Morpekanska

Vi har börjat blästra skrovet fritt från färg. Vi var lite osäkra på om resultatet skulle bli bra,  skulle färgen försvinna eller skulle träet flisas upp för mycket. Men med rätt sand så blir resultatet jättebra och det går så mycket snabbare än att slipa av färgen.

Vi nämnde tidigare om fiskarna från Glommen (alltså inte de med gälar och stjärtfena utan de med grova händer och väderbitna ansikten). Lite nyfikna som vi är så har vi kollat upp den obegripliga dialekt de pratar där och efter lite tips så hittade vi information på nätet. Dialekten heter Morpekanska. Detta står att läsa på Wikipedia:

Morpekanska

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Morpekanska eller morupekanska, är den dialekt som talas i Halland i Morups socken inklusive fiskeläget Glommen. Även Träslövsläge, knappt 10 km norr om Morup, ingår i dialektbältet mellan Varberg och Falkenberg. Där kallas dialekten "läejesboa" och låter något annorlunda.
Morpekanska är tillsammans med listerländska en av få genuina/ålderdomliga dialekter[källa behövs] som idag fungerar som bas i levande dialektsamhällen i f d Östdanmark: Blekinge, Halland och Skåne. Därför ingår de i "östdanska mål". Morpekanskan och läejesboa avviker tydligt från svenskan i fonetik, ändelser, ordförråd och grammatik. Det är svårt att förstå för dem som inte lärt sig språket/dialekten.
Många äldre fiskare talar morpekanska, men även andra i samhället. I huvudsak alla från trakten känner eller har känt någon som talar dialekten – om inte annat, någon gammal släkting.
Maj-Britt Bennheden har gett ut en skönlitterär bok: "Pau morpekanska – Historier och humor från Morup" (1997). Målet från området som helhet finns beskrivet i ordboken "Skreamålets ordförråd omkring 1900" av John Jacobsson (Uppsala 1966). Skrea socken är egentligen en socken några kilometer sydöst om Morups socken och Falkenberg.

Tjoppe och Helena!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s