Rätten att få välja

Plats: Gibraltar/La Linea, Spanien.

Valtider… Huruvida man som långseglare lyckas lägga sin röst till svenska riksdagsvalet beror till stor del på var man vid tidpunkten befinner sig. Förra gången det begav sig irrade vi runt bland Lipariska öarna, fjärran långt från ambassader och konsulat. Lite synd var det, att vi inte lyckades den gången. För vi tycker det är ett ansvar vi medborgare har, att gå och rösta. Och ta tillvara på ens rösträtt. Därför var det extra spännande och se om vi skulle lyckas i år…

I väg for vi över gränsen på våra skrammelcyklar, in till Gibraltar och Irish Town. Där på en tvärgata fann vi Svenska Konsulatet. På våning två i ett hus som andades historia hämtade vi materialet för brevröstning, valsedlar och valkuvert.

På väg mot gränsövergången…

Vi gick i tron att man var tvungen att ha sitt röstkort för att få rösta, det som skickas hem i brevlådan någon månad före valdagen. Men så är det inte. Det räcker att ha två vittnen som intygar att vi är vi. Och att vittnena i vår närvaro ser på medan vi stoppar i våra (igenklistrade) valkuvert (med valsedlar) i ytterkuvertet. Ytterkuvertet är på förhand adresserad till Valmyndigheten i Sverige. Sen är det bara att gå till posten i det land man befinner sig i, köpa porto och skicka iväg. Brevrösten måste vara framme senast på valdagen. Easy peasy.

På vissa ambassader kan man rösta på plats, men på konsulat får man hämta sina brevröster…

Vi frågade våra båtgrannar, Kapten Spjutspets och Matros Pihl om de ville vara våra vittnen. Så kunde vi intyga deras brevröster också, eftersom de precis som vi inte kommer vara hemma i Sverige på valdagen. Vi kom överens om att ses i solnedgången för en drink i sittbrunnen. Men för att inte riskera att åka dit för ”valfylla” tog vi itu med röstningen först, innan vi korkade upp. Därefter skålade vi lite högtidligt för vårt bidrag till valet anno 2022.

Styrman Pimpsten, Kapten Spjutspets, Matros Pihl och Kapten Betong har just röstat. Nu får vi skåla!

I övrigt försöker vi inte blanda ihop segling med politik. Men visst, skulle något parti en dag få för sig att vilja införa en ny slags VAB-dagar, skulle vi såklart bli intresserade. Vi syftar alltså på ”vård av båt” (och inte på sedvanliga ”vård av barn”). Faktum är att det finns länder som betydligt mer aktivt arbetar med maritima frågor. Som i Nya Zeeland, där finns särskilda helgdagar som är öronmärkta för segling. Det låter väl klokt!

Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Rätten att få välja

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s