Underbara sammanträffanden

Fredag eftermiddag och det ringer.

-Hello, this is Mohamed from Supermarket!

Vi hade verkligen inte en susning om varför killen från matbutiken ringde oss. Men Mohamed förklarade att en tulltjänsteman just sökt honom och frågat efter ägarna till en svensk båt. ”Det måste vara båten Wilma”, hade Mohamed svarat.

Det kan låta konstigt att ett butiksbiträde i staden känner oss så pass väl, att han både vet våra namn och har vårt telefonnummer. Men så fungerar det här. Mohamed känner alla och det vet halva stan. Så söker man efter någon eller något, så ringer man Mohamed. Nu var det egentligen inte tulltjänstemannen som ville få tag på oss, utan hans dotter. Som optiker i stan hade hon försökt få tag på Styrman för att meddela att hennes glasögon nu var klara. Men telefonnumret vi lämnat hade blivit fel och hon kom därför inte fram. Lite påhittigt hade hon då ringt sin pappa som i sin tur ringt Mohamed som därefter ringde oss. Uppmärksammat lyssnade vi på vad Mohamed ville;

-Your sunglasses are ready for delivery.

Vi tackade glatt och så la vi på, så Mohamed kunde ringa tillbaka till tulltjänstemannen som i sin tur fick ringa sin dotter för att berätta att hennes kund kommer i morgon. Likt ”djungeltrumman går” eller som i berättelsen om ”katten på råttan och råttan på repet” hade vår trevliga optiker-tjej lyckats få tag på oss. Är det inte smått fantastiskt?!!

Lördag och vi sätter oss på ett café för en sen frukost.

-Är det svenskar här?!

Vi tittar åt mannen vid bordet bredvid och vi möts av ett stort leende. Killen som ser ut att vara i vår ålder visade sig ha rötterna i Tunisien, men var uppvuxen i Paris och sedan länge bosatt i Norge. Vi började samtala och vi pratade rätt mycket om turismen i landet, hur den förändrats efter revolutionen. Men att det kändes som turisterna lite smått började hitta tillbaka. Plötsligt hör vi någon säga;

-Är det svenska jag hör?!

Killen heter Bo och han har nyligen landat i Monastir för en kortare semester. Vilket sammanträffande, vi kan ju inte påstå att det kryllar av skandinaver här i Monastir och nu sprang vi plötsligt på två nya ansikten (som vi kunde prata svenska med) inom loppet av några minuter. Det hela ville sig inte sämre att vi alla gjorde sällskap en bit, tills vår nyvunne vän från Norge vek av åt sitt håll. Medan Bo och vi fortsatte upp på stan, till den väntande optikern.

Hos optikern blev det ett glatt möte. Tjejen som arbetar i butiken (tulltjänstemannens dotter) var så där godhjärtad och trevlig så vi blev alldeles varma inombords. Självklart ställde Styrman upp på att fotas och filmas med sina nya brillor, så butiken kunde använda dessa till sin facebooksida. Om du någon gång kommer till Monastir och behöver ett par glasögon, vet vi ett ställe där du garanterat inte kommer att bli besviken. Hittar du inte så får du fråga Mohamed i mataffären, så visar han.

För Styrman var det efterlängtat att få ett par nya solglasögon. De gamla hade hon slitit länge på och Kapten hade lagat dem med epoxi. Men då Styrman behöver glasögon som är korrigerade för hennes synfel (och därmed måste beställas) hade det inte blivit av, förrän nu. I Tunisien finner man snygga och välgjorda solglasögon till lågt pris. Därför köpte Styrman två par, utifall hon tappar ett par i havet. Solglasögon är en förutsättning för oss seglare då solen och havets reflektioner sliter hårt på synen.

Bo var fortfarande med oss och efteråt gick vi till ett café där vi länge satt och pratade. Bo kändes som en gammal kompis från förr och vid ett tillfälle berättar han, hur han tidigare på dagen varit ut på en av bryggorna för att spana in en häftig båt som han sett från land (i hamnen ligger många hundra båtar). När han visar oss fotografiet börjar vi skratta, för det är ju Wilma.

”Jag har också ägt en Colin Archer” säger Bo.

Vilket också är ett otroligt sammanträffande.

Skepp o Hoj!

Kanske att fler turister börjar hitta hit och behöver någon ett par solglasögon, är det bara att fråga Mohamed!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s