Wilma får nytt innertak

I flera år, kanske ända sedan vi lämnade Sverige, har vi pratat om att isolera taket i styrhytten. Resten av båten är sedan tidigare hyggligt isolerad. Men just i pilothuset, där byssan också huserar, tenderar värmen smita ut vintertid. Vise versa blir där enormt varmt, heta sommardagar. Nu har Wilma förutsättningar att vistas såväl kring jordklotets poler, som i tropikerna…

Såklart påverkas vårt inombordsklimat beroende på väderförhållandena utanför. Men nu eldar vi i vart fall inte längre ”för kråkorna”. Det vill säga, vi slösar inte med några resurser i onödan. Att hålla båten varm vintertid är inga större problem, vi har flera separata värmesystem samt centralvärme. Svårare är det att värja sig mot höga utomhustemperaturer. Vårt bästa vapen mot hetta är det aerodynamiska tygstycke som Kapten sytt. Det tvingar ner luften genom båten så det svalkar (det kallas för windscoop ifall du inte visste). Över lag blir inte Wilma så varm inuti som man skulle kunna tro eftersom hennes däck är av betong. Det blir lite som att vistas i en stengrotta eller ett stenhus, det är svalt och skönt. Däremot har styrhytts-taket (som inte är av betong) alstrat värme sommartid så det blivit varmt som i en bastu. Men nu hoppas vi det blir bättre (så inte kocken svimmar vid spisen).

Eftersom Kapten i vanlig ordning gör jobbet själv, blev arbetet gratis. Dock hade vi utlägg för materialet (eftersom vi inte äger någon skog). Fördelen för oss dock, är att ytorna är små. Materialåtgången och dess kostnader blir därför blygsamma. Det har sina fördelar att leva på liten yta. Summa summarum blev vi enormt nöjda, även estetiskt blev det ett lyft. Mysigare hem på köl kan man knappast ha om man frågar oss. Men det såklart, vi är ju rätt partiska.

Ännu ett göromål var därmed avklarat och nu ger vi oss på nästa betong…förlåt…menar ju beting. Vi är snart tillbaka…

Skepp o Hoj!

Inne i ett gammalt magasin fann Kapten Betong plats att lägga upp pärlsponten när den skulle målas (endast sista lagret målades på plats).

Fortfarande är takbjälkarna synliga men fördelen nu, är att man inte slår i dem om man är lång. Takhöjden i pilothuset är 1,85 meter (långa gäster sätter vi i soffan med en kopp kaffe).

Utsikten från Wilmas däck när det är högvatten…

Over and Out

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s