Gud så gott.

Nu är sändningsuppehållet över. Vi har åter fattat datorn och kommer här med ett rykande färskt blogginlägg. I skrivande stund så knakar isen betänkligt på utsidan och luften knäpper. Det är klart och utanför båten börjar det mesta kristalliseras. Kvicksilvret visar på minus femton. Ingenting mot norra delen av landet där de har temperaturer på mer än minus trettio. För människor byggda på Tjoppe-vis är det ungefär desamma. Utomhusarbetena blir näst intill obefintliga och vi arbetar inne i värmen och på kvällarna så tänder vi en brasa och mår gott. Under veckan som gått så har vi jobbat med diverse smått och gott. En del är helt omöjligt att dokumentera med kameran. Till det faktum att vi lagt ner två dagar på att arbeta med larmet som krånglat. Och mobilerna har gått som flipperspel när vi om och om igen testar och vi får sms-larm. Pling..först på Tjoppes mobil, hans nummer ligger före. Sen…Pling på Helenas mobil. Säkert en hundra sms har vi skickat oss själva. Till slut fick Tjoppe lyfta luren och ringa företaget som tillhandahåller vårt larm. Ah, en komponent till larmet är trasigt och vi får oss en ny tillskickad. En annan sak vi ägnat veckan åt lite extra är god mat. Vi lagar nu i princip all mat från fräscha råvaror. Att läsa böcker i ämnet ger en motivation, en massa onödiga E:n i maten och förlorade vitaminer blir ju ingen glad av. Men kanske inte all mat lagas från grunden, vi stoppar inte korven själva men däremot köper vi god och bra korv. Det kostar kanske lite mer, eller så inte, vi vältrar oss inte längre i fikabröd så vår bagare i staden sörjer nog en aning. Och inte heller godis och chips, fast det har vi aldrig konsumerat i någon större mängd förut heller. Detta har kommit på köpet, med god och vällagad mat så man blir ordentligt mätt så behövs inga sockerhöjande mellanmål.

En dag blev det mat i havets tecken. Detta är världens bästa snabbmat. Vi är båda mycket glada för skaldjur och annat som finns i havet, som fiskar och båtar.

En annan dag blev det en lammkorvsgryta med touch av dijon och fäska kryddor. Mmm..

Och till helgen så höjde vi ribban lite och gick och handlade vår middag på Gudagott. Det är en gårdsbutik mitt i vår stad. Där hittar man, som de själva uttrycker, närproducerad mat från glada grisar och lustiga kor. Allt  närproducerat och tillverkat med högsta kvalitet och med omsorg om djuren. Butiken har blivit utsedd till årets butik och bästa gårdscharkuteri i Halland bland annat. Beroende på säsong så hittar man också andra delikatesser, såsom vilt och lamm som exempel. Personalen är mycket trevlig och på en fredag så trängs många kunder i den lilla butiken, då fler än vi tycker att fredagen ska markeras lite extra med deras fina varor.

Mmmm…och inte minst får ju ögat sitt också. Så vad blev det till middag då?

Lammstekskotletter med färsk vitlök och rosmarin stekta i riktigt smör och till det fräst blandsvamp och ett mycket gott vin från Bourgogne. Det behövs likom ingen förrätt eller efterrätt eller chips till detta. Och till råga på allt så var köttet mycket billigare än man hittar nötkött i den vanliga butiken, utom då köttfärs möjligtvis.

Under veckan så åt vi även färsk fisk men vi hann äta upp maten före vi hann fram med kameran.

Vi har inte bara lagat och ätit god mat, vi har även byggt och städat en del på båten. Tjoppe har fortsatt snygga till i maskinrummet. Verktygen hänger nu snyggt på en verktygstavla bakom lejdaren och likaså i hans verktygsvagn/arbetsbänk ligger det verktyg snyggt i sina lådor. Bild kommer nog på detta vad det lider..

Övrig tid har ägnats åt listande. Detta arbete tar sin lilla tid. Nu är halva överbyggnaden försedd med lister i tak och kring ventiler (fönster).

Styrbords sida börjar bli klar.

En alldeles vanlig dag på båten..

Så här ser det ut när man kliver in över vår tröskel. För mindre än ett år sedan så fanns inte överbyggnaden, den slängde vi upp i april. Den känns så given nu och det är lätt att glömma hur fort vi forcerar i bygget. Det är till stor glädje vi dokumenterar med text och bild, inte minst för vår egen del. Vi går ofta tillbaka på vår blogg och tittar vad och när vi gjorde det och det..

Och på vår hylla i entrén så står en vacker vas med blommor just nu. Lite lyx i vår stränga, kalla och mörka vinter. Helenas favoritblommor. Ibland lägger hon snäckskal i botten på vasen, för lite marinare känsla.

Och ovanför i taket har vi skruvat dit en däckslampa, så vi har lite ljust också.

Ja det kan nog verka som vi lagat och ätit mat mer än vi jobbat på båten. Men tiden är inte alltid rättvis med vad ögat ser. Hela däcksbyggnaden slängde vi upp på ett par veckor. Men att sätta upp en list tar på sitt sätt längre tid och syns mindre. Kanske är det därför så många människor aldrig får upp den sista listen i sitt hus?!

Stilla vatten!

Tjoppe och Helena

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s