Utklarering och kommande seglats

Till skillnad från många andra seglare här, har vi INTE lagt Wilma i ”out of use”. Fördelen är att utklareringen för oss blir lättare eftersom vi inte behöver ta oss till myndigheterna uppe vid flygplatsen, utan vi kan lösa allt i hamnen hos den lokala tullen och polisen. Den möjliga nackdelen är att vi måste lämna landet senast den 20 april (men dit är det ju ett tag) för då har det gått sex månader sedan vi anlände. Varför många valt ”out of use” beror på att man antingen planerat stanna längre än sex månader. Eller så har man löst ett helårskontrakt i marinan, vilket är superduperbilligt. Många seglare från världens alla hörn återkommer till Monastir år efter år.

Så gott allt väl. Men vilka möjligheter har vi då när vi lämnar, om planen är att segla västerut? Medvindarna är inte alltid så lätta att finna, vår tilltänkta rutt involverar inte sällan flera vädersystem. Längs med den tunisiska ostkusten är lätt att finna medvindar men längre norrut möts man inte sällan av en västlig, ofta hård dito.

Antingen kan vi gå 40 nautiska mil till nästa tunisiska hamn, Hammamet. Lätt att hitta väderfönster men går vi dit måste vi göra om proceduren med inklarering, något som ofta tar flera timmar. Sen måste vi klarera ut igen innan vi får segla vidare. De tunisiska myndigheterna är inte särskilt glada över att man seglar ”på Tunisien från hamn till hamn” på grund av migrant-situationen. Även om det inte skrivs så mycket om det i utländsk media så är det fortfarande ett stort bekymmer här. Myndigheterna patrullerar kusten flitigt och försöker stoppa de människor som försöker ta sig till Europa i små sjöodugliga båtar. Fortfarande dör folk på Medelhavet och inte alltför länge sedan förliste en gummibåt precis utanför kusten där vi befinner oss. Flera människor drunknade, bland annat en liten flicka. Därför kommer vi sannolikt få sällskap av Coastguard under ett par timmar när vi lämnar, innan de släpper oss och vänder åter.

Pantelleria är en italiensk ö som ligger mitt emellan Tunisien och Sicilien. Dit är det 90 nautiska mil. Absolut ett option att ta sig dit men ön lovar inte så mycket när man läser närmare vad andra seglare erfarit. Migrant-situationen har bidragit till att besökande segelbåtar inte längre välkomnas med öppna armar. Myndigheterna ser helst att man inte ankrar och hamnen är rätt dyr. På appen ”Navily” (där vi seglare skriver om hamnar och ankarvikar) rapporteras det om ovänligt bemötande och dåligt skyddande hamn. Av den anledningen lockar inte Pantelleria även om det känns bra att ön ligger där den ligger. Möjligheten finns ju att gå dit. Om inte annat så kan vi segla såpass nära att vi kan få lite internet när vi passerar (om vi får vårt europeiska internet till att fungera).

Ett tredje alternativ är Sicilien som erbjuder flera ankringsmöjligheter och hamnar. Är väderfönstret stort nog att vi når dit, är avståndet ca 140 nautiska mil. Lite beroende på vilka vindar vi möts av när vi kommer norr om Tunisien får vi se vart vi hamnar. Helst vill vi komma på den västra sidan, vid trakten av Marsala (där det berömda vinet görs som används i den goda efterrätten tiramisu).

Sardinien. Har vi riktigt tur och finner ett långt väderfönster går vi utan stopp, hela vägen till Sardinien. Dit är det 250 nautiska mil och vi behöver åtminstone 3 dygn med bra väderförhållanden. Risken finns att vädret plötsligt vänder och vi möts av mistralen. Är vinden för hård måste vi i sådana fall kanske vända ner mot Sicilien igen. Vilket vi helst inte vill, för det blir ju att segla åt fel håll.

Så på frågan vart det bär därhän, så är svaret; vi vet inte! Det beror på vädret, på vinden och vågorna. Sannolikt seglar vi inte till Hammamet eller Pantelleria. Allra mest troligt Sicilien men med lite flax, bär vindarna oss ända bort till Sardinien. Därför går det inte att veta hur länge vi blir ute till havs. Vi vet inte heller om vårt internet fungerar när vi kommer till Europa, vårt europiska abonnemang har legat i träda under tiden vi varit i Afrika och det kan hända att vi måste uppdatera detta först. Så det kan dröja innan vi kan höra av oss till omvärlden. Vi ska i vart fall försöka meddela oss innan vi lämnar Monastir. Vilket inte ser ut att ske i början av veckan.

Skepp o Hoj!

2 reaktioner på ”Utklarering och kommande seglats

  1. För oss så fungerade Pantarellerna bra, att vila ut på. Vi gick längst in i hörnet bland fiskebåtarna och de tog väl hand om oss, färsk fisk varje dag. Därifrån blev det Bizerte och sedan Tabarka. Fortsatte med extremt långa kryssben för att komma förbi Algeriet till Spanska Melilla, i Marocko. Dit vill vi gärna igen, en spännande o intressant plats. Så vi hoppas ni får ett fint väderfönster och en go segling, till en välkomnande plats.

    Gilla

    • Fiskebåtshamnen på Pantelleria är väl lite bättre skyddad än den andra sidan av hamnbassängen där den gästbåtshamnen ligger, väl?!!! Det låter som ett alternativ. Det tråkiga numera är att man måste föranmäla sig till varje ställe i Tunisien man önskar gå till. Man blir eskorterad både in och ut ur hamn. Vet inte när ni gick där. För fyra år sedan var vi till Melilla och det är ett fantastiskt ställe. Får se om vi kommer dit igen eller om det blir att mer följa den spanska sydkusten, istället för den marockanska. Tack för bra och informativ återkoppling!

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s