Trapani och ankring i lera

I den italienska staden Trapani på västra Sicilien firas påsken med pompa och ståt. Detta ville vi inte missa – så vi tog den korta turen över havet och droppade ankaret i en mycket tveksam botten intill ett gammalt fort. Det hör inte till vanligheterna att vi behöver göra mer än ett ankringsförsök. Men nu krävdes det tre då botten på sina ställen bestod av lös lera…

Trapani är vida känt för sitt påskfirande och i flera dagar släpas det runt på träfigurer i megaformat genom staden. Parader och musikkår, folk går man ur huse för att beskåda denna 400 år gamla tradition man ännu håller fast vid. Folkfest, ballonger och fyllda caféer blandas med sorgfylld och melankolisk musik som framförs av processionens musikanter. Paraden är en påminnelse om Jesu död och Kristi passion och för många troende är påsken en viktig tid på året. För oss framstod arrangemanget mer som ett potpurri, ett intressant möte mellan religiös tradition och gatufest. Ovanför folks huvuden sågs antingen heliumfyllda ballonger med Spindelmannen och My Little Ponny, eller den döende Jesus och hans arma moder Jungfru Maria. Hur pass de festklädda barnen förstod att det handlade om en man som för länge sedan hängde på korset, vet vi inte. Och kanske att de mer troende var av åsikten att minnet av Jesu korsfästelse börjat komma på glid. Vi låter det vara osagt.

Processione dei Misteri di Trapani (som festligheterna heter) pågår hela dagen, hela natten och dagen därpå. Den är i och med det, den största av sitt slag i Europa. Vilket är enormt imponerande. För man ska veta att dessa enorma bildhuggarverk väger så mycket att det krävs tjugofyra man för att lyfta dem. På given signal bärs skulpturerna fram 15-20 meter innan de ställs ner på marken igen, så männen får vila. Därefter lyfts de upp igen och förflyttas ännu en liten bit. Så håller de på. Puh! Vi blev alldeles trötta av den spektakulära dramatiseringen av Jesu smärta, så vi stack ner till hamnen och drack öl. Därefter gick vi och tittade på fiskebåtar och en och en annan mås. En annorlunda påsk för vår del, som inte innehöll någon svensk påskmat alls. Inte ens ett ynka ägg.

Skepp o Hoj!

Intill det gamla fortet finns det utmärkt i sjökortet att man får ankra. Men man måste dock ropa upp Port Control och be om lov. Tre dygn var vi välkomna att stanna, men det blev fem (för ingen kom och körde bort oss).
Det var dock svårankrat då botten bestod till mångt och mycket av lera, rätt lös sådan. Men till slut fick vi fäste. På Påskdagen blåste det kuling, så vi stannade ombord och höll vakt så vi inte draggade…
Långfredag och festligheterna i staden har börjat…
Men snart tar paraderna över…
Tunga skulpturer bärs runt på stadens gator…
24 man bär detta tunga bildhuggarverk. Vi uppskattade de korta lyften till 15-20 meter innan skulpturen ställdes ner på backen så männen fick vila…
Parader…
Och musikanter…
Och ballonger…
Vi blev alldeles trötta så vi drog ner till hamnen…
Där vi kollade på fiskebåtar och måsar (och drack öl)

Over and Out

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s