botten. Vi har hoppat upp och ner på flotten ett otal gånger och till slut, långt efter att alla i detta land ätit sin kvällsmiddag så var vi klara och kunde hoppa ur arbetskläderna och ge oss lite vila och mat. Ja klara med peket alltså, för vi har ju resten kvar. Men nu börjar det dra ihop sig, snart har vi ankaret på plats som en bättre gallionsfigur i stävern. Tjoppe frågade för övrigt Helena när vi höll på: -Tror du båtar har en själ? Helena blev lite svävande på svaret. Tjoppe fortsatte -Om det är så, så tror jag vårt fartyg känner sig lite stolt och stöddig med peket längst fram. Jo kan så vara, självklart så är vårt fartyg stolt. Här satsar någon på henne, tror på henne och klär henne med saker som får henne att känna sig välutrustad och stark. Till skillnad från Najaden, där hon ligger oönskad och osäker inför vilket öde som väntar henne, värdelös och i centrum för en het debatt kring hennes existens.

Peket tar form. Tack Thomas för bilden. Ja här står vi i vi vet inte vilken ordning på flotten och arbetar tillsammans.
Till det faktum att vi också arbetar med att renovera, där människor kan komma förbi och titta, utgör ett visst kulturarv. Vi håller till där det är öppet för alla att promenera och se lite av vad båtbyggarlivet innebär. Förr så arbetades det ständigt på alla fartyg och båtar. Men underhållet har minskat i takt med nyare material och att man idag står inne i båthus, eller andra inhägnade områden där inte allmänheten har tillträde. Framför allt barn som passerar med sina föräldrar på promenader visar ett stort och spännande engagemang inför vad vi sysslar med. Och på bilden ovan så hänger en farbror i fören på båten.
En rätt stolt och glad man. Det är såhär Helena kommer minnas sin fantastiske kamrat, kompanjon och man när de två båtbyggarna i framtiden sitter på hemmet och drar rullatorerna tillsammans i korridoren (fast det kommer aldrig hända säger Tjoppe, som lovar kunna skutta runt som han gör tills han blir hundra).
 
Och kanske är det såhär som Tjoppe kommer minnas Helena. Eller så minns han henne med datorn i knät för att skriva ännu ett långt inlägg tidigt på morgonen. Det är inlägg 714 och närmare 6000 bilder finns på bloggen idag.
 
Vi får väl se, vad framtiden säger om idag.
 
Tjoppe och Helena
 
 
 
 
 
 
 
 
 

5 reaktioner på ”Vi får väl se vad framtiden säger om idag.

 1. Inga-Lill; Vilket sammanträffande. Någonstans korsars alltid vägar och man vet aldrig vart de bär..

  Thomas; Ja visst kan det bli en bok. En tjock jäkel som kräver sin man att ta sig igenom. Men lättläst tack och lov.

  Gilla

 2. Hej jag igen!
  Vad står det på båten som ligger bredvid er? Den som är till salu, någon webbadress?/ Inga-Lill

  Gilla

  • Du menar den som ligger för mot för med oss. Det är en dansk båt, byggd i betong. Det är främst en husbåt mer än en båt, men mycket mycket trevlig. Många har varit och tittat på den och hört av sig till ägaren, som vi hört ska ha någonstans strax under 1,5 miljoner danska kronor för den. Priset är för högt satt för att vara dagens marknad. Själva skulle tycka priset låg rätt om det rörde sig kring halv miljonen för den behövs arbetas på. Säg till om du vill ha kontaktuppgifter så kollar jag vad det står på båten. För övrigt så kan man ju undra vad vår båt är värd om han får 1,5 miljoner danska för sin =)

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s