I det våta mörkret

(…finner Kapten sin sticksåg…)
 

Kalamaria, Thessaloniki, Grekland

-Det blir inga bokhyllor, utbrast Kapten Betong utifrån däck.

 Styrman Pimpsten försökte ta in vad hon just hört, hade hon hört rätt?!? Hon visste ju att hyllorna till sovhytten i det närmaste var klara. Så vart denna plötsliga vändning kom ifrån hade hon ingen aning om.

 -Vaddå, vad menar du?

 Kapten slängde ut armarna i en uppgiven gest och drog vad Styrman trodde var, ett dåligt skämt.

 -Jag har slängt sticksågen i havet!!!

 -VAAA!!? Skämtar du?! Förvånat släppte Styrman matlagningen och tittade upp på Kaptens vissna min.

 -Ja, jag skämtar…jag har inte SLÄNGT i den, jag råkade putta till den så den FÖLL i.

 

Styrman visste mycket väl att sticksågen var dyr. Av märket Bosch och avsedd för professionellt bruk, fin som snus. Men hur proffsigt det var att putta ner den i plurret kunde väl diskuteras.

 -Satt kontakten i när den föll, ville Styrman veta.

 -Nej, hela skiten åkte ner med sladd och allt försvann ner och nu kan jag inte fortsätta. ”JÄVLA SKIT” slapp det ur Kapten när vokabulären lät sig beklädas av mindre vackra ord.

Hur djupt det var invid kaj hade vi inte koll på, men minst tre meter. Kanske att vi kunde fiska upp sticksågen med håven, den med teleskopskaftet. Kapten hämtade håven och föll på knä i ett försök att nå botten. ”Det måste vara minst fyra meter djupt”
suckade Kapten när håven inte räckte till. Ny fundering. Var det ens idé att försöka få upp sticksågen och vad var oddsen att den skulle fungera efter ett ofrivilligt dopp i havet. Efter en stunds tystnad utbrast Kapten;

 ”Hämta mina badbrallor, jag får dyka!”

 Då eftermiddagen slirade sina sista timmar och kvällen stod för dörren, fick dyket ske på stört. Men vart låg badbyxor, cyklop och snorkel efter en lång vinter i hamn. Styrman letade medan Kapten klädde av sig. Snart stod Kapten beredd att göra
hoppet, men tvekade en sekund innan han klev ut i det våta mörkret. ”PLUMS!” När huvudet åter dök upp ovanför vattenytan undslapp ett kraftfullt ”FYYY SAAATAN VAD KALLT!!!”. Meningen kändes äkta. Grekland i all ära, men badtemperaturen
är inget vidare såhär i mitten av april månad.

 På andra dykförsöket lyckades Kapten få fatt i sticksågen och snart var den ombord och Kapten likaså. Nu gällde det att rädda det dränkta tinget. Först en sötvattendusch och sen demontering, torkning och smörjning innan den kunde sättas ihop på
nytt. Kapten ägnade så mycket kärlek åt sticksågen att Styrman snudd på kände svartsjuka. Två timmar efter den snöpliga incidenten var det dags att testa och Kapten stack kontakten i vägguttaget. ”Tuxtaxtuxtaxtuxtaxtuxtax” spann sticksågen och Kaptens
axlar sjönk ner minst en decimeter, vilken lycka!

 Sedan denna försmädliga eftermiddag har arbetet ombord fortskridit utan bakslag och sticksågen går perfekt, tackar som frågar. Möjligtvis kan Styrmans bh räknas som en fadäs när den häromkvällen brast i tu. Jo jo, nog för att hyllan blivit lite
svulstig under vintern, men brottet berodde nog mer på oaktsamhet än på Merilyn Monroe-looken. Hyllan håller i detta nu på att målas, ja bokhyllan alltså. Vidare så har ankarspelet fått sin eldragning klar och batterierna är på plats. Bilder
på bokhyllorna och de nymålade väggarna håller vi på ett tag, tills allt är klart. Däremot bjuder vi på en bild på de nya batterierna till ankarspelet. Någon bild på badande Kapten saknar vi. Som ni förstår var det inte riktigt läge att fotografera…

 Skepp o Hoj!

 Batterierna till ankarspelet bor i sovhytten under Kaptens fötter, batterilådan blev perfekt…
 
 Inget fotografi från Kaptens dopp, men dock något annat från havet. Vi fann lax och sparris i matbutiken och Styrman slog ihop en hollandaissås. Vi var i stort behov av att trösta oss…
 
 Det var ju inte bara sticksågen som gav oss huvudbry, utan även Styrman Pimpstens bh. Bygeln brast men inte på grund av storleken, trots mycket tröstätande i vinter. Styrman har nu lagat bh:n, fattas bara annat…

 
Over and Out

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s