Kalenderpojken och båtar av betong

Ja, titta noga på fotot ovan. Styrman tvekade först om hon skulle våga lägga ut bilden. Risken att få ett helt koppel av kvinnor efter hennes Kapten vore uppenbar, särskilt med det leendet rätt in i kameran. Solbränd och blott iförd ett par badbyxor och som extra dragningskraft, en söt liten hund mellan de starka arbetarhänderna. Ja, det är sådana risker man får ta. För det kan ju också tänkas att något modemagasin hör av sig när de ser bilden. Med önskan om att få lägga upp den som mittuppslag, som kalenderpojke för september månad. Konstigare saker har gjort folk rika, tänker Styrman som nu hoppas på att få klirr i kassan…

Fotot togs i helgen när vi var hos våra goda vänner, de som bor utanför Estepona i ett hus med pool och fruktträdgård. Det kändes skönt att bryta av dagarna i väntan på lämpligt seglingsväder. Vi ser tyvärr inget seglingsfönster komma, antingen blåser det åt fel håll eller för mycket. Till helgen blir det förvisso medvindar men utanför Tariffa ska det enligt prognosen blåsa 23 meter sekund (approx 40 knots). Lite i mesta laget. Därtill passar tidvattnet illa, vi vill helst inte ge oss av klockan fyra på morgonen om vi inte måste (läs: Kapten är trött då). Så varför stressa när det heter att ”en sjöman kommer när han kan”. En helg hos vännerna med BBQ och poolhäng var precis vad vi behövde. Tack vänner!

Medan vi har väntat har Styrman Pimpsten sjösatt en facebookgrupp som heter Betongbåtsgruppen. Den är till för dig och mig och oss och er som är ägare till en betongbåt, eller ferrocement som det så fint heter. Även du utan ”stenbåt” är välkommen, det räcker med att du har intresse för skrovtypen. Tanken är att försöka samla de båtar som ännu seglar. Att bygga i ferrocement var populärt under 70- och 80-talet när plasten var dyr. Många betongbåtar var hemmabyggen. När de ekonomiska fördelarna med materialet försvann, upphörde mer eller mindre all tillverkning. Några betongskrovs-projekt kom av sig och båtarna blev aldrig sjösatta. Men ett gäng blev färdiga och flera av dem blev till riktiga skönheter som seglas än idag. I dagsläget är vi en handfull medlemmar i gruppen och vi hoppas bli fler. Känner du någon som borde vara med, så tipsa om ”Betongbåtsgruppen” eller be dem höra av sig till oss via bloggen (görs under rubriken ”kontakta oss”). Här kommer en kortare presentation av några betongbåtar som ännu seglar. Se och njut!

Titti4 har vi haft förmånen att titta närmare på, när hon låg i Falkenberg för något år sedan. Nu seglar hon med sin ägare på varmare breddgrader. Vi hoppas såklart kunna sammanstråla någonstans i världen…
Det här är Topplänta, vars byggare nyligen sålde henne till en hängiven kille. Hon har mestadels seglat i hemmavatten fram till nu. Möjligtvis får hon se mer av världen och om det blir en ny namngivningsceremoni hoppas vi få ett nytt foto på denna skönhet…
Det här är BAMSE!!! Bamse är precis som Wilma en Colin Archer med den skillnaden att Bamse har fått den klassiska riggningen. Bamse seglar företrädesvis i Österbotten i Finland (vars ägare tillika är hennes skapare). Hon har under sina år seglat en hel del på Sverige men även på vatten därbortom.
Och så vill vi ju såklart ha med Wilma, även hon en Colin Archer. Som ni säkert förstått kan ferrocementbåtar ha skilda konstruktioner. Är du ägare till en ferrocementbåt, hör gärna av dig, vi vill ha dej med!
Äger du ett modemagasin och önskar denna pojke på mittuppslaget, hör av dig! (ett skämt men bara nästan ha ha ha)

Over and Out

———————————–

SÖKORD; ferrocementbåtar , hur bygger man ferrocement , UBBAB , betongbåtar , skeppsbyggnation , komposit , järn och betong , armering , byggmetod , köpa ferrocementbåt , köpa betongbåt , segla ferrocementbåt , segla betongbåt , naja armering , deplacementsskrov , betongbåtsgruppen , båtar av betong

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s