Klart för avfärd

Det är inte bara ni som helst hade velat läsa att vi nu befinner oss seglandes. Men när vi tittar ut genom sovrumsventilen så är vyn densamma som den varit sedan slutet på oktober förra året. Nu väntar vi mer eller mindre bara på rätta vindar…

Kvar är att göra rent jollen och surra den på däck. Styrman lagar en massa mat som stuvas ner i frysen vart eftersom. Grekiska färsbiffar, ungersk gulasch, pannbiff med lök, köttbullar, köttfärssås, äppelkaka – bra färdigmat att ta till när vi seglar. Förutom färdiglagad mat har vi fryst in (rå) kyckling, kalkon, köttfärs, oxfilé (kostar 75 kronor kilot här), lammkorv och lammkotletter med mera. Notera att vi inte bunkrat fisk – den fångar vi själva (eftersom Kapten numera vet hur man gör för att få napp). Ombord finns mat för en månad minst och vi behöver inte känna oss stressade att finna en matbutik det första vi gör när vi kommer till Europa. Känslan är grym!

Vi har sett två seglingsfönster på prognosen komma och gå. Strax före tilltänkt avsegling har väderluckan plötsligt stängts – antingen på grund av halv storm ute till havs eller så har det åskat eller blåst åt fel håll. De vanligaste vindarna här är den franska mistralen och den afrikanska siroccon. Mistralen dominerar. Vi vill såklart ha de sydostliga vindarna men inte för starka dito. Vi undviker att segla om det blåser mer än 15-16 meter per sekund. I vart fall under denna årets första segling då vi inte hunnit bli varma i våra sjöben.

I väntans tider har vi (förutom förberedelser) roat oss med en utflykt till Sousse. Det var på Styrman Pimpstens födelsedag och hon hade önskat sig att åka dit för att äta lunch och titta på folkvimlet. Vi tog tåget för det är enormt smidigt (och billigt, en biljett kostar 3 kronor per näsa och det är en upplevelse i sig). Mycket nöjda kom vi tillbaka sent på eftermiddagen, fulla av intryck. Rätt trötta. Åldern börjar ta ut sin rätt.

Annat som händer är att fenderskydd håller på att sys. Först tog vi till oss andra seglares idé att sy om leggings till fenderskydd. Men så ångrade vi oss. Dels var det svårt med passformen och med olika mönster på varje fender skulle Wilma se än mer tokig ut, än hon redan gör. Istället fann vi fleecetyg på metervara på marknaden borta vid fiskehamnen. För ett likvärdigt skydd hos en båthandlare i Sverige får man betala 200 kronor. För oss kostar de 10 kronor per skydd, fast då får vi ju såklart göra jobbet själva. I skrivande stund har Kapten hunnit sy hälften och dröjer det innan vi kommer iväg härifrån, så blir vi nog helt klara med skydd till alla fendrarna, jollen inkluderad.

Ja det var en liten rapport från oss och här kommer lite bilder…

Vi väntar på tåget…
Hästar, lastbilar, gångtrafikanter och bilar…i Sousse är det trångt på gatan…
Vilken mysig restaurang, här åt vi lunch…
Födelsedagsbarnet fyllde femtiosex…
En cesarsallad tack!
Restaurangen ligger inne i Medinan och man kan välja sin egna lilla vrå bland de tre etagen…
Efteråt gick vi en promenad och tittade på skyltar, dörrar och arkitektur…
Här verkar det vara bad med olika tider för män och kvinnor…
En katt i gränden…
En vacker dörr…
Konstig konst…
Kapten Betong på torget…
En kopp kaffe och en kola-cheesecake nere vid havet…
Mmm…
Vi vill segla men det blåser åt fel håll…

Skepp o Hoj!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s