I väntan på stormen

(…surrar vi båten och tröstar oss med bakverk…)

Syrakusa, Sicilien, Italien

Vi är ännu kvar i den stora ankarviken i Syrakusa. Vädret har omväxlande varit bra och dåligt, utan minsta antydan till medvindar som hade kunnat föra oss framåt. Trots att vädret bjudit på en hel del blåst och åska (som gjort att vi blivit ”fast” ombord) har vi haft det bra. De lugnare dagarna har vi tagit jollen in till land och spatserat genom de vackra gränderna. Vi har även passat på att handlat förnödenheter så vi klarar oss flera veckor, ja kanske månader till och med.

Vi ser ett seglingsfönster komma i helgen och detta verkar tillräckligt långt och stabilt för att ta oss till nästa destination. Men innan dess ska vi låta en storm passera, vilket vi helst hade sluppit (stormen alltså). Enligt prognosen kommer vi ligga precis i kanten och vi slipper därmed de värsta vindstyrkorna. Men 19-22 meter per sekund (beroende på vilken vädersajt vi studerar) är fullt tillräckligt ändå för att göra tillvaron allvarsam. Inför stormen ropade vi upp marinan och frågade om det fanns en plats för Wilma i hamnen, men tyvärr var det fullt. Så bäst är att stanna där vi är, för vi ligger trots allt bra skyddade för svall och ankaret vet vi har grävt ner sig fint efter all blåst som varit.

Vi är dock inte de enda som blir kvar i viken, våra franska vänner i den blå katamaranen (som ska segla samma väg som oss) och ett handfull andra segelbåtar, blir också liggande på svaj när ovädret drar förbi. Nu hoppas vi på en draggningsfri show.

Inför den annalkande stormen passade vi på att göra de sista ärendena inne i stan, kasta sopor och leta upp ett postkontor. Vi fann även ett litet hak som serverade en bedårande dekorativ och god cappuccino. Det kändes skönt för framför oss har vi flera dagar som vi inte kommer att kunna ta oss i land. Först väntar två dagar på ankare i dåligt väder och därefter seglar vi. Om prognosen håller vad den lovat, vill säga.

Oj så kulinariskt överraskade vi blev över detta till synes enkla café. När vi druckit upp kaffet, beställde vi med oss det sicilianska bakverket Cannoli till båten. Det kändes gott att få trösta sig med lite godsaker innan stormen kommer, därtill skulle Styrman Pimpstens pappa fyllt år om han vore i livet. Normalt äter vi inte så mycket sötsaker men helt klart var det värt ett undantag. 

Om du någon gång besöker Syrakusa så leta upp NICK HOUSE Coffee Bar (90100) och beställ en cannoli Siciliani och en cappuccino. Du lär inte bli besviken.

 Skepp o Hoj!

 Torsdag kväll blåser det storm och vi hoppas ovädret inte drar in för mycket över land. Vi har tagit upp utombordaren och surrat jollen på däck, likaså solpanelerna och bordet i sittbrunnen är inplockat…allt löst sitter fast. 
 
Vi har släppt ut 50 meter kätting och kan släppa ut 50 meter till om det skulle behövas. I övrigt litar vi på vårt 33 kilos Rocna-ankare med 10 mm kätting… 
 
 Det Sicilianska bakverket Cannoli fungerar som tröst inför oväder…
 
 Det tog lite emot att förstöra det fina mönstret i skummet…
 
 Vi fick olika mönster…
 
Inget pråligt och dyrt ställe, tvärt om…
 
 Bakverken tog vi med till båten…
 
Over and Out

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s