Mörkläggning!

Vi har haft en bra helg, men inte helt utan krångel och hinder på vägen. En del saker rår man på och andra inte. Men överlag så har det gått bra. Som vädret tillexempel. Vad nu detta skulle vara bra för???

Ja ni kan ju tänka er Tjoppes reaktion på detta lapp-mögel. Svordomarna haglade som en bättre bisvärm. Helena gjorde dock en snölykta på kajen som lyste fint på kvällen. Men så nästa dag:

Solen sken gott, även om det låg lite vitt kvar på marken. Vi gick en promenad och lät solen värma våra ansikten.

Och vi kunde fika ute i solen på eftermiddagen.

Januari månad år 2012. Nissan ligger blank.

Vi arbetade mestadels som youtube-klippet visade, med vår golvvärme. Här sköter Helena strömmen till pumpen som pumpar in glykolvatten i systemet.

Tjoppe skötte och övervakade processen. Så här långt gick det ju lysande. Och ena kvällen firades det med..

Skaldjur!! Gott gott och varför denna lyxiga middag mitt i kalla mörka januari. Jo vi hade något att fira!
Tjoppe har tagit Kanalintyget och får nu köra båt i Europas kanaler.

Tjoppe har en liten dröm i livet, att gå i kanalerna runt om i Europa. Och då måste man har certifikat för detta. Nu är det fixat och Tjoppe ligger ett litet steg närmare sin dröm. Ett stort grattis!

Ja nu började vi ju detta inlägg som att det inte bara var flyt som präglade helgen. Jo fylla golvvärmesystemet gick bra, äta kräftor gick bra, så även vinet så det var möjligtvis bara snön som ställde till det.

Men så dagen efter så skulle vi koppla till pannan till golvvärmen. Tjoppe började att koppla ihop systemen. Han hade dagen innan kört till all luft var borta. Bra. Och nu behövde han ström på nytt. Han ropade på Helena att -Kan du skicka ner en strömkabel ner till maskinrummet. Helena stod uppe på däck. Och så la hon kabeln uppe på kanten på lejdaren. Men ångrade sig och tänkte att Tjoppe inte skulle behöva sträcka sig så långt. Och så firade hon snyggt ner det och så PUFF!!! Allt blev kolsvart. En total mörkläggning. Några sekunders tystnad och så säger Tjoppe; -Det blev visst mörkt, jordfelsbrytarn måste ha löst ut och jag fattar ingenting!! Helena ursäktade sig med att -Jag firade bara ner kabeln lite försiktigt, jag gjorde inget. Tjoppe trevade efter en ficklampa i mörkret och så fick han tag på den och kunde kliva upp ur maskinrummet för att gå bort till elskåpet och återställa strömmen. Sen kom han tillbaka och gick ner i maskinrummet igen. Senare kom han upp till Helena, och han såg lite pillimarisk ut och så sa han: -Vet du varför strömmen gick? Helena ville veta. -Jo när du firade ner kabeln så stod en hink vatten nedanför och du lyckades pricka hinken och vattnet! Och så skrattade vi. Helena hade inte haft en tanke på att titta ner i maskinrummet när hon skickade ner elkabeln. Så kan det gå när man är extra hjälpsam.

Tjoppe drog igång golvvärmen. Och hur ingenting alls luft det än finns kvar i ett system som gått runt och runt och tagit bort all luft så kommer det från ingenstans: LUFT!! Nu följer ett evigt kämpande med luften, Tjoppe håller på i timmar, och det är som han säger, som att försöka strypa en ål. Men tillslut, luften försvann och värmen steg i däcket. Vi gick glada runt i strumplästen på däcksgolvet och sa hela tiden imponerande -Vad skönt om fötterna! -Det fungerar! -Underbart! Berömen haglade över oss själva och Herr Golvvärmesystem. Tjoppe kommenterade också i glädjen att det var ju trevligt att detta blev av och fungerade, då idén väcktes av vår båtgranne, halvt på allvar – halvt på skämt att man skulle ju kunna fräsa upp nåten och lägga ner golvvärmerör mellan de gamla plankorna som har varit där länge, några så länge som 50 år. Idén hade verkat befängd och utan egentligt större allvar, men den utvecklades och planerades och iscensattes. Voilà!

Och med detta glädjebesked så avslutades helgen med städning. Maskinrummet och motorn gjordes rena.

Motorn, lister och kablar torkades av och durken skurades. Vi arbetar fortfarande utefter tesen att man ska kunna gå ner i ett maskinrum med vita sockor, och komma upp därifrån fortfarande lika vit om tosserna.

Och vårt maskinrum ska i framtiden, när allt är klart, ha en kombifunktion. Tvättstuga, maskinrum och verkstad. Tjoppe satte ihop sin verktygsvagn och under tiden gick en maskin med tvätt.

Och på båten ska vi bara ha de verktygen vi verkligen behöver. Förvisso en del, men långt ifrån vad människor i största allmänhet släpar runt på i livet.

En verktygstavla, ett skruvstäd och en plats för elverktygen ska till. Sen ska vårt maskinrum bli en sådan fin och ordningsam plats att till och med en guidning med vänner och mingel med en whisky i handen, inte skulle sitta fel. Vi återkommer med bild på slutresultaten när vi väl är där. Kanske med en film till och med. Utan Whisky. Fast det har båten hetat en gång i tiden; M/S Whisky. Jo det blir kanske whisky ändå. En single malt..lagom rökig medan man sjunger med den djupaste röst:

 -Då går jag ner i min källare, där lever jag sällare, för där jag har min gamla volvo-maskin, jag matar metatabletter, i den lyssnar och glömmer tiden och tar ett glas whisky i ångan av maskin.

Fast nu är det ingen ångmaskin, så metatabletterna och ångan stämmer ju inte. Men nästan.

Skepp och hoj!

Tjoppe och Helena

3 reaktioner på ”Mörkläggning!

 1. Inleder som alltid med snyggt bygge! Min erfarenhet som kanske inte så stor är att barn och motorer skräpar ner – osvikligt är det så. Klart en motor som inte används kan hålla sig och rummet rent men mina motorer brukar kunna skvätta lite olja eller pusta lite sot eller fisa lite kylvatten. Så min får allt bo i en låda. Nackdelen med låda är ju att man måste ta bort lådan/sidorna hela dj-la tiden när man ska kolla så motorn mår bra.
  Men som sagt "Keep up the good Work!"

  Hälsningar

  //C-G
  PS.
  Låter jag ilsk så är det bara avundsjuka för det blir ju såå fint.
  DS

  Gilla

 2. C-G: Hej Bogserbåten. Tack för positiva ord! Jodå, motorer och barn skräpar ner! Och jag, Tjoppe är en man med lång erfarenhet av båda. Just därför krävs det ständigt underhåll och jag menar STÄNDIGT underhåll. Vad det gäller barn kan en lösning vara att till barnens mor, betala underhåll, för lite distans till den nedskräpande avkomman. Men nu är vi inte där men det var en rolig koppling då ett underhåll såväl kan vara en betalning såväl som service av saker. Vad det gäller motorer så är Tjoppes devis att motorer ska användas, vår är inget museiföremål. Och som gammal flygtekniker så finns vanan med att lösa problemets kärna. I Tjoppes värld så får inte en motor läcka. Det är nog en skolad sak från den tiden. Men visst läcker det ibland. Och till Tjoppes barn och barnbarn, så vill han fördydliga att han aldrig velat ha er på distans, men det råkade passa så bra i ordvalet UNDERHÅLL. Just idag så ska Tjoppe till sin äldste son med fru och barnbarn för umgänge och lite snickarhjälp. Så nu ska Tjoppe få skräpa ner, hemma hos barnet. Och C-G, inte låter du ilsk, mera bara trevligt engagerad i vårt projekt som vi tycker är jättetrevligt. Hur går det med din Björn, vi saknar inlägg och läser fortfarande om att du firar God Jul (ler). Har du någon fin vinterbild all lägga upp på din båt? Vi följer ditt projekt varje vecka. Det är en riktigt trevlig båt du har.

  Svar till kommentar utan avsändare: Ja kom gärna på inspektion. Men kräftorna är garanterat slut. Vi har en stark misstanke att bakom den namnlösa avsändaren så döljer det sig en man som firar nyår ända till kl 05 på morgonen:)

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s